Pišem da bih mijenjao društvo, pitao bih Šobića je li postojala Marija

Jedino sam sebi možeš promijeniti sudbinu, niko ti ne može ni pomoći ni odmoći
203 pregleda 6 komentar(a)
Mile Kekin, Foto: Vojan Kočeić
Mile Kekin, Foto: Vojan Kočeić
Ažurirano: 25.06.2014. 19:11h

Sve češćim gostovanjima u Crnoj Gori hrvatsko Hladno pivo opravdava epitet jednog od najpopularnijih pank rok bendova u regionu i ublažava nepravednu činjenicu da su fanovi zagrebačkog sastava morali da čekaju više od 20 godina od njegovog osnivanja da ih 2011. prvi put čuju na ovim prostorima.

Harizmatični frontmen Mile Kekin za Vijesti kaže da njegov bend nije toliko često dolazio da bi se repertoar koncerta u subotu, 28. juna u Maximusu, naročito mijenjao u odnosu na prošle, ali da će publika u Kotoru imati priliku prvi put da čuje neke pjesme sa predstojećeg albuma, među kojima i nedavno objavljeni singl "Mesi".

Kako teče rad na novom albumu?

Biće to testosteronski, muški album, a glavna tema su žene. Oni koji su čuli singl "Mesi", rekli su da ih podsjeća na čvršće HP, sa više klasičnog rok zvuka. Ako sve bude po planu na jesen bi trebalo da izađe, nismo mu još dali ime.

Čvršći zvuk i žene kao tema - to baš i nije svakidašnja kombinacija?

Ne mora se o ženama uvijek pjevati nježno. O odnosu muškarca i žene mogu nastati vrlo glasne pjesme, a opet ljubavne.

Dakle, nije vas razbjesnila neka žena?

Ne, pa poslušajte pjesmu "Mesi". Ona govori o jednom, nekada najboljem prijatelju, ali žena je tu učinila svoje. Ja bih tu pjesmu svrstao u ljubavne, bez gej konotacija.(smijeh)

Sa prošlim albumom ste se više nego ikad posvetili scenografiji, kostimima, spektaklu na bini... Je li neminovnost to da se danas muzika više gleda nego sluša?

Ne, više je to osvježenje, da bi napravili nešto novo. Nakon 20 godina jednostavno imaš potrebu da nešto promjeniš. "Svijet glamura" je bio estetski odmak od klasičnog pank roka, ali sljedeći album mislim da će biti jednostavniji, a samim tim i nastupi.

Upozorili ste EU na to što je čeka "Na ovim prostorima", a što nas čeka u EU?

Prije nego što se Hrvatska priključila EU bilo je svakakvih teza: jedni su tvrdili da će nas sve pokupovati i učiniti robovima, drugi da će sve krenuti na bolje. A dogodilo se zapravo nije ništa. I dalje smo na istoj poziciji - mala korumpirana država. Suština je da jedino sam sebi možeš promijeniti sudbinu, ako to ne uradiš niko ti drugi ne može ni pomoći ni odmoći.

Novinari vas često pitaju želite li pjesmama da mijenjate društvo. Zašto se to očekuje od rokera?

Ne očekuje od svih, već su naši tekstovi takvi da oni koji im posvete pažnju vide da mi ne želimo samo da pjevamo o tome ko je koga ostavio nego i o nekim društveno-političkim aktuelnim zbivanjima. Nismo jedini naravno, ali smo došli do mejnstrima, a po tome smo postali poznati - da smo "angažovani". Meni je to normalno, ne znam da li bih mogao da pišem pjesme da nemam potrebu da mijenjam društvo. To je po meni rokenrol.

A mogu li pjesme da utiču na ljude ili to slušaju oni koji su i prije toga kapirali kako stoje stvari?

Mislim da na mlade ljude može, na njihov svjetonazor. Ne možeš vaspitati nekoga, daleko od toga. Ali bićeš barem zrno u tom njegovom pješčaniku. To je po meni smisao rokenrola.

Čija muzika je promijenila Vaš svjetonazor?

Brus Springstin. A od domaćih recimo bendovi koji su tada bili popularni: Azra, Riblja čorba... Bendovi koji su mene učinili rokerom. Poželio sam tim da se bavim kad sam čuo pjesme čiji tekstovi su me takli u dušu.

Imate solo album iza sebe, razmišljate li o nasljedniku?

Možda nakon ovog albuma. Tekstova imam dovoljno i možda se odlučim da napravim par pjesama u drugačijem aranžmanu, čisto da se malo odmorim od Hladnog piva i načina na koji inače radim.

Šta bi pitao Šobića

Prošli put kad ste dolazili pominjali ste da želite da upoznate Miladina Šobića, jeste li uspjeli?

Ne, saznali smo da je imao zdravstvenih problema, pa nismo htjeli da ga uznemiravamo. Ali evo poziv, ako pročita ovo, da dođe da se upoznamo u Kotoru. Samo smo htjeli da kažemo koliko nam znači, pogotovo meni.

Što biste ga pitali?

Zanimalo bi me koliko su neke od tih pjesama istinite, proživljene... Kako mu je pala na pamet ideja za neke pjesme, recimo za "Mariju" koja je meni jedna od najjačih rok balada. Je li to stvarno bila Marija, je li ona postojala, jesu li postojali oni građevinci preko puta koji su mu davali znak kada prođe gradski autobus i slične stvari.

Reprezentacija nema sreće otkako smo joj napravili pjesmu

Što mislite o igrama Hrvatske na Svjetskom fudbalskom prvenstvu i da li možemo očekivati pjesmu HP-a posvećenu reprezentaciji?

Imali smo jedan izlet u navijačke vode 2002. Od tada hrvatska reprezentacija nikako nije uspijevala da prođe grupu, evo i sad je ista situacija bila, tako da smo obećali da ćemo se okaniti toga.

Možda bi sljedeća pjesma ispravila stvari?

Da, a možda se više nikad ne bismo kvalifikovali na neko prvenstvo. Ne želimo da rizikujemo. (smijeh)

Ko je Vaš favorit na SP?

Po onome što sam do sad vidio Holandija i Francuska su pokazali najviše. To su moje dvije omiljene reprezentacije.

Bonus video: