Mile Kekin za "Vijesti": Od hobija smo napravili posao

Frontmen popularnog hrvatskog benda za „Vijesti nedjeljom” o nastupu na Lake festu, Šobiću, novom albumu, društvenom angažmanu...
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 12:50h

U više od dvije decenije svog postojanja nisu ni privirili blizu Crnoj Gori, a sada, izgleda, postaju stalni gosti. Nakon koncerata u Podgorici prije dvije godine kojima je probijen led, pa nastupa na prošlogodišnjem Summer festu, popularni hrvatski sastav Hladno pivo ove godine očekuje gostovanje na Nikšićko rock's Lake festu.

Bend je nedavno obilježio i 25 godina postojanja, okončao je promociju aktuelnog albuma "Svijet glamura", a o svemu tome kao i eventualnoj posjeti Miladinu Šobiću kada dođu u Nikšić, novom albumu, drušvenom angažmanu, filmskim ponudama za "Vijesti nedjeljom" priča frontmen Hladnog piva Mile Kekin.

Kakva su očekivanja pred nastup na Lake festu?

Baš smo nabrijani, jer je to prvi put da sviramo u Nikšiću, a i uopšte u Crnoj Gori nas nije bilo do pretprošle godine, tako da nas je publika željna. Očekujemo odličnu svirku i razvaljivanje, ništa manje od toga.

Kakav repertoar može publika očekivati, s obzirom da ste okončali promovisanje "Svijeta glamura"?

Biće to presjek karijere sa najvećim hitovima kojih se podosta nagomilalo u ovih par godina...

Nije vas bilo u ovim krajevima 20 godina, a sada ste praktično postali stalni gosti, kako gledate na to?

Gledamo da ne dosadimo publici, pa ne sviramo baš svaki mjesec kod vas, ali konačno je došlo vrijeme da se svira i putuje i širi glas pravde i razuma.

Da li ćete dolazak u Nikšić iskoristiti da pokušate da stupite u kontakt sa Miladinom Šobićem?

Odlična ideja, Šobić je jedan od značajnijih kantautora iz ex-YU, nadam se da lift za njega ne radi više samo na dolje.

Završeno je promovisanje albuma "Svijet glamura", kako ste zadovoljni reakcijama?

Prilično zadovoljni, jer se radi o albumu koji zahtijeva višegodišnje preslušavanje zbog gomile subliminalnih poruka i skrivenih znakova.

Zbog čega ste se odlučili da dvije i po decenije postojanja proslavite na "Dan mladosti", postoji li neka lična simbolika u tome?

Naravno, prvi naš koncert je održan u to doba prije 25 godina i inače su se osamdesetih godina prošlog vijeka stalno oko tog datuma organizovale odlične rokenrol svirke.

Već ste najavili sljedeći album za narednu godinu, dokle se stiglo u radu na njemu, po čemu će se razlikovati od prošlog?

Pa vjerujemo da će biti onako u glavu i bez okolišanja ploča, sa više gitara nego zadnja.

Poznati ste i po ulozi Saše u seriji "Bitange i princeze", da li je bilo ponuda za još neke uloge, da li bi Vas uskoro mogli vidjeti ponovo na malom ekranu ili velikom platnu?

Za sada nemam nikakvih planova niti ponuda. Nešto se šuškalo da će se snimati nova sezona, ali je zbog besparice na kraju sve stalo. Nema se love. Bojim se, ako ćemo čekati kraj recesije moraćemo radnju sljedeće sezone da smjestimo u starački dom. (smijeh)

Dok ste snimali album "Šamar", dogovorili ste se da date otkaze na poslovima i počnete da živite od svirke. Koliko je to težak i rizičan potez na ovim prostorima i što vas je držalo u uvjerenju da ćete uspjeti u zacrtanom?

Pa prije su postojali sigurni i manje sigurni poslovi, a muzičarski je spadao u one druge, neizvjesne. Zahvaljujući sirovom kapitalizmu balkanskog tipa sada je sve nesigurno, pa ni taj korak se ne čini tako herojskim. Mi normalno živimo od sviranja, ali nije to nikakav džet set lajfstajl. Kad smo se odlučili na taj potez još smo bili bez djece i familija pa je to puno lakše. Vjerovali smo u sebe i to se na kraju isplatilo. Od hobija smo napravili posao i to je privilegija koje smo svjesni.

Što vas je navelo da javno progovorite o referendumskoj inicijativi za promjenu ustava RH koja se potpisuje pod sloganom u "Ime obitelji"?

Pa radi se o još jednoj inicijativi dušebrižnika koji u nedostatku vlastitog života guraju nos u tuđe stvari. U zadnjih par godina su katolibani dobili krila pa se tako miješaju u zakone koji definišu stvari kao što su vještačka oplodnja, određuju izgled plakata za pozorišne predstave i sada i u pitanje braka.

Jeziva je ta spona crkve, politike i ekstremnih organizacija s lijepim imenima. Zato sam kao i mnoge druge javne osobe odlučio da kažem što mislim o takvima. Prije nego počnu da skupljaju potpise da se zabrane miješani brakovi, da se Romima zabrani hodanje ulicom ili rokerima glasno sviranje i psovanje na bini.

Galerija

Bonus video: