Grupa entuzijasta

Praznik hip hopa: Takmičenje u brejkdensu i fristajlu

Mrlju na jedan od pozitivnijih događaja koji se odigrao u posljednje vrijeme u glavnom gradu bacilo je to što je jednoj od organizatorki tokom njegovog trajanja ukraden novčanik
50 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 11:42h

Hip hop kao jedna od najmlađih subkultura u Crnoj Gori možda se za sada ne može pohvaliti velikim brojem poklonika kao neke druge, ali broj ljudi koji okuplja na ovim prostorima sve je veći, dok je posvećenost istih neupitno na visokom nivou. Pokazao je to u nedjelju gotovo cjelodnevni "All Style Street Battle" koji je u Podgorici u muzičkoj kapeli kod dvorca kralja Nikole okupio preko stotinu posjetilaca (ne računajući one koji se nisu duže zadržavali) - što posmatrača, što učesnika u takmičenju u brejkdensu i bacanju "fristajla" (smišljanje rima na licu mjesta).

Iza događaja nije stajala nikakva organizacija, već šačica entuzijasta koja je odlučila da preuzme stvari u svoje ruke s obzirom da ni u glavnom gradu ni šire nemaju puno prostora za upražnjavanje svojih muzičkih afiniteta. Mrlju na jedan od pozitivnijih događaja koji se odigrao u posljednje vrijeme u glavnom gradu bacilo je to što je jednoj od organizatorki, Snežani Nikčević, tokom njegovog trajanja ukraden novčanik.

Prije toga, ništa nije ukazivalo da se mogu očekivati ikakve negativnosti. Naprotiv, "All Style Street Battle" okupio je učesnike sa svih strana Crne Gore, od Ulcinja do Bijelog Polja, pa čak i iz Srbije, pokazavši ujediniteljsku moć muzike u ovom vremenu konstantnih podjela na "ove" i "one". Počelo je takmičenjem u brejkdensu, a dvadesetak učesnika pokazalo je zavidne plesne vještine, koje su natjerale brojne slučajne prolaznike da zastanu i na desetak minuta isprate događaj.

Uzbudljivo je bilo sve do samog finala, brejkdenseri su često mamili ovacije publike, a pobjedu je odnio impresivni Boris Šaban iz Ulcinja. Pobjednika je odabrao trio sudija koji su činili Rašo Popović, Vladimir Vladek Božović i Nemanja Stanišić, koji su takođe imali 10-ak minuta da pokažu zašto su tu.

"Nisam očekivao pobjedu. Došao sam da bih plesao i radi druženja", kazao je on za "Vijesti" i dodao da je kompletan utisak fenomenalan.

"Protivnici su bili mnogo dobri. Mada, u finalu sam već tokom borbe vidio da sam pobjedio svog suparnika", kazao je Boris koji se brejkdensom bavi četiri godine, a kaže da nema svoju grupu već trenira sa drugom.

Sa takmičenja (Foto: Boris Pejović)

Već je pao mrak kada su na red došli reperi, a među prijavljenima su bili i neki od plesača. Učestvovao je i srpski reper Flow, koji ima i jedno studijsko izdanje iza sebe.

"MC Battle" donio je još veće uzbuđenje, dok se publika okupila bliže kapeli da jasnije čuje rime, a svaku ozbiljniju "prijavu" dočekivala je bučnim reakcijama.

Svoje "fristajl" sposobnosti pokazale su i sudije, nikšićki reper Bacili, podgorički Whitey MC i legendarni Rade Rapido. Publika je očekivano najbolje reagovala na nastup Rada Rapida i pjevala sa njim u glas nešto što bi se moglo nazvati na licu mjesta smišljenim refrenom. Bilo je mjesta i za "beatbox", pa su samo falili još crtači grafita i jedan DJ kako bi se kompletirali svi elementi hip hop kulture.

"Bilo je odlično, oduševljen sam. Čast mi je što sam učestvovao. Jedino što je nezahvalno biti sudija i odlučivati ko ide dalje, a ko ne", kazao je Bacili. Sa njegovom konstatacijom složio se i Rade.

"Najbitnije je da ne staju, nego ako nemaju o čemu da pišu onda neka pišu o tome kako nemaju o čemu da pišu", dodao je podgorički muzičar.

Samo dobra volja

Jedna od organizatorki dešavanja, Snežana Nikčević, kazala je za "Vijesti" da je povod za ovakav događaj bila potreba da se okupi hip hop scena, te da se njeni "članovi" druže i usavršavaju.

"Ovo je bilo potpuno volonterski - nema sponzora, nema lokala, sve je bilo na osnovu dobre volje i ličnih poznanstava", objasnila je ona. Iako se po nju stvari nisu završile potpuno pozitivno, Nikčevićeva je kazala da je krajnji utisak dobar i dodala da smatra da ima još dosta toga da se uradi i pokaže po pitanju hip hop kulture u Crnoj Gori. ("koje, evo dokazasmo još jednom, ima kod nas"), te najavila još sličnih događaja.

Sa takmičenja (Foto: Boris Pejović)

"Svi su se vrlo rado odazvali, jer nisu česta ovakva dešavanja. Svi se 'čeličimo' na ovakvim stvarima", smatra ona. Nikčevićeva je kazala i da je prilično iznenađena brojem prijavljenih za "MC battle", a "B-boy battle" po njoj nije bio ništa manje dobar. Ona je bila i jedna od dvije djevojke koje su bile među takmičarima. "Vrijeme je da se razbije tabu oko toga da momci dominiraju i u brejku i u MC-ingu. Mislim da je i publici bilo zanimljivo, a i sudijama da se dvije cure oprobaju u 'fristajlu', a Saška i u plesnom dijelu", kazala je ona.

Previše pominjali majke i homoseksualce

Sudije su sredinom takmičenja u fristajlu apelovale da bude manje vrijeđanja, a da se reperi više koncentrišu na slaganje rima.

"Previše se pominju homoseksualci i majke", kazao je Whitey u jednom trenutku.

I pored toga što se "betl" uglavnom svodio na vrijeđanje protivnika, kao i tokom brejkdensa, među takmičarima je vladala prijateljska atmosfera pa bi se često nakon bespoštedne borbe suparnici i zagrlili.

Budući da se događaj odužio, a da je u 21 sat bila isključena struja u kapeli, polufinale i finale odrađeni su "na suvo" preko matrica sa telefona, a na kraju je pobjedu odnio Dragan Karadžić koji nije želio da priča za novine.

Galerija