Bluz duo Gaye Adegbalola i Roddy Barnes u Kolašinu

Renomirani bluz umjetnici nastupaju prvi put u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom ambasade SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 15:09h

Nakon Crnogorskog narodnog pozorišta i Centru za kulturu u Beranama, bluz duo Gaye Adegbalola i Roddy Barnes nastupio je i u kolašinskoj Školi za osnovno muzičko obrazovanje.

Renomirani bluz umjetnici nastupaju prvi put u Crnoj Gori, pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a u organizaciji udruženja Umjetnosti džeza - Jazz art. Turneja bluz muzičara organizovana je u okviru obilježavanja februara kao mjeseca istorije američkih crnaca.

Pred prepunom koncertnom salom muzičke škole Adegbalola i Barnes su se predstavili, uglavnom, kompozicijama „klasičnog bluza“, koji je nastao dvadestih i tridesetih godina minulog vijeka.

Nakon koncerta, bluz duo je na radionici učenicima muzičke škole i njihovim sugrađanima govorio o nastanku i karakteristikama te vrste muzike i značaju za afroameričke crnce.

Adegbalolola, čiji glas kritičari porede sa mekoćom glasa Sarah Vaughn i zavučnošću Nine Simone, dobitnica je nagrade za bluz muziku (Blues Musiic Award- Grammy nagrada u svijetu bluz muzike). Osnovala je ansambl Saffire – The Uppity Blues Women, komponuje , pjeva i svira akustičnu „slide“ gitaru i harmoniku. Iza sebe ima deset CD albuma i mnogobrojne nastupe po SAD i svijetu.

Pored toga motivacioni je predavač i dugogodišnja aktivistkinja u borobi za ljudska prava.

Galerija

Bonus video: