Četvrti dan Exita: Ovacije za Ninu Kravic, ludnica na glavnoj bini tokon nastupa Dejvida Gete

Svjetla najveće pozornice Exita bila su uperena u još jednu zvijezdu u usponu, indi pop pjevačicu Alis Merton koja je do svjetske slave došla zahvaljujući singlu "No Roots"
58 pregleda 0 komentar(a)
Exit, Foto: Exit
Exit, Foto: Exit
Ažurirano: 16.07.2018. 09:48h

Posljednja zora na Exitu prošlog ljeta dočekana je uz tehno zvijezdu u usponu Ninu Kravic i taj nastup odmah je ušao u anale ovog festivala.

U namjeri da ponove ovaj događaj organizatori najboljeg evropskog festivala zakazali su ponovo nastup Ruskinje i za ovogodišnje finale i Nina nije razočarala.

Tročasovnim setom uvela je novosadski festival duboko u peti dan i ponovo dobila ovacije publike koja je napunila Dance Arenu ne želeći da se provod na Exitu završi.

Posljednje veče je inače proteklo u znaku elektronske muzike, budući i da su na Mejn stejdžu glavne zvijezde bile komercijalniji predstavnici ovog žanra. Martin Gariks je sa svoje 22 godine jedan od najmlađih ikad koji su nastupali u udarnom terminu na glavnoj bini Exita, a reakcije publike na njegove hitove kao što su "Animals" i "In The Name of Love" pokazali su zašto.

Najmlađeg vlasnik nagrade za najboljeg DJ-a na svijetu na bini je zatim zamijenio jedan od najpopularnijih predstavnika žanra Dejvid Geta, koji je svojevremeno oborio rekord po posjećenosti na Dance Areni, nastavio je ludnicu na glavnoj bini.

Prije ovih DJ-eva svjetla najveće pozornice Exita bila su uperena u još jednu zvijezdu u usponu, indi pop pjevačicu Alis Merton koja je do svjetske slave došla zahvaljujući singlu "No Roots". Ona je očigledno bila uzbuđena zbog ove prilike, pa je više puta isticala koliko je srećna što je u Novom Sadu i zahvaljivala se publici, jednom i na srpskom jeziku.

"Znam da nemamo puno pjesama, ali nadam se da ćete se provesti i na našem koncertu i na ostatku festivala", poručila je 24-ogodišnja pjevačica.

Njen bend razmrdao je publiku i pored toga što dobar dio pjesama vjerovatno nije bio poznat većem djelu prisutnih. Ovaj nastup pokazao je da Alis Merton ima potencijal da postane sljedeća indi pop zvijezda.

Na Fusion stejdžu dominirao je rep. Publika je pažljivo slušala dok se njihala uz Sassjin rege rep, da bi na nastupu Kreša Bengalke počelo i horsko pjevanje stihova u prvim redovima. Splitski reper koji se u posljednje dvije godine pozicionirao kao jedno od najzanimljivijih imena žanra u regionu izveo je uz pomoć DJ Vrha pjesme sa svoja dva do sada objavljena albuma, kao i nekoliko numera Kiše metaka čiji je član kao što su "Mejaši" i "Komuna" za koju je rekao da je autobiografska.

Krešu se desilo dva puta da je zaboravio tekst, ali to nije smetalo publici koja ga je podržala aplauzom da nastavi.

Zora je na Fusionu dočekana uz još jednog splitskog repera koji je u posljednje vrijeme u žiži. Mada su i jedan i drugi članovi Kiše metaka, Vojko Vrućina nije izvodio pjesme sa Krešom. Skoncentrisao se prije svega na numere sa njegovog aktuelnog albuma "Vojko" i za kraj rasplesao publiku hitovima poput "Ne može", "Pasta Italiana" i "Ne može". Splitski reper ne bi bio on da ne radi nešto drugačije od svojih kolega, pa je tako nekoliko puta tokom nastupa stao i za klavijaturu.

Na Fusion bini najveće zvijezde bili su Asian Dub Foundation. Višestruki povratnici na Exit festival predstavili su i nekim novim generacijama svoju kombinaciju daba, repa i brejkbita kojom su širom svijeta tjerali publiku na mrdanje, nakalemljenu društveno angažovanim tekstovima.

Ranije na Dance Areni Kolsch je ponudio publici nešto laganiji haus zvuk, da bi nakon njega Džozef Kaprijati ubacio u petu brzinu, a onda je duo Tale of Us prije Nine Kravic ponovo malo usporio tempo i svojim karakterističnim emo tehnom dozvolio publici da dođe do daha prije finalnog krešenda.

Posljednje večeri ovogodišnjeg Exita je zabilježena i najveća posjeta - Petrovaradinsku tvrđavu posjetilo je tokom noći 52 hiljade ljudi.

Bonus video: