Rade Vojvodić: Crna Gora će imati predstavnika na Eurosongu 2014, problem SMS

Direktor RTCG potvrdio da će učestvovati i komentarisao nova pravila
72 pregleda 5 komentar(a)
Who See, Nina Žižić, Foto: Thomas Hanses
Who See, Nina Žižić, Foto: Thomas Hanses
Ažurirano: 24.09.2013. 16:11h

Eurosong je ove godine ponovo promijenio pravila, nekoliko zemalja je već odustalo od učešća, a Turska će čak organizovati pandan ovom takmičenju - Turkoviziju. Crna Gora će definitivno imati predstavnika 2014. u Danskoj, potvrdio je “Vijestima” direktor Javnog servisa Rade Vojvodić.

Prema njegovim riječima, RTCG će uskoro zvanično objaviti ko će biti predstavnik na Eurosongu u Danskoj, a po nezvaničnim informacijama koje smo i ranije objavljivali, navjerovatnije će to biti crnogorska pop zvijezda Sergej Ćetković. Iako ni on nije zvanično potvrdio ove navode, pjevač je uvijek govorio da bi rado predstavljao svoju zemlju na ovom takmičenju.

Izmijenjena pravila glasanja posljedica su afere oko navodne krađe glasova koju je sproveo Azerbejdžan. Tako će identitet članova nacionalnih žirija, čiji glasovi donose 50 odsto poena, biti poznat unaprijed, što do ove godine nije bio slučaj.

Takođe, prema novom pravilu, članovi žirija ne mogu da budu muzičari koji su učestvovali u prethodna dva izdanja takmičenja. No, Vojvodić smatra da žiri nije problem, već SMS glasovi.

"Proteklih godina bilo je prevara kad je u pitanju SMS glasanje, pa su mnoge zemlje, uključujući i nas, imale primjedbe na to. Svi glasovi su stizali na jedno mjesto i tamo se prebrojavali, tako da su tu vršene malverzacije. Zato, za mene nije problem žiri i da li će u njemu biti oni koji su učestvovali na Eurosongu ili ne, jer imamo dosta ljudi koji znaju i mogu da se prihvate te uloge. Po meni je najveći problem SMS glasanje", kazao je Vojvodić.

Turci su još prošle godine odustali od Eurosonga zbog pravila koja nalažu da “velika petorka”, zemlje osnivači festivala - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španija, direktno idu u finale. Sada je ova zemlja odlučila da pokrene svoj festival.

Turkovizija postoji već godinama, ali su do sada pravo učešća imale samo kompozicije na turskom jeziku. Kako bi od toga napravili internacionalni festival, nalik Eurosongu, pravila su izmijenjena pa će se nadmetati dvadesetak zemalja koje su istorijski i kulturološki povezane sa Turskom. Poput Eurosonga, i Turkvizija će imati dvije polufinalne večeri koje su zakazane za 19. i 21. decembar, dok je finale na programu 23. decembra. Navodno je već učešće potvrdio Azerbejdžan, a biće pozvani Sjeverni Kipar, Kazahstan i Kirgistan.

Po navodima medija, od regionalnih država učestvuje Bosna i Hercegovina koju će predstavljati grupa "Emir & Frozen Camels", a o tome da li će i Crna Gora biti dio ovog takmičenja, Vojvodić je rekao:

"Mi se i dalje držimo EBU-a. Prvi put čujem da je pokrenut taj festival, ali to ne može biti loše. Naime, ti festivali ne mogu biti kao Eurosong, ali su svakako dobri za domaće muzičare da se publici predstave i van granica svoje zemlje. Eto, sa nekim ljudima iz Makedonije i sam sam ljetos pričao na tu temu da bi trebalo da napravimo festival na kojem bi učestvovale sve republike nekadašnje Jugoslavije, a sve u cilju promocije muzičara", ispričao je Vojvodić.

Do sada je 20 zemalja potvrdilo da će učestvovati na Eurosongu, koji će od 6. do 10. maja biti održan u Kopenhagenu, dok je njih pet odustalo (Andora, Luksemburg, Monako, Slovačka i Hrvatska).

Bonus video: