Nikšić Šobiću daje najveće priznanje

Šobića je za nagradu predložio Upravni odbor CKM, uz obrazloženje da će se dodjeljivanjem nagrade grad “makar djelimično odužiti Šobiću za sve ono što je on uradio za njega”
60 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 19:29h

Nagradu oslobođenja Nikšića, 18. septembar, dobiće najznačajniji crnogorski kantautor Miladin Šobić i Fakultet za sport, najavljeno je sinoć iz Žirija za dodjelu nagrade.

Šobića je za nagradu predložio Upravni odbor Crnogorske kulturne mreže (CKM), uz obrazloženje da će se dodjeljivanjem nagrade grad “makar djelimično odužiti Šobiću za sve ono što je on uradio za njega”. Šobić je, kako su iz CKM-a naveli u obrazloženju inicijative, i “dan danas zaštitni znak grada pod Trebjesom, rame uz rame uz Ljuba Čupića”.

Šobić je početkom 80-ih godina snimio dva albuma “Ožiljak” i “Umjesto gluposti”, ali se nakon porodične tragedije, smrti sestre, povukao sa muzičke scene, iako je tih godina snimio, ali ne i objavio, i treći album “Barutana ljubavi”, koji je trebalo da bude kruna njegove karijere.

Umjesto toga, Šobić je izabrao ćutanje, kada su u pitanju njegove izjave medijima, ali je zato njegova muzika nastavila da traje, jednako “kupujući” naklonost publike kao i prije 30 i više godina.

Dok je Šobić ćutao, drugi su nastavili da pričaju “umjesto njega” i da stvaraju, iz kojekakvih razloga, mitove o njemu - da je mrtav, da je nestao, da se zamonašio, da čuva ovce na planini, da će nastupiti na nekim festivalima. Više puta je, prema najavama medija, snimao novi album u Budimpešti, Trstu ili Beču. Za sve to vrijeme njegove pjesme su trajale. Onda se desio 30. januar ove godine kada je Šobić dobio moždani udar i kada je uslijedila njegova borba za život. I tada se ponovo “vratio” na scenu – održavani su koncerti njemu u čast, snimane pjesme za njegov oporavak, prikupljani potpisi da mu se dodijeli nacionalna penzija, sve manifestacije, makar u Nikšiću, počinjale su i završavale se sa Šobićevim pjesmama. Sada će dobiti i najveću nagradu grada u kome je odrastao i gdje se uspješno oporavlja nakon najvažnije dobijene bitke.

Fakultet za sport, kao zasebna organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, postoji pet godina i na njemu na devet studijskih programa studira oko 500 studenata. Za pet godina postojanja sklopljeno je 18 sporazuma sa srodnim fakultetima i univerzitetima u regionu i šire. Sklopljeni su ugovori i sa mnogim sportskim organizacijama i klubovima u Crnoj Gori, česti gosti su eminentni sportisti i sportski radnici, a studenti se redovno sa sportskih takmičenja u zemlji i inostranstvu vraćaju sa medaljama.

Bonus video: