DJ Format pred nastup u Ulcinju: Puštaću omiljene ploče iz Jugoslavije

"Ponekad kada pustim tako nešto ljudima u Velikoj Britaniji gledaju me kao da sam lud"
2 komentar(a)
DJ Format, Foto: Djformat.com
DJ Format, Foto: Djformat.com
Ažurirano: 25.06.2013. 14:06h

Met Ford poznatiji kao DJ Format važi za ozbiljnog igrača na britanskoj hip hop sceni još od debi albuma iz 2003. "Music for the Mature B-Boy" koji se danas smatra klasikom u toj državi. Poznat po ljubavi prema retro hip hop zvucima sa fanki gruvom Britanac je stekao ime i kao klupski DJ - žario je i palio plesnim podijumima širom svijeta i objavio brojne dobro prihvaćene i prodavane mikseve. Svoje vještine pokazaće sljedećeg vikenda i u Crnoj Gori - na festivalu ulcinjskom festivalu "Southern Soul".

Očekivanja pred nastup na Southern Soulu?

Nadam se da će tamo biti dosta ljubitelja muzike otvorenog uma iz svih ex-YU republika tako da mogu da puštam svoje omiljene ploče iz Jugoslavije savršenoj publici. Ponekad kada pustim tako nešto ljudima u Velikoj Britaniji gledaju me kao da sam lud. Nadam se suncu i lijepim ljudima u publici, dobrom festivalu!

Za neupućene, kako bi opisao svoj zvuk?

Rekao bih da je u pitanju autentični, klasični hip hop, kad je produkcija u pitanju. Glavni uticaji na mene bili su hip hop zvuci iz kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Moji DJ setovi su uglavnom oko 70 odsto fank, soul, latino i slično, a 30 odsto stari hip hop. Volim da puštam stare ploče sa jakim bitovima i perkusijama jer je to u suštini i inspirisalo nastanak hip hopa, a mene inspiriše i sada.

Kako si zadovoljan reakcijama na tvoj posljednji solo LP "Statement of Intent" ?

Počeo sam DJ-ingom da se bavim 1989. kad sam imao 16 godina i odmah sam shvatio - ovo je ono što želim da radim do kraja života!

Da li radiš na novom materijalu?

Završio sam album sa Phill Most Chillom. On je old skul MC/producent/crtač grafita iz SAD i jedan od rijetkih repera koji je ostao nezaražen modernim hip hopom. Naš album "The Foremost" će sadržati dosta brzih rep pjesama, to je njegova specijalnost i biće više "club friendly" pjesama nego moje prošlo izdanje.

U kom prenutku si shvatio da su DJ-ing i produkcija ono čime želiš da se baviš u životu?

Počeo sam DJ-ingom da se bavim 1989. kad sam imao 16 godina i odmah sam shvatio - ovo je ono što želim da radim do kraja života! Niisam planirao da imam neku karijeru, samo sam radio ono što sam mislio da je prirodno- od učenja da skrečujem do rađenja mikseva na četvorokanalnom snimaču da bih kasnije nabavio sempler i počeo da pravim svoje bitove. Uvijek sam želio da objavim ploču i to mi je bio glavni cilj. Na kraju sam imao dovoljno sreće da napravim karijeru od onoga što volim da radim.

Radio si sa brojnim imenima, tu su Jurassic 5, Mr Lif, Edan... Koga bi želio da dodaš na listu?

Uvijek tražim nove MC-eve sa kojima bih sarađivao, ljude za koje ranije nisam čuo. Nema mnogo mojih idola koji i dalje zvuče svježe u 2013. tako da mislim da nije dobra ideja da pitaš ljude da ti repuju onako kako su to radili prije 25 godina. Phill Most Chill je vrijedan pomena ponovo jer je izuzetak. Nije se promijenio, ostao je fanki i zvuči i dalje svježe danas.

Jasno je da preferiraš old skul hip hop, što misliš o pravcu u kojem se razvija danas?

Prirodno je da muzika evoluira i hip hop nije izuzetak. Lično slušam stariji hip hop. Tada je ta muzika bila najkreativnija, nove ideje su istraživane, novi semplovi otkrivani, a ostalo se vjerno korjenima. To se sad ne dešava često po mom mišljenju, ali pokušaću da ne budem previše negativan, pogotovo javno, jer je to samo moje subjektivno mišljenje. Radije bih se fokusirao na pozitivne stvari. A srećom, kad god odem u prodavnicu ploča uspijem da otkrijem mnogo dobru muziku. (S.S.)

DANAŠNJI REPERI SMARAJU

Dolaziš iz Brajtona, možeš li nam reći nešto više o sceni tamo, koje bi nam izvođače preporučio?

Radije bih otišao na džez ili bluz koncert nego na hip hop, jer me 99 odsto današnjih repera smara

Mogu da preporučim Aspects, jer su oni jedan od rijetkih britanskih hip hop bendova koji imaju stvarno energične koncerte.Ostali su vjerni tradiciji tog zvuka - sa harizmatičnim MC-evima, DJ-evima i čak imaju i vrhunskog bitboksera.

Bonus video: