Geldof: Nervozan sam, ali stvari idu savršeno

Pjesma se od danas može "skinuti" sa Interneta po cijeni od 99 penija, a CD verzija će biti objavljena za tri nedjelja i koštaće četiri funte
1 komentar(a)
bob geldof, Foto: Beta/AP
bob geldof, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.11.2014. 13:41h

Autor originalnog Band Aida, Bob Geldof, izjavio je u ponedjeljak na BBC-jevom radijskom programu, da je potražnja za novom verzijom pjesme "Do They Know It's Christmas?" izvanredna i priznao je da je bio "malo nervozan" očekujući odgovor publike, ali da sada stvari idu savršeno.

Veliki broj britanskih rok i pop zvijezda u subotu je u studiju u Londonu snimila pjesmu za pomoć Africi, tačno trideset godina nakon originalnog Band Aida, ali ovaj put ne prikupljaju novac za gladne, već za borbu protiv ebole.

Kris Martin, One Direction, Emeli Sande, Seal i Šineid O'konor nalaze se među izvođačima, a tu je i Bono iz izvorne postave, koji je ponovo otpjevao istu dionicu, ali ovaj put sa nešto drugačijim stihovima, koji su od referenci na glad prilagođeni novoj pošasti u Africi. Melodija je gotovo identična originalnoj "Do They Know It's Christmas?", a cijela suma od zarade će ići za borbu protiv ebole.

Geldofova inicijativa dobila je podršku vlade koja se odrekla poreza na dobit od nosača zvuka.

"Svaki cent ide za borbu protiv ebole", rekao je ministar finansija Džordž Ozburn.

Pjesma se od danas može "skinuti" sa Interneta po cijeni od 99 penija, a CD verzija će biti objavljena za tri nedjelja i koštaće četiri funte.

Originalna "Do They Know It's Christmas?" pjesma, u čijem je snimanju učestvovala tadašnja britanska muzička elita, objavljena je 28. novembra 1984. godine i u prvih nedjelju dana singl je prodat u milion, a do Božića u 3,7 miliona primjeraka. Samo od prodaje singla, koji je bio uvod u Live Aid godinu dana kasnije, zarađeno osam miliona funti za pomoć gladnima u Africi.

Bonus video: