Elvisov materijal snimljen u studiju Steks prvi put na istom izdanju

Na dvije sesije snimanja u julu i decembru 1973, Prisli je u čuvenom Steks studiju snimio pjesme koje su objavljene na tri zasebna albuma
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 10:15h

Pjesme koje je kralj rokenrola Elvis Prisli snimio u čuvenom studiju Steks (Stex) sjutra će povodom 40 godina od njihovog snimanja biti prvi put objavljene zajedno.

Elvis Prisli se 1973. godine, poslije niza osrednjih filmova vratio muzici, snimanju i nastupima. U januaru te godine je izveo koncert "Aloha from Hawaii" koji je putem satelita gledalo milijardu ljudi širom svijeta. Elvis je, međutim, imao ugovorne obaveze da tada snimi i nov materijal.

Njegov menadžer "Pukovnik" Tom Parker i on odlučili su da novi muzički materijal snimi u svom omiljenom Memfisu, a izbor je pao na studio Steks rekords (Stax Records) gdje su 60-ih i ranih 70-ih zvuk Memfis soula definisali Otis Reding, Ajzak Hejs, Sem i Dejv, i drugi.

Na dvije sesije snimanja u julu i decembru 1973, Prisli je snimio kantri, R&B i pop pjesme koje su objavljena na tri zasebna albuma.

Povodom 40 godina od snimanja u studiju Steks, izdavačka kuća RCA Legacy sjutra će objaviti trostruki disk "Elvis at Stax: Deluxe Edition".

To je prvi put da se pjesme Prislija iz Steksa nađu na istom izdanju, na kojem će biti objavljene i rijetke fotografije kralja rokenrola.

Album s trostrukim diskom objavljuje se nekoliko dana uoči početka Elvisove nedjelje. Hiljade njegovih fanova sakupljaju se u Memfisu svake godine kako bi obilježili njegovu karijeru s naglaskom na bdenju na noć kada je umro, 16. avgusta 1977. u 42 godini.

Prisli je prvu pesmu "That's All Right" snimio u studiju San 1954. godine, a 15 godina kasnije, poslije snimanja filmova i odsustva sa scene, u studiju Memfis amerikan snimio je niz hitova, među kojima su "In the Ghetto" i "Suspicious Minds".

Na turneju se vratio 1972. kada je izdat i dokumentarac "Elvis on Tour". Na snimanju od 20. do 23. jula, zabilježene su pjesme "Raised on Rock", "I've Got a Thing About You Baby" i "For Ol' Time's Sake", ali je posljednje večeri snimajući "Girl of Mine" Prisli primijetio promjenu u zvuku i otkrio da je njegov lični mikrofon ukraden što se u muzičkom svijetu smatra nečuvenim.

Snimanje u Staksu je nastavio 10. decembra. Prisli i Parker željeli su da iskoriste uspjeh iz 1973. godine i povrate Elvisa na vrh muzičke scene. Menadžer Parker dogovorio je sa kompanijom RCA da joj proda prava na postojeće Prislijeve pjesme za 5,4 miliona dolara, ali s obavezom da pjevač snimi nove. Pošto je studio Amerikan saund, u kojem je Prisli već radio, zatvoren 1972. godine, odlučili su se za legendarni Staks.

Galerija

Bonus video: