Sea Dance: Skromna prodaja karata u Crnoj Gori

Stranci ulaznice za morsko izdanje Exita dobijali ili na poklon ili uz minimalnu doplatu
138 pregleda 3 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Luka Zeković
Sea Dance, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2014. 18:42h

I dok se još unutar vladajuće koalicije DPS, SP i LP, dogovaraju na koji će način biti koncipiran desetogodišnji ugovor o održavanju ljetnjeg muzičkog festivala “Sea dance“ u zaleđu plaže Jaz, ovogodišnje izdanje za čiju organizaciju je potrošeno više od milion eura, ne može se pohvaliti komercijalnim efektima od prodaje ulaznica.

Prema podacima EXIT tima iz Novog Sada, u Crnoj Gori je prodato ukupno 8.687 ulaznica za Sea dance festival, dok je broj međunarodne publike dostigao brojku od 17.859, koji su ulaznice dobili ili na poklon ili uz minimalnu doplatu. To se navodi u zvaničnom odgovoru iz kabineta gradonačelnika Lazara Rađenovića, koji je dostavljen na odborničko pitanje upućeno iz opoziconog Demokratskog fronta.

„Organizator festivala EXIT tim iz Novog Sada, time se direktno odrekao prihoda od ulaznica za Sea dance festivala, u cilju privlačenja što većeg broja turista u Budvu, odnosno u cilju unapređenja turizma Budve i Crne Gore, što je i jeste osnovni cilj ovog festivala“, pojasnili su iz Opštine razloge zbog čega su karte inostranoj publici dijeljene besplatno.

Podsjećamo, za realizaciju odogovodišnjeg festivala poreski obeveznici Budve, platili su pola miliona eura, koliko je otišlo iz opštinske i kase Turističke organizcije Budve kako bi novosadski EXIT imao svoje ljetnje izdanje na plaži Jaz.

Koliko je naplaćeno boravišne takse, na ime turista koji su došli zbog festivala „Sea dance“ u Budvu, u Demokratskom frontu iz Opštine nijesu mogli dobiti precizan odgovor.

„U skladu sa evidencijom organizatora festivala, u kampu na Jazu ostvareno je ukupno 21.653 noćenja, na osnovu kojih je uplaćeno ukupno 17.330 eura na ime boravišne takse. Visinu boravišne takse od izdavaoca privatnog smještaja i hotelijera, za vrijeme trajanja festivala nemoguće je precizno utvrditi“, naveli su iz Opštine.

Oni su kazali da je istraživanje publike pokazalo da je 26 odsto gostiju festivala sa plaćenom ulaznicom boravilo u kampu, dok je ostatak bio smješten u hotelima, privatnom smještaju. Prema računici Opštine, ukupan broj noćenja koji je festivala inicirao dostigao je 80.000.

Inače, odluka da Opština Budva zaključi desetogodišnji ugovor, vrijedan ne manje od pet miliona eura, sa novosadskom kompanijom My EXIT Adventure, kojim bi Jaz do 2025. bio domaćin Sea dance festivalu, povučena je sa minulog skupštinskog zasjedanja, jer se tome suprostavio SDP.

Ugovorom je precizirano da Opština svake godine izdvaja iz budžeta za održavanje festivala ne manje od pola miliona eura. SDP se zalagao da festival bude više „budvanski“ odnosno da benefite njegovog održavanja osjete upravo budvanski preduzetnici.

SDP se neočekivano nije suprotstavio da se festival održava, ali da se moraju znati kakve će ekonomske efekte imati grad i građani od njegovog održavanja.

Inače, predstavnici vladajuće koalicije vrše finaliziranje nove odluke o desetogodišnjem ugovoru.

Bonus video: