Muzička 2013. godina: Bez festivala mrka kapa

Domaća muzička scena iznjedrila je par novih imena, vratila par starih... a najveće iznenađenje priredio je Javni servis neočekivanim odabirom predstavnika na Eurosongu
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2013. 19:30h

Godina za nama pokazala je da festivalski bum u Crnoj Gori nije bio kratkotrajna pojava. Naprotiv, zahvaljujući sve većem broju muzičkih manifestacija, crnogorska publika prisustvovala je nekim odličnim koncertima, pogotovo tokom ljeta, mada se ponovo ponuda uglavnom svodila na regionalne izvođače. Nisu ipak sve festivalske priče bile lijepe, bilo je i ispala i kikseva.

Domaća muzička scena iznjedrila je par novih imena, vratila par starih, standardno mali broj izdanja plasiranih uglavnom putem Interneta, nekoliko hitova, a najveće iznenađenje priredio je Javni servis neočekivanim odabirom predstavnika na Eurosongu. Naša redakcija odabrala je pet najznačajnijih muzičkih događaja u Crnoj Gori 2013.

Who See na Eurosongu

To što su u Javnom servisu odabrali Ramba Amadeusa da predstavlja Crnu Goru na Eurosongu 2012. možda i nije bilo toliko iznenađujuće, jer ipak je u pitanju jedno od najprepoznatljivijih crnogorskih imena u svijetu muzike, ali odabir Who See klape je sigurno malo ko naslućivao.

RTCG je ponovo umjesto pop limunade odlučio da zaigra na kartu autentičnosti, no i pored toga što se najpoznatiji crnogorski rep duo uz pomoć Nine Žižić pobrinuo da ga evropska publika zapamti, to nije bilo dovoljno za toliko željeni prolaz u finale. U sljedećoj epizodi Eurosonga mnogima će se ispuniti želja da Crnu Goru predstavlja njena trenutno najveća zvijezda Sergej Ćetković, pa će nakon toga biti konačno riješena dilema - da li je problem izvođač ili nešto drugo.

Manu Ćao

Šuškalo se da će doći na drugi Lake fest, prošlo je bez njega, ali ubrzo nakon što se popularna manifestacija na Krupcu 2012. završila, organizatori su požurili da objave radosnu vijest - jedan od najvoljenijih izvođača na prostoru ex Yu, francuski muzičar Manu Čao nastupiće sljedećeg ljeta u Nikšiću i to će biti jedini njegov koncert na teritoriji bivše Jugoslavije. Prošlo je više od pola godine od objavljivanja ove vijesti da bi prvo počele glasine, a zatim stigla i zvanična potvrda da na Lake festu ipak nećemo gledati vlasnika hita "Me Gustas Tu". Saradnja organizatora sa agencijom "VP Concerts", koja se "proslavila" nakon par sličnih ispala u Hrvatskoj, ostavila je na kraju gorak ukus u ustima i primorala posjetioce Lake festa da se zadovolje lajn apom koji su činili samo izvođači iz regiona, a festival nije privukao više publike nego prethodnih godina.

Disclosure u Podgorici

Crna Gora debelo zaostaje za regionom kada su u pitanju gostovanja inostranih muzičkih zvijezda, a gotovo nemoguće je bilo zamisliti da ćemo vidjeti koncert izvođača čiji je uspon tek počeo, koji je baš u tom trenutku aktuelan u svjetskim okvirima i reprezentuje moderne muzičke trendove. Sve do septembra 2013. kada je Electronic Beats u Podgoricu doveo Disclosure.

Prvo izdanje ovog festivala na otvorenom vjerovatno bi privuklo još više posjetilaca da nije bilo kiše, a oni koji su ostali kod kuće najbolje će znati što su propustili ako pogledaju top liste najboljih albuma 2013. svih značajnijih muzičkih magazina širom svijeta. Rijetki su oni koji uz izdanja velikana kao što su Dejvid Bouvi, Daft Punk i Nik Kejv među najboljih deset nisu uvrstili "Settle", debi engleskog elektronskog dua koji je na Stadionu malih sportova izveden gotovo u cjelosti.

Krah Asfaltiranja

Nakon dvije uspješne epizode na terasi podgoričkog KIC-a “Budo Tomović”, treće izdanje Asfaltiranja trebalo je da uzdigne MC Markov hip hop festival na još veći nivo - tri dana festivala, premještanje na sportski aerodrom "Špiro Mugoša", pored domaćih i strana imena, dvije bine, osim repera nastupi i DJ-eva, kamp...

Ispostavilo se da je ovo bio prevelik zalogaj za organizatore.

Asfaltiranje u novom ruhu nije privuklo više publike po večeri nego što je to bio slučaj prethodnih godina, nastupi DJ-eva su se pokazali kao promašaj, u kampu nije bilo gužve, a MC Marko je kraj festivala dočekao primajući terapiju zbog stresa koji je doživio nakon što je dio opreme sa Pecki stejdža u vrijednosti od četiri hiljade eura ukraden. Sve ovo dovelo je u pitanje budućnost festivala, ali organizatori mogu makar da se pohvale odličnim koncertima nekih od najvećih i najaktuelnijih imena regionalnog hip hopa.

The Books Of Knjige uzvraćaju udarac

Nakon pilot epizode "Slučajeva pravde", popularni Buksovci nisu postigli dogovor sa TV Prva oko rada na istoimenoj seriji, pa su se naizgled umirili i posvetili isključivo svojoj radio emisiji. A onda su nas krajem godine iznenadili povratkom u muzičke vode, u kojima nijesu plivali od 2007. i saradnje sa Edom Maajkom na numeri "Ja suludan neću biti".

Pjesma "Svuda oko tebe" možda je i najzrelije parče muzike izašlo iz kuhinje Buksovaca do sada, praćeno nadrealnim spotom. Na žalost brojnih fanova, TBOK su demantovali da novi singl znači i novi album, ali su najavili filmski nastavak "Slučajeva pravde".

Galerija

Bonus video: