Alternativna muzika za odabranu publiku: Ivan Marović na FIAT-u

FIAT je donio lijepo osvježenje ovom svirkom, kakve su vrlo rijetke u glavnom gradu, a i šire
77 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 15:06h

Ivan Marović, jedna je od impozantnijih figura na crnogorskoj muzičkoj sceni, no kada se njegovo ime pomene vjerovatno nema baš puno onih kojima će se upaliti lampica, jer se muzičar iz Tivta tokom svoje karijere uglavnom kretao muljevitim putevima onoga što se kod nas naziva "alternativnim", a što na ovim prostorima označava sve ono što ne spada u mejnstrim zabavni/turbo folk milje.

Sinoć na svom nastupu u Kuslevovoj kući u Podgorici, u sklopu ovogodišnjeg FIAT-a Marović kao da je iz inata otišao još dublje, predstavivši svoj manje poznati materijal - muziku koju je radio za predstave, kao i onaj najteže svarljivi - avangardni zvuk njegove grupe “Pleme”. Naziv koncerta "Bez buke" na pravi način, uz dozu humora svojstvenom Maroviću, najavio je što se može očekivati na njegovom koncertu - onaj tip zvuka koji je sposoban da vlasnike neistreniranih ušiju toliko iziritira da čak i bace koju kamenicu na muzičara, što se dešavalo na koncertima Plemena, kako je crnogorski kompozitor i član bendova “Baltazar” i “Beta Baroque” u jednom ranijem razogovoru za "Vijesti" otkrio.

Sinoć ipak nije bilo takvih incidenata, publika je bila odabrana i očekivano ne toliko brojna kao recimo na koncertu toliko čekanog "reuniona" “Gospode Glembajevih”. Ovog puta nije bilo podgoričkih legendi, pravoslavnih propovjedi i prepjeva poznatih pjesnika, samo muzika pred kojom niko ne ostaje ravnodušan.

Koncert nije bio “one man show”, naprotiv Maroviću su u izvođenju kompozicija pomogli jednako virtuozni Blažo Tatar, Stefan Pavićević, Milivoje Pićurić, Julija Milačić... Svirka je počela u mirnom tonu, numerom koja podsjeća na radove Marovićevog nekadašnjeg benda “Autumn For Free”, da bi se bend prošetao kroz etno motive, avangardni post - rok u stilu benda “Slint”, da bi završio sumanutim džezom.

“To je kraj oficijelnog dijela, a sada ćemo da sviramo”, kazao je Marović i prešao sa gitare na klavijaturu, a bend je upao u bučni polučasovni “džeming”. Kada je Marović proglasio kraj, inače vrlo mirna publika, koja je kraj svake numere dočekivala stidljivim aplauzom, svojim negodovanjem je vratila bend na bis još 15-ak minuta.

FIAT je donio lijepo osvježenje ovom svirkom, kakve su vrlo rijetke u glavnom gradu, a i šire. Od festivala sa takvom pričom i treba očekivati ubuduće još više sličnog sadržaja, koji definitivno nedostaje u prilično monotonoj ponudi svega što se prodaje pod etiketom “alternativno”.

Galerija

Bonus video: