Baltazar: Vraćamo se korijenima

"Vrlo smo zadovoljni kako je prošla svirka. Svirali smo na super mjestu, u ambijentu koji tjera ljude da te slušaju", kazao je za "Vijesti" Ivan Marović i dodao da je bend predstavio sve nove numere.
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2014. 15:17h

U intimnoj atmosferi za uzak krug ljudi crnogorski džez sastav Baltazar sinoć je u kulturnom centru "Gavroš" u Podgorici predstavio pjesme sa aktuelnog albuma "Najvažnija soba", ali i najnovije, još vrele kompozicije koje će se naći na narednom izdanju.

Svirka je počela bez standardnog akademskog kašnjenja, bend nije puno interesovalo čekanje da se prostor napuni, već je odmah stupio u furioznu svirku i bez mnogo priče u naredna dva sata, ne računajući polučasovnu pauzu na sredini, ređao brže za sporijim numerama.

Na svom muzičkom putovanju sa neočekivanim skretanjima, četvorica muzičara kombinovali su i elemente roka, tanga, dram'en'bejsa, basista Milivoje Pićurić i bubnjar Blažo Tatar drobili su ritmove energičnom svirkom preko kojih su gitara Ivana Marovića i saksofon Stefana Pavićevića plesali raskalašno.

Iako njihov izraz nije toliko težak za svariti i čak neke od pjesama imaju plesni potencijal, publika ih je mirno slušala i dočekivala krajeve numera ovacijama.

"Vrlo smo zadovoljni kako je prošla svirka. Svirali smo na super mjestu, u ambijentu koji tjera ljude da te slušaju", kazao je za "Vijesti" Ivan Marović i dodao da je bend predstavio sve nove numere.

"Za razliku od pjesma sa albuma sad nema klavijatura, ima dosta rok i surf rok momenata. To je nešto što smo svirali na početku, taj gitarski džez, tako da se na neki način sad vraćamo korijenima", ispričao je Marović.

Baltazar je sredinom godine objavio svoj debi album koji se može preuzeti sa Bandcamp stranice benda, a gitarista je kazao da je njihov prvijenac prošao bolje nego što su očekivali.

"Najviše zahvaljujući Rambu Amadeusu koji ga je preporučio putem Facebooka, pa ga je čuo i još neko osim naših prijatelja. Koliko je slušan van Crne Gore nisam baš upućen, ali tu i tamo dođe neki komentar iz inostranstva do nas", otkrio je Marović.

"Najvažnija soba" je dostupna za sada samo u digitalnom formatu, bend je razmišljao i o fizičkom, ali gitarista kaže da se nisu puno opterećivali sa tom idejom, tako da nije izvjesno da li će se desiti. Baltazar je trenutno više fokusiran na novi album.

"Snimali smo ovu svirku i prošlu u Berlinu, snimaćemo i neke naredne i planiramo da odaberemo najbolje snimke i objavimo to kao sljedeći album. Dakle, neće biti klasičnog studijskog snimanja, već želimo da uhvatimo taj vajb sa koncerata", istakao je on.

Galerija

Bonus video: