20 godina od Nirvaninog "In Utero" albuma

Album je debitovao na prvom mestu Bilboardove top liste, a tokom prve nedjelje je prodato čak 180.000 kopija
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 09:17h

Kultni Nirvanin album "In Utero" svjetlost dana ugledao je 13. septembra.

Album je debitovao na prvom mestu Bilboardove top liste, a tokom prve nedjelje je prodato čak 180.000 kopija.

Nirvana je postala svjetski fenomen nakon što je objavljen album "Nevermind" 1991. godine. Iako je njihova diskografska kuća "DGC Records" očekivala prodaju od 50.000 kopija albuma, on se rasprodao u milionima primjeraka širom svijeta, a Kurt Kobejn je sa Krisom Novoselićem i Dejv Grolom bio zaslužan za promovisanje grandž pokreta Sijetla i alternativnog roka uopšte.

Članovi benda nisu bili zadovoljni produkcijom na prvom studijskom albumu, a oduvijek im je želja bila da sarađuju sa producentom Stivom Albinijem, koji je na kraju i bio zadužen za zvuk na trećem albumu "In Utero".

Nirvana je počela sa snimanjem u studiju u Minesoti u kome su ukupno proveli dvije nedelje. Kobejn je vokale za sve pjesme snimio za samo šest sati.

I bend i kritičari su se složili da je "In Utero" dosta siroviji od prethodnih, pa je i produkcija otišla u tom smjeru. Sve pjesme je napisao Kurt Kobejn, a i njegovu ideju za omot je u djelo sproveo Robert Fišer.

U septembru je bend krenuo na promotivnu turneju, koja je ujedno bila i njihova posljednja pred Kobejnovu smrt.

"In Utero" je uvršten među najbolje rok albume svih vremena.

Kako bi proslavili 20. godišnjicu od izlaska albuma, "DGC Records" će objaviti reizdanje albuma 24. septembra ove godine. Na njemu će se naći remiksi i dorade pjesama sa albuma, kao i DVD sa koncerta iz 1993. godine.

Galerija

Bonus video: