Kako Amerikanci slušaju rokenrol

Na osnovu prikupljenih podataka, Hiki je napravio "rokenrol mapu" vodeći računa o različitim stilovima roka
93 pregleda 1 komentar(a)
Motli Kru, Foto: Shutterstock
Motli Kru, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2014. 09:04h

Nedavno istraživanje o sadržaju programa dvadesetak radio stanica iz raznih krajeva Sjedinjenih Američkih Država otkriva muzičke navike ljubitelja rokenrola.

Novinar sajta FiveThirtyEight Volt Hiki, koji je sproveo ovu anketu, tvrdi da od San Franciska do Njujorka ljudi vole da slušaju sasvim drugačiji rok zvuk.

On je preslušao i klasifikovao sve numere koje su puštane tokom nedjelju dana na 25 stanica koje emituju rokenrol muziku u 30 najvećih američkih urbanih područja, tj. ukupno 2.230 pjesama u interpretaciji 475 umjetnika.

Na osnovu prikupljenih podataka, Hiki je napravio "rokenrol mapu" vodeći računa o različitim stilovima roka koji se u pojedinim krajevima najviše slušaju.

Tako se može primijetiti da se na jugu SAD-a najviše sluša hard rok. Stanovnici San Antonija, u Teksasu, slušaju 4,3 puta više pjesme grupe Motli Kru u poređenju sa ostatkom SAD-a.

Erik Velman, menadžer Klir Čanela, kompanije u čijem je vlasništvu devet od 25 analiziranih radio stanica, tvrdi da je to posljedica hispanske imigracije.

"Dolazak Hispanoamerikanaca na jug SAD-a znatno je promijenio rokenrol pejzaž. Poznato je da Hispanoamerikanci gaje posebnu naklonost prema tvrđem rok zvuku", objasnio je on.

Unutrašnje migracije, takođe, mogu da objasne pojedine navike kada je rokenrol u pitanju. Na primjer, u Njujorku, Bili Džoel se sluša 2,6 puta više nego u ostatku zemlje, ali se jako puno sluša i u Majamiju, na Floridi (1,8 puta više).

"Zašto? Pa dovoljno je da se zapitate ko bi mogao da ga sluša u Majamiju: penzionisani Njujorčani!", naveo je Hiki.

Bonus video: