otvaraju AVI FesT

Rade Rapido i Zoon politikon: Više performans nego koncert

"Nastupiću uz pomoć matrica, ali je u planu i neka improvizacija sa Zoon politikonom. Pokušaćemo da napravimo jednu cjelinu kroz taj izraz”, rekao je Rapido
222 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2013. 09:32h

Poznati crnogorski alternativni muzičar Rade Rapido i rok sastav Zoon politikon otvoriće ovogodišnje izdanje Festivala alternativnog video izraza večerašnjim nastupom u “Montenegor pabu” u Podgorici. Početak svirke zakazan je za 21.30, a ulaz će biti besplatan.

Iako mnogi ovo doživljavaju kao “kambek” Rada Rapida, koji odavno nije nastupao, još duže ništa objavljivao, muzičar za “Vijesti” otkriva da neće biti u pitanju klasični kocnert.

“To nije kambek, nije koncert već se Rade Rapido pojavljuje kao neko ko najavljuje festival kroz svoje ponašanje. Nastupiću uz pomoć matrica, ali je u planu i neka improvizacija sa Zoon politikonom. Pokušaćemo da napravimo jednu cjelinu kroz taj izraz”, objasnio je on.

Posljednji zvanični nastup imao je u podgoričkom klubu “Mint” početkom prošle godine, u sklopu rep žurke u vidu podrške tadašnjim protestima zbog poreza “Euro po euro”. Ipak, bilo je spontanih nastupa, kaže on.

“Spontano sam kod prijatelja u 'Gavroš' (lokal u Podgorici) nedavno napravio jednu dobačivalicu, bez ikakve najave. Uzeo sam mikrofon, Bokeška ulica je izgledala kao Sutomore, žene su prolazile, a ja sam simulirao pjesmu 'Viđi onu',. To je bilo simpatično. Imam nekad tu interakciju spontanu, to očekujem i u Montenegro pabu”, kaže Rade.

On ipak dodaje da je to otvaranje festivala, a ne njegov koncert. “Ne mogu da okupim bend za tako kratko vrijeme niti sam napravio zvanično nove pjesme koje mogu da se izvode”, objađnjava. Od koncerta ne očekuje ništa posebno, samo “spontano okupljanje ljudi bez ikakvih obaveza”.

Iako kaže da njegov nastup večeras nije pravi povratak na scenu, Rapidova reaktivacija je po njegovim tvrdnjama ipak neminovna.

"Dugo sam bio zatvoren, razmišljao sam što može da bude nastavak priče. Opet sam nekako zreliji, shvatio sam da moram konkretno da radim, pa sam od ove godine krenuo prvo sa promocijom starih stvari putem socijalnih mreža, da podsjetim ljude da postoji nešto što sam radio prije, jer izgleda kao da to nikad nije ni postojalo”, otkrio je on i dodao da već ima ideje za 80 posto albuma koji ima u planu da snimi do narednog proljeća.

Zoon u novom ruhu

Podgorički rok sastav Zoon politikon predstaviće se večeras publici u drugačijem ruhu.

Bend je napustio basista Jovan Gajević , koji je otišao da studira u inostranstvu, a njegov brat Ilija je preuzeo bas gitaru i za “Vijesti” najavio da će se sa bubnjarem Lazarem Kojovićem baviti eksperimentalnim zvukom.

"Sviraćemo sve stare i neke nove pjesme, s tim što sada nećemo ići na agresivu, nego više na neki plesni zvuk. Mislim da će to biti zanimljvo i osježiti doživalj publici koja nas je do sad pratila", kazao je on.

Na taj korak bend se odlučio jer po njihovom mišljenju Jovana bi mogao da zamjeni ili neko ko ne bi bio stoprocentno posvećen ili ne bi bolje svirao.

Zoon politikonu je drago što će binu dijeliti sa Rapidom, koga opisuju kao jednog od rijetkih predstavnika urbanog zvuka u Podgorici.

"On je legenda, odrasli smo na njegovoj muzici i nadam seo da neće stat na ovom koncertu, već da će nastaviti da radi", kazao je Gajević.

Galerija

Preporučujemo za Vas