Preminuo klarinetista Svetozar Purko Aleksić

Dugi niz godina bio je član više ansambala Radio-televizije Titograd, simfonijskog, revijalnog i narodnog orkestra
420 pregleda 2 komentar(a)
Svetozar Purko Aleksić, Foto: Screenshot (YouTube)
Svetozar Purko Aleksić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.05.2014. 10:03h

Jedan od najpoznatijih klarinetista i uopšte muzičkih izvođača i autora, Svetozar - Purko Aleksić, preminuo je juče u Podgorici.

Aleksić je ostavio značajan trag tokom decenija koje je proveo na muzičkoj sceni Crne Gore.

Rođen je u Đakovici 26. maja 1933. godine, a muzičko obrazovanje sticao je u Državnoj muzičkoj školi na Cetinju, a školovanjeje početkom 50-tih godina nastavio i završio u Beogradu.

Dugi niz godina bio je član više ansambala Radio-televizije Titograd, simfonijskog, revijalnog i narodnog orkestra.

Iz Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore za njega su isticali da je "kao vrsni instrumentalista - klarinetista, zadužio muzičku tradiciju Crne Gore", te da je dugogodišnjim djelovanjem kao solista i vođa ansambala dao značajan pečat razvoju popularne i umjetničke muzike, naročito tradicionalnog narodnog melosa u Crnoj Gori.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade 1981. godine, kao i Nagrade oslobođenja Titograda 1980. godine.

Dobio je i nagradu za izvanredno ostvarene rezultate nekadašnjeg podgoričkog Doma omladine "Budo Tomović" 1974. godine i Nagradu za životno djelo Montefon 2002 Udruženja estradnih umjetnika.

Uz to, pripala mu je i Specijalna nagrada za afirmaciju i očuvanje crnogorske izvorne muzike i muzičkog nasljeđa Crne Gore Udruženja estradnih umjetnika 2009. godine.

Mićunović uputio saučešće

Purko Aleksić je posjedovao izuzetan muzički dar kojim je umnogome doprinio afirmaciji i očuvanju crnogorske muzike i muzičkog nasljeđa, navodi su u telegramu koji je ministar kulture Branislav Mićunović uputio porodici Aleksić povodom smrti istaknutog umjetnika.

"Upućujem vam iskreno saučešće povodom smrti istaknutog crnogorskog umjetnika i jednog od naših najpoznatijih muzičkih izvođača i autora Svetozara - Purka Aleksića. Posjedovao je izuzetan muzički dar kojim je umnogome doprinio afirmaciji i očuvanju crnogorske muzike i muzičkog nasljeđa. Pored solističkih nastupa i interpretacija izvornog melosa, ostaće upamćen i kao prvi klarinetista Simfonijskog orekstra RTCG i osnivač Muzičkog ansambla "Montenegro" sa kojim je ostvario izuzetno zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu, uspješno promovišući crnogorsku muzičku scenu.Njegov dugogodišnji rad valorizovan je brojim državnim, društvenim i stručnim nagradama, što je rezultiralo i najvećim priznanjem u kulturi Crne Gore - statusom istaknuti kulturni stvaralac", stoji u telegramu Mićunovića.

Bonus video: