Ilona Maraš DJ u Cirihu i Dubaiju: Uz muziku letim do oblaka

U Švajcarskoj sam radila u marketingu jednog kluba. DJ je otkazao i predložila sam da ga zamijenim. Od tad nemam slobodan vikend
204 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2014. 19:37h

Rođena je u Podgorici, ali u njenom rodnom gradu je malo ko čuo za nju, dok je ime stekla skoro četiri hiljade kilometara dalje.

Ilona Maraš već četiri godine radi kao DJ u Dubaiju i probija se u svijet omiljene joj haus muzike. Rođena 1984. Maraš ima i ruske krvi, živjela je i u Grčkoj i Švajcarskoj, a od kad se bavi DJ-ingom imala prilike da nastupa u mnogim poznatim klubovima, uglavnom na relaciji Ujedinjeni Arapski Emirati - Švajcarska.

"Uvijek sam se motala oko DJ pultova, a ulaz u taj svijet je bio spontan. Dok sam bila u Švajcarskoj na usavršavanju njemačkog jezika radila sam u marketingu jednog kluba. Tu sam bila u prilici da slušam i učim od najboljih internacionalnih DJ-eva. Jedne večeri DJ je otkazao nastup i ja sam predložila da probam da ga zamijenim. Uspjela sam i publika me je prihvatila sa oduševljenjem. Od te večeri skoro da nisam imala slobodan vikend", otkriva ona.

Ipak, Ilona kaže da je za to što se obrela u inostranstvu odskočna daska bila Grčka, gdje je otišla na studije poslije završene Gimnazije u Podgorici.

Brzo poslije studija se zaposlila u Dubaiju, otišla na usavršavanje u Cirih i onda se vratila. Dodaje i da često posjećuje Moskvu gdje joj je rodbina sa majčine strane.

"Nevjerovatna i neobična razlika u kulturama, jeziku, načinu života i muzici u svim ovim krajevima veoma je doprinijela raznolikosti mojih DJ setova i remiksa", ističe ona.

Kaže da nije lako putovati stalno, iako zvuči glamurozno. Omiljeni grad joj je Cirih, a Dubai joj nudi neograničene mogućnosti.

"Dubai je velika mješavina svih mogućih narodnosti, zato su ljudi oduševljeni kada prepoznaju muzičke nijanse iz rodnih krajeva lijepo umiksane u neki novi takt, a ja se trudim da iznenadim publiku miješajući stilove u kojima se mogu čuti melodije raznih kultura. Publika u Cirihu je razmažena, ali sa veoma otvorenim pogledom na muziku. Znaju što žele i imaju izgrađen ukus", objašnjava Ilona, koja je trenutno rezident u klubovima "Cafe Del Mar" u Dubaiju i "Icon" u Cirihu.

Sebe opisuje kao dijete hausa, ali dodaje da je muzika previše široka da bi se ograničila na jedan stil. Prošle i pretprošle godine objavila je dva albuma sa svojim miksevima za etiketu Pacha Recordings i kaže da su to bila najprodavanija izdanja house muzike u Emiratima.

Osim DJ-inga od nedavno se bavi i produkcijom, jer kaže da je želja za unikatnim radom suviše velika.

"Trenutno radim na prvoj produkciji sa parom kolega iz Londona. Moje remikse i produkciju planiram da objavim uskoro u Dubaiju specijalno za mjesto gdje sam trenutno resident DJ - hotel 'Fairmont The Palm'. Inspiraciju često pronalazim u setovima omiljenih producenata, raznih talentovanih muzičara i u raznim stilovima, od klasične muzike do džeza, ambijenta, preko hausa, tehna...", priča ona.

Na pitanje koji joj je nastup ostao kao najljepši u sjećanju odgovara da joj je srce stalo kada se našla za miks pultom na Street Paradeu 2012 u Cirihu pred 900 hiljada ljudi.

"Pamtim samo da sam skoro prestala da dišem prije početka, ali čim sam krenula zaboravila sam sve, čula sam samo svoju muziku sa kojom letim do oblaka. Jednom sam u Cirihu pušala muziku u ‘after hour’ klubu koji je sinonim za tehno. Klub je bio pun, publika odlična. Oko pet sati iz gužve se probio mladić i dodao mi papirić. U tom mraku i dimu teško je bilo pročitati što zapravo piše. Ćirilicom je bilo ispisano: 'Pusti molim te od Sinana Sakića - Reci sve želje'", prisjeća se Maraš.

Najavljuje da se ubuduće od nje može očekivati još mnogo toga. Do kraja godine će objaviti još jednu kompilaciju mikseva povodom otvaranja kluba "Pacha" u Dubaiju gdje će biti i rezident.

Početkom avgusta nastupiće u Cirihu na Street Paradeu, a uslijediće i gostovanja u Hrvatskoj, Grčkoj, Francuskoj i SAD. Nada se da će u septembru objaviti prve svoje autorske kompozicije.

A kada ćemo je čuti i vidjeti u Crnoj Gori?

"Moj menadžer je u kontaktu sa par mjesta u Crnoj Gori i nadam se da će se tu nešto brzo realizovati, jer bi mi bilo drago da uživam, igram i pjevam sa svojom publikom kod kuće", odgovara Maraš čiji se miksevi i remiksi mogu čuti na njenoj Soundcloud stranici.

Sada je više otvorenih vrata nego dana u mjesecu

Ilona smatra da ženama u svijetu DJ-inga nije ni teže, ni lakše nego muškarcima. Dodaje da ih se dosta počelo baviti tim poslom i da je lijepo vidjeti ženu koja umije i zna što radi za miks pultom.

"Sarađujem sa grupom žena, pomažemo jedna drugoj, sređujemo gostovanja. Mislim da bez obzira na pol, DJ-evi sa dobrim stilom brzo uspijevaju. Meni je u početku bilo teže, klubovi su bili skeptični, komentari i ljubomorni pogledi su bili prisutni. Ali što se više ime gradilo, što su se moja pojavljivanja poboljšavala tako su se vrata sve više i češće otvarala. Danas je više otvorenih vrata nego dana u mjesecu i to me jako raduje", ističe Maraš.

U Crnoj Gori fali festivala i dešavanja

Ilona priznaje da ne uspijeva detaljno da isprati crnogorsku elektronsku scenu, mada kaže da se trudi da putem medija sazna koliko može. Primjetila je mali napredak, uglavnom tokom ljetnje sezone.

"Naši DJ-evi su ograničeni sa mjestima na kojima bi mogli da eksperimentišu. Komercijalna muzika je i dalje jako tražena kako kod nas, tako i u svijetu. U kontaktu sam sa par naših DJ-eva koji često nastupaju u Podgorici, vidim da su veoma aktivni, skromni i najvažnije vole muziku iznad svega. Ono što me obeshrabri je činjenica da rijetko mogu diktirati svoj stil iz već navedenih razloga", ističe ona i dodaje da je Crnoj Gori potrebno više festivala i dešavanja gdje se lokalni DJ-evi mogu čuti i vidjeti.

"Na taj način se i publika edukuje, sluša i gradi novi ukus za muziku", smatra ona.

Bonus video: