Koncert američke umjetnice Gej Adegbalole sinoć održan u Podgorici

Puna sala ispratila je nešto preko sat vremena čistog, klasičnog bluza uglavnom iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka
0 komentar(a)
Gej Adegbalola, Foto: Boris Pejović
Gej Adegbalola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.02.2014. 08:16h

Čas bluza u Podgorici - to je bio sinoćni koncert američke umjetnice Gej Adegbalole, koja je uz pratnju pijaniste Rodija Barnsa nastupila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, otvorivši na taj način svoju četvorodnevnu turneju po Crnoj Gori.

Puna sala ispratila je nešto preko sat vremena čistog, klasičnog bluza uglavnom iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka, dok je harizmatična i vrlo energična Adegbalola, obučena u bijelo odijelo dominirala scenom konstantno okupirajući pažnju publike i održavajući komunikaciju sa njom.

"Hvala", odgovorila je na crnogskom pjevačica na prvi aplauz, a zatim dok su se ređali bluz standardi "Wild Woman", "Dirty Dozen", "Jelly Bean Blues", "Ain't Nobody's Business" potanko između numera objašnjavala publici o čemu se radi u pjesmama i kako su nastale. Nije to bilo suvoparno predavanje, naprotiv Gej je svako malo zasmijavala publiku, kao kada je pokušavala da izgovori imena crnogorskih gradova.

"Šta se desilo? Treba li opet da izvedem ovu pjesmu", prokomentarisala je kada je prišao tehničar da joj zamjeni mikrofon izazvavši smijeh u sali. Iako su numere koje je izvodila vrlo ozbiljne, nastale iz vapaja njenih predaka u ropstvu, Afroamerikanci su naučili da se sa svojim bolom nose kroz humor, objasnila je pjevačica. Osim vokalnih ona je u nekoliko navrata pokazala i zavidne plesne vještine.

Među javnim ličnostima koje su sinoć prisustvovale koncertu bili su i američka ambasadorka u Crnoj Gori Sju K. Braun, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, glumice Varja Đukić i Gorana Marković...

"Trebalo bi ja sad da napustim binu", primjetila je to i prokomentarisala Gej u šali. Nakon što se i zaista povukla sa scene poslije jednočasovnog nastupa publika je izmamila bis, pa je pjevačica svoj čas istorije bluza, njegov put od krika iznurenih berača pamuka do atrakcije za podgoričku kulturnu elitu, okončala klasikom "Stand By Me" uz kolektivni "singalong"

Čak je i sišla u publiku kako bi pružila priliku nekolicini prisutnih da se oprobaju na mikrofonu, a zatim uz poduži aplauz nestala sa bine, da bi se kasnije družila sa fanovima u holu CNP-a.

Među javnim ličnostima koje su sinoć prisustvovale koncertu bili su i američka ambasadorka u Crnoj Gori Sju K. Braun, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, glumice Varja Đukić i Gorana Marković...

Turneju kojom se obilježava "Mjesec istorije američkih crnaca" Adegbalola će nastaviti već danas koncertom u Beranama, a narednih dana slijede i nastupi u Kolašinu i Baru.

Bonus video: