Las Balkanieras: Sve je počelo u studiju iz šege

Prvobitna postava upoznala se na kursu kuvanja, prije toga imale su iskustva u muzici
314 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 20:45h

Nova muzička senzacija “Las Balkanieras”, okuplja tri djevojke Ivu Deković, Maju Samardžić i Lidiju Veinstej, koje svoje pjesme svrstavaju u pop-trash i ako se u njima mogu prepoznati tradicionalne melodije Balkana i Rusije, hip- hop, elektronska i reggae muzika. Iza sebe imaju album “Food Love Music”, ali i niz hitova među kojima je na Internetu najslušaniji “Mis Fatima”.

Jedna od članica ove grupe Maja Samardžić, otkrila je za “Vijesti” nešto više o bendu koji je veoma popularan u Evropi, njihovom radu i planovima.

“Iva je Balkaniera Mediteranovich ona je iz Šibenika, ja sam Dona Bosanchera, mješavina Prijedora i Korčule, ali imam i crnogorskog porijekla, a Lidija je Miss Russia, koja je zbog ljubavi otišla u Rusiju. Sada imamo i dvije nove članoce Poljakinje”, otkrila je Samardžić. Ona dodaje da se prvobitna postava upoznala na kursu kuvanja, što vole da istaknu u svakom intervjuu, ali i da su prije toga sve imale iskustva kada je u pitanju muzika.

“Sve je počelo iz šege u studiju. Zezale smo se, popile nešto, pa je tako nastala ideja, gotovo preko jedne noći”, prisjeća se ona.

“Sve je počelo iz šege u studiju. Zezale smo se, popile nešto, pa je tako nastala ideja, gotovo preko jedne noći”

“Mi smo krenule sa radom 2008, a godinu dana kasnije smo nastupile na Splitskom festivalu, gdje smo dobile nagradu za najbolji 'new cover', a onda je izašao naš album 'Food Love Music'. Tada smo se sa tri pjesme predstavile i na kanalu MTV Adria”, objašnjava ona. U tom periodu na muzičkom programu vrtjele su se njihove pjesme “Ćiribiribela”, “Moje plave oči” i “Yo Go!”.

“Sve su naše pjesme. Ima par njih, kao recimo “What's cooking”, gdje je samo u početku obrada, kao uvod, ali sve ostalo je naše. 'Fatima' je recimo naš prvi cover za pjesmu Miss Fatty (Million Stylez), ali mi smo sve producirale, pisale tekstove i ostalo”, pojašnjava ona.

Na pitanje da li su očekivale da će od svih njihovih pjesama upravo “Fatima”, biti najslušanija ona kaže:

“Pojma nismo imale, ali ipak je original veliki hit koji i mi obožavamo. Samo uhvatimo i preokrenemo na naše, ali opet nismo očekivale da će biti tako slušana”.

Sve članice žive u Njemačkoj, gdje se muzikom bave zbog zarade, dok na Balkanu nastupaju za “raju”, a u svojim pjesmama često pominju kuvanje i hranu, a poseban prostor dobija burek.

“Dosta vremena smo provodile u jednom hotelu u Splitu i vidjele puno modela, a ja kažem kako će model biti srećan kad je stalno gladan”, objašnjava u šali “Dona Bosanchera”.

“Ja jesam najpunija od svih djevojaka iz grupe, ali meni se sviđa to što smo različite. Mada moram reći da Balkaniera Mediteranovich može pojesti duplo više od mene”, dodaje ona uz smijeh. Za kraj razgovora, Samardžić je kazala da trenutno ne razmišljaju o novom albumu, jer imaju puno obaveza, ali će novih pjesama biti.

“Trenutno u Njemačkoj radimo na puno drugih stvari, u okviru šou programa i u humanitarnim fondacijama, pa nemamo vremena. Uvijek izbacujemo pjesmu po pjesmu, ali ćemo sve to spakovati na albumu jednom. Sve radimo bez žurbe- zaključuje Samardžić. M.H.

Galerija

Bonus video: