Nema većine u SO Budva: Fali glas za Sea Dance

Dok su odbornici DPS-a, njih 14, spremni da podignu ruku da Opština zaključi ugovor, dva odbornika SDP su se već izjasnila protiv, zahtijevajući da se ugovor izmijeni, a odluka povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja. Stavove SDP-ovih odbornika, koji se kose sa mišljenjem njihovog kolege iz stranke, potpredsjednika Opštine Ljubomira Filipovića (koji je rekao da je ugovor potpuno ispravan), podržala je kompletna opozicija.
5 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 26.12.2014. 17:05h

Iako su karte za predstojeći Sea Dance na plaži Jaz uveliko u prodaji, neizvjesno je da li će Opština Budva prihvatiti da bude glavni finansijer, čime se dovodi u pitanje održavanje festivala.

Naime, u ponedjeljak, za kada je zakazano glasanje u lokalnom parlamentu, znaće se da li će Skupština opštine (SO) dati zeleno svjetlo gradonačelniku Lazaru Rađenoviću da zaključi desetogodišnji ugovor o organizaciji ljetnjeg muzičkog festivala Sea Dance sa podgoričkom EMC grupom i novosadskom firmom „My Exit Adventure“, vrijedan najmanje pet miliona eura.

Žučna tročasovna rasprava koje se vodila prošlog utorka u SO, podijelila je 32-člani odbornički saziv u metropoli turizma.

Ono što je jasno je da su gotovo svi odbornici za održavanje festivala, ali je glavna stavka oko koje se ne slaže vladajuća koalicija - DPS na jednoj i SDP na drugoj strani, ugovor sa novosadskom kompanijom.

Dok su odbornici DPS-a, njih 14, spremni da podignu ruku da Opština zaključi ugovor, dva odbornika SDP su se već izjasnila protiv, zahtijevajući da se ugovor izmijeni, a odluka povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja.

Stavove SDP-ovih odbornika, koji se kose sa mišljenjem njihovog kolege iz stranke, potpredsjednika Opštine Ljubomira Filipovića (koji je rekao da je ugovor potpuno ispravan), podržala je kompletna opozicija.

A glavne zamjerke su visina pomoći od najmanje 500 hiljada eura, koje bi iz budžeta Opština izdvajala, s time da bi, uz podršku ostalih javnih preduzeća, festival Budvu mogao, kako se čulo na sjednici, da košta i do 800 hiljada eura godišnje.

Traži se i da se ugovor oroči na manji period, odnosno da se iz godinu u godinu preispituje, a još jedna od zamjerki bila je i vrijeme njegovog održavanja u julu, odnosno u jeku ljeta, pa je predlagano da to bude u prije ili postsezoni.

Rađenović je kazao da je budžetom za 2015. već izdvojeno 500 hiljada eura za predstojeći festival i dodao da je Pjesma Mediterana isto toliko koštala Budvu.

Kako sada stvari stoje, DPS-u su potrebna još tri glasa da ima skupštinsku većinu.

Najjača partija mogla bi da računa na glasove dva nezavisna odbronika iz nekadašnje Pozitivne Crne Gore, koji su takođe u vladajućoj koaliciji, ali se oni još nijesu javno izjasnili.

I pored toga, potreban je još jedan glas, jer su opozicija i SDP najavili da bi mogli primjeniti i radikalnije mjere, odnosno napustiti skupštinsku salu u trenutku glasanja, i time uskratiti kvorum, pa SO ne bi mogla da verifikuje odluku.

Ostaje da se vidi, ko će biti prelomni glas koji bi mogao staviti potpis na ugovor vrijedan pet miliona.

Debi izdanje Sea Dancea je nedavno dobilo Wild Beauty priznanje za događaj godine, a našlo se i u finalu takmičenja European Festival Awards u dvije kategorije - za najbolji novi i festival srednje veličine.

Festival je ljetos posjetilo više od 80 hiljada ljudi, a po procjenama privredi Crne Gore donio je oko sedam miliona eura. Naredno izdanje treba da se održi od 16. do 18. jula 2015.

Kovačević: Navikli smo na politička neslaganja

Direktor i osnivač Exita Dušan Kovačević, koji je u utorak prisustvovao sjednici SO, kazao je da su navikli na politička neslaganja.

On je naveo da su to doživjeli i u Novom Sadu gdje se Exit održava, uz naglasak da koja god vlast dolazila na čelo vojvođanske prijestonice, a bile su gotovo sve aktulene partije, svaka je podržala Exit, kao projekat koji doprinosi turističkoj promociji.

„Ako festival nije ovdje dobrodošao, budućnost ćemo graditi negdje drugdje“, kazao je Kovačević.

Bonus video: