Podgorički metal sastav Abhoth objavljuje novi singl

Kao inspiraciju za tekstove pjesama članovi navode opus kultnog horor pisca Hauarda Filipsa Lavkrafta i njegovim sljedbenicima
138 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2014. 17:56h

Podgorički metal sastav Abhoth objavće sjutra singl "The Enemy of All That Lives" koji će se moći poslušati na YouTube servisu.

U pitanju je drugi singl sa EP-a koji nosi naziv benda, a koji će biti objavljen u naredne dvije nedjelje.

Podgorički metalci prethodno su lansirali singlove "Blood of Ancients" i "Beyond The Gates of The Silver Key" za koje kažu da su dobili dosta pozitivnih kritika.

Najavljeni EP će, kako je "Vijestima" otkrio pjevač Srđan Mišović, biti dostupan za preslušavanje na YouTubeu, a adresa za njegovo besplatno preuzimanje biće naknadno objavljena.

Bend će tražiti i izdavača koji će objaviti album na CD-u.

"EP sadrži tri pjesme, a pravac smo definisali kao atmosferični death metal. Osnova pjesama su uglavnom mid-tempo death metal rifovi sa povremenim uplivima doom metala, a mistična atmosfera postignuta je dodatkom klavijatura, u pokušaju da se napravi nešto novo i inovativno u višedecenijskoj i nažalost pomalo iscrpljenoj instituticiji heavy metal muzike", otkrio je Mišović, uz kojeg Abhoth čine i Branko Jugović (bas, programing) i Miloš Klikovac (gitara).

Abhoth inače postoji od 2006. i do sada nije nastupao uživo, a izgleda da će tako biti i u buduće, s obzirom da je pjevač kazao da je bend zamišljen kao studijski projekat.

Kao inspiraciju za tekstove pjesama članovi navode opus kultnog horor pisca Hauarda Filipsa Lavkrafta i njegovim sljedbenicima.

"EP je inače konceptualna invokacija nekih od 'Drevnih', kako su oni nazivali bića i božanstva iz drugih dimenzija na kojima su bazirali svoja djela", objašnjava Mišvić.

Prvijenac Abhotha sniman je u Jugovićevom studiju Rebellion u Podgorici, a proces rada na njemu je protekao u prijateljskoj atmosferi, kaže pjevač.

"Radili smo dosta dugo na njemu, sve pjesme smo prvo snimili 2010, ali zbog lošeg kvaliteta tada korišćene opreme svi pokušaji da njegov zvuk dotjeramo su bili uzaludni. Na kraju snaga i živaca sve je izbrisano i ponovo snimljeno krajem prošle godine. Branko je relativno brzo doveo produkciju do perfekcije kojoj smo prvobitno težili, a rezultati truda će se nadamo se tek pokazati", uvjeren je Mišović.

Abhoth inače postoji od 2006. i do sada nije nastupao uživo, a izgleda da će tako biti i u buduće, s obzirom da je pjevač kazao da je bend zamišljen kao studijski projekat.

"Razlozi su mnogobrojni, od obaveza sa drugim bendovima sa kojima radimo uživo, preko obaveza na fakultetu, vječitih problema oko ozvučenja i organizacije do finalnog i najbitnijeg - u Crnoj Gori nažalost nema dovoljno publike naklonjene ekstremnoj formi metala", objasnio je Mišović i kazao da će Abhoth ostati zaključan u studiju dok se situacija ne promjeni.

Bend za sada ne razmišlja o ekranizaciji neke od pjesama sa EP-a, mada ostavlja tu mogućnost otvorenu. Sve informacije o Abhothu dostupne su na oficijalnoj Facebook stranici ovog sastava (www.facebook.com/abhothofficial).

Branko Jugović i Miloš Klikovac među najvrijednijim stvaraocima metal muzike u Crnoj Gori

Od brojnih bendova čiji su članovi izdvajaju se black metal sastav Zaimus sa jednim EP-em iza sebe objavljenim za britansku etiketu Cold Raw Records, koji je pokupio pozitivne kritike u inostranim medijima posvećenim ovom zvuku, kao i thrash metal grupa KK Street Bangers koja takođe ima iza sebe jedan mini album i nekoliko svirki u regionu, od kojih su posljednju nedavno imali u Trebinju.

Street Bangersi su nastupili u Domu mladih dijeleći binu sa Space Eaterom, jednim od trenutno najaktuelnijih srpskih metal bendova.

"Odziv publike je bio solidan, negdje oko 200 ljudi... Bila je to klasična thrash metal svirka, druženje i zajebancija. Odradili smo svoj dio posla i napravili dobru atmosferu i još jednom sam se uvjerio da nigdje kao u metal muzici fanovi nisu tako povezani i neposredni. Osjećali smo se kao kod kuće", prisjetio se Jugović.

Bonus video: