Male države teško do pobjede na Eurosongu

Glavni razlog za učešće je promocija, a za odustajanje - troškovi
4 komentar(a)
Sergej Ćetković, Foto: Reuters
Sergej Ćetković, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2014. 06:59h

Kolike su šanse da neka mala država poput Crne Gore pobjedi na Eurosongu? Nije nemoguće, ali veličina igra bitnu ulogu, zaključak je analize sajta posvećenog popularnom muzičkom takmičenju oikotimes.com.

Prvo treba napraviti razliku između "mikro država" (Andora, Lihtenštajn, Monako, San Marino, Vatikan) sa populacijom manjom od 100 hiljada državljana i "malih država" (Island, Malta, Crna Gora, Luksemburg) sa manje od milion. Danas je samo njih četvoro u trci (San Marino, Island, Malta, Crna Gora), dok su je ostali napustili vjerovatno smatrajući da su pobjeda, visok plasman ili čak prolaz u finale nemogući za njih.

Evrovizija je, navodi portal, 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka zaista bila muzičko takmičenje i svaka država sa dobrom pjesmom mogla je da pobjedi. Najbolji primjer je Luksemburg koji je osvajao prvo mjesto pet puta, a čak je i "mikro država" Monako pobijedila 1971.

No danas, po mišljenju sajta, je potrebno dosta novca, lobiranja, spektakla na bini, a bitno utiče i geopolitika. Zato je pobjeda "mikro države" čisto hipotetička. Zemlje poput San Marina imaju premale scene bez mnogo izbora. Naravno, mogle bi da angažuju strane pjevače kao što su radili Luksemburg i Monako, ali od početka novog milenijuma to više nije trend. Zato je vjerovatno slabo interesovanje za Eurosong kod ovakvih država.

Vatikan i Lihtenštajn nikada nisu učestvovali. Andora je pokušala šest puta, a Monako tri od 2004. Obje države nisu došle do finala i povukle su se iz takmičenja. Jedino je San Marino, iz petog pokušaja, uspio da prođe u finale ove godine.

Male države imaju više šanse da dođu do pobjedničkog postolja. Da su iznenađenja moguća pokazuju pobjede Estonije 2001. i Finske 2006, a na prošlom Eurosongu sve male države su prošle u finale (San Marino, Island, Malta, Crna Gora za koju je nastupio Sergej Ćetković).

Island pridaje veliku pažnju Eurosongu, a njihovo nacionalno finale (Söngvakeppnin) je veoma popularan događaj. Mala ostrvska država dva puta je (1998. i 2009.) osvajala drugo mjesto. I Malta je imala dosta uspjeha, često se našavši među top 10. Treće mjesto osvojila je 1998, a drugo 2002. i 2005.

Sa druge strane, Luksemburg koji je jedan od osnivača takmičenja i jedna od najuspješnijih nacija još od 1994. preskače učešće na Eurosongu.

S obzirom na male šanse za pobjedu postavlja se pitanje zašto bi male države učestvovale? Jedan od glavnih razloga je to što je za njih Eurosong poput Olimpijade ili Ujedinjenih nacija - morate učestvovati da bi pokazali ostatku svijeta da postojite. Ako želite da vas vide i čuju Evrovizija je prilika, što Javni servis već godinama predstavlja kao glavni razlog za učešće Crne Gore.

Međutim, ono što odbija mnoge su troškovi, čak i Monako i Luksemburg koji ne stoje toliko loše finansijski.

Pobjeda male države sigurno bi oduševila ljubitelje Eurosonga, ali je pitanje da li bi najveće muzičko takmičenje moglo da se održi. Monako nije mogao da ga organizuje 1973, kada je Evrovizija bila znatno manja, podsjeća oikotimes.com.

Bonus video: