Kvartet Zagreb otvara Podgoričko ljeto

U okviru manifestacije biće prikazano 18 programa od kojih su 10 muzičkih, tri likovna i po dva književna i pozorišna, kao i program filmske umjetnosti
0 komentar(a)
Podgoričko kulturno ljeto, Foto: Boris Pejović
Podgoričko kulturno ljeto, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.06.2014. 14:30h

Manifestacija Podgoričko ljeto i ove godine obogatiće kulturnu ponudu grada, i objediniti tradicionalne vrijednosti, obećali su organizatori na konferenciji za novinare održanoj u KIC-u Budo Tomović. Podgoričko ljeto počeće 30. juna koncertom kvarteta Zagreb.

“Ovaj događaj koji organizujemo u saradnji sa Ambasadom Hrvatske biće humanitarnog karaktera, a sva sredstva su namijenjena poplavljenim područjima. Ovo će biti jedini segment programa za koji će se prodavati ulaznice, svi ostali sadržaji su besplatni", kazao je Hamdo Kočan ispred Sekretarijata za kulturu i sport i dodao da se Podgoričko ljeto pokazalo kao značajna za grad.

U okviru manifestacije biće prikazano 18 programa od kojih su 10 muzičkih, tri likovna i po dva književna i pozorišna, kao i program filmske umjetnosti posvećen Vladu Popoviću.

Kompletan program košta 40 hiljada, a Kočan ističe da se za slične manifestacije u regionu izdvajaju znatno veća sredstva.

“Sa novcem koji smo imali nijesmo mogli da napravimo spektakl. Nastojali smo da ponudimo korektan program, da kontinuitet ove manifestacije traje, a da bude privlačan i za mlađu populaciju", naznačio je Kočan.

Kompletan program košta 40 hiljada, a Kočan ističe da se za slične manifestacije u regionu izdvajaju znatno veća sredstva

Muzički programi namijenjeni mlađoj populaciji uglavnom će se dešavati na terasi KIC-a Budo Tomović, gdje 3. jula nastupa S.A.R.S., 10. jula Elemental, 22. jula Letu Štuke, a 31. jula Zemlja gruva.e Sevdah Baby će 28. jula nastupiti na platou ispred KIC-a Golubovci.

Koncerte će održati i klapa Alta sa horom Stanko Dragojević (2. jul, Dvorac Petrovića), gitarski duo Darko Nikčević i Srđan Bulatović kojima će se na bini prodružiti Dragoljub Đuričić (8. jul, terasa KIC-a), gitaristkinja Jelice Mijanović 24. jula u Muzičkoj kapeli na Kruševcu i orkestar Žutog Serhatlića 15. jula ispred Dvorca Petrovića.

“Naši postulati se nijesu promijenili ni ove godine, tako da nam je prioritet bio dobar program, saradnja sa čitavim regionom i afirmacija mladih umjetnika. Takođe nam je program na otvorenom bio prioritet, pa smo uključili i neke nove lokacije, ali terasa KIC-a ostaje dominantna”, istakao je direktor KIC-a Zoran Šoškić.

Po prvi put u okviru Podgoričkog ljeta ove godine biće organizovan i mini festival Stand Up komedije “Instant ex-Yu” koji će trajati od 19. do 21. jula.

“Ljeto je vrijeme festivala, a mi smo se potrudili da Podgorica dobije nešto novo. Taj scenski izraz još uvijek nije zaživio u Crnoj Gori, a stigao je na prostore Blakana prije osam godina. Ovo je način da i mi budemo dio te kulturne mape. Suština tih komičara je da imaju iskren i direktan kontakt sa publikom, a dovoljna je samo scena i mikrofon. Mnogi to miješaju sa pričanjem viceva na sceni, ali nema veze sa tim, komičar je sam pisac i govori o svom iskustvu i pogledima na svijet”, objasnila je Ivana Mrvaljević glumica i direktorica Gradskog pozorišta dodajući da je taj humor lak za razumijevanje.

“Često za stand up kažu da je slavlje zdravog razuma i smijeha”, dodala je Mrvaljević i istakla da će se tokom tri dana program odvijati na dvije lokacije ispred knjižare Karver i u amfiteatru na Kruševcu, te da će gostovati osam komičara iz regiona i organizacija The Books of Knjige.

U okviru Podgoričkog ljeta biće otvorena izložba slika Dragoljuba Bata Brajovića (1. jul, Muzej i Galerije Podgorice), izložba fotografija “Moj svijet” autora Edina Krnića (4.jul, KIC Malesija-Tuzi), promocija knjige "Misao" Dušana Ičevića (11 jul, Muzička kapela na Kruševcu), književno veče Vladimira Vojinovića (17. jul, Muzička kapela na Kruševcu), veče Vlada Popovića (29. jul, Muzička kapela na Kruševcu), dok će izložba robota od otpada “Čuvari Podgorice” koji će biti izloženi na gradskim ulicama i trgovima, autora Danila Baletića biti otvorena 8. jula i trajaće do 5. avgusta.

Bonus video: