CKM: Miladinu Šobiću dodijeliti Nagradu oslobođenja Nikšića

Šobić je, navode u CKM-u, i "dan danas zaštitni znak grada pod Trebjesom, rame uz rame uz Ljuba Čupića"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 12:52h

Upravni odbor Crnogorske kulturne mreže predložio je žiriju za dodjelu Nagrade oslobođenja Nikšića da se Miladinu Šobiću dodijeli najveće priznanje grada i na taj način mu se makar djelimično oduži Nikšić za sve što je Miladin uradio za njega, saopšteno je iz CKM-a.

Šobić je, navode u CKM-u, i "dan danas zaštitni znak grada pod Trebjesom, rame uz rame uz Ljuba Čupića".

"Veliki umjetnici su odvajkada intrigirali javnost, pa ni Miladin nije izuzetak. A Nikšić je oduvijek sa ponosom isticao da je taj čovjek njegovo dijete, kao što je Miladin zadovijek govorio da je Nikšić njegov otac".

U CKM-u navode da "nagrade nikada nisu uticale na razvoj nekog umjetnika, osim onih kojima su nagrade bile cilj, a ne umjetničko djelo, ali postoji obaveza društva da svoje istaknute umjetnike izdvoji i nagradi za sve ono što su dali svom gradu i zemlji".

"A priznaćemo da je malo onih Crnogoraca koji su više uradili za svoj grad i zavičaj od Miladina Šobića. Njegova interkulturalnost je njegova najveća preporuka za nagradu oslobođenja Nikšića. Njegova univerzalnost obojena nikšićkim lokalizmima koji provijavaju njegovom poezijom ostavila nam je u nasljeđe neprocjenjivu vrijednost na koju su ponosni ne samo Nikšićani, već i Crna Gora i njeni građani, ma gdje bili", navodi se u obrazloženju zahtjeva za dodjelu nagrade.

Bonus video: