Autor filma o Dinu Dvorniku riješen da kralja fanka prikaže onakvim kakav je stvarno bio

Ovaj dokumentarac predstaviće pravog Dina Dvornika, a iako ga nije privatno poznavao, reditelj je siguran da će taj cilj ispuniti
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 18:27h

Reditelj Danijel Tipura najavio je dokumentarac o Dinu Dvorniku, što je obradovalo veliki broj ljubitelja hrvatskog kralja fanka. Tipura tvrdi da je, kada se prihvatio rediteljske palice, bio svjestan koliko je sebi postavio težak zadatak.

"Svaki dan me pitaju da li sam svjestan toga. Međutim, oni ne znaju da je snimanje dokumentarca o Dvorniku pretežak, a ne težak zadatak. Već godinu dana svi zajedno radimo na tome, vrtimo lijevo i desno da vidimo šta jeste, a šta nije. Taj dokumentarac možemo riješiti na sto načina, zato i zadatak jeste pretežak, ali nadamo se da ćemo ga realizovati u najboljem mogućem svjetlu jer smo spremni", nije krio svoja očekivanja na početku razgovora za “Vijesti" T ipura.

Ovaj dokumentarac, kaže naš sagovornik, predstaviće pravog Dina Dvornika, a iako ga nije privatno poznavao, reditelj je siguran da će taj cilj ispuniti. Tipura potpisuje Dinov posljednji spot “Idem ća ka i moj ćaća”, objavljen nakon što je umro.

"Zahvaljujući radu na tom spotu povezali smo se i intenzivno se družim sa Ellom i Danijelom (ćerka i udovica Dina Dvornika), pa ih svaki dan maltretiram da mi pričaju o Dinu. One su mi ispričale hiljadu priča o tome kako je živio, kako je razmišljao. Ne bih radio dokumentarac da ne mislim da isto razmišljamo. Prosto sam se povezao sa njim. Ella je jednom rekla da je sigurna, da smo se upoznali, da bismo Dino i ja bili najbolji prijatelji. Mislim da sam ušao u srž i jasno mi je o kakvom se čovjeku radilo", siguran je Tipura koji je ujedno i ljubitelj muzičkog opusa Dvornika.

Povezao sam se sa Dvornikom: Tipura, Foto: Index.hr

"Na njegovoj muzici smo svi odrasli. To je nešto što, posebno u Hrvatskoj, svaka budala zna, bukvalno svaki stih iz Dinovih pjesama", tvrdi Tipura.

Za ime dokumentarca reditelj je izabrao naziv “Manijak”, po čuvenoj Dinovoj pjesmi, a svoj izbor objašnjava:

"Doživljavam ga kao pozitivnog manijaka kojeg ništa nije moglo da zaustavi. Dinu je sve bilo lako i sve mu je teklo bez ikakvih problema", kaže on.

Realizacija dokumentarca je počela, a Tipura se nada da će biti gotov do ljeta.

"Po planu je da bude završen do 1. juna, ali kad će tačno biti prikazan, za sada nemam pojma. O tome još nijesmo razmišljali. Htjeli bismo da bude emitovan i u bioskopima, ali i da bude prikazan na filmskim festivalima", ne krije on.

U filmu se, kako kaže, neće puno baviti dogodovštinama iz Dinovog privatnog života.

"Biće svega taman. Imam najviše snimaka iz privatne arhive koju sam dobio od Danijele. Tu ima preko 40 sati materijala, ono što je ona snimala iz bekstejdža, kada ga je pratila svojom kamericom. To će biti miks svega", obećava Tipura.

Bez fraza

U dokumentarcu “Manijak”, pored Dinove porodice, o muzičkoj legendi će pričati prijatelji, saradnici, među kojima su Davor Gobac, Neno Belan, Gibonni, Denis Latin i mnogi drugi. Kako su tek počeli sa snimanjem, Tipura nije mogao da otkrije previše detalja o njihovim pričama.

"Snimili smo Danijelu i Ellu, a ostali su samo potvrdili učešće. Sad krećemo u realizaciju snimanja ostalih sagovornika. Pored priča, biće i igranih scena. Ono što nemamo iz arhive, rekonstruisaćemo", otkriva Tipura, koji je od sagovornika tražio da ne koriste klasične fraze poput „zadužio je muzičku scenu“ ili „bio je dobar čovjek”.

"Želim da ljudi znaju o kakvom se čovjeku radilo. Znači, ne želim da neko kaže:

"Bio je dobar čovjek”, već da ispriča priču iz koje će gledaoci shvatiti kakav je čovjek bio", objašnjava Tipura.

Galerija

Bonus video: