„Ovo će bit' album za pijane ljude – takvi su ga pravili, takvi će ga slušat'“

"Socijala", veseli rep o evropskim integracijama, pjesma o tome kako je danas popularno udati se za dedu, "Vesele devedesete“ - sve to nas očekuje na albumu Luke Berane
82 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 10:57h

Primorsku ulicu na Zlatici nismo pronašli na karti Podgorice, ali smo se ipak bez problema snašli u potrazi za rezidencijom Nova Brakočevića gdje je vokalno-instrumentalni sastav Luka Berane započeo rad na svom debi albumu - trebalo je samo potražiti kuću ispred koje je parkirano par vozila sa beranskim tablicama.

Ekipu "Vijesti" dočekao je Bojan Đaković, jedan od spiritus movensa pomenute grupe koja se posljednjih godina na montipajtonovski način bavi "duhovno-kulturno-ekonomskim oporavkom Berana i Sjevera".

"Luka Berane snima album u Primorskoj, a?", odmah nam je ukazao na zanimljivu podudarnost Đaković.

Pored kuće sprema se roštilj, dok se u studiju namješta oprema, a među instrumentima našla se i jedna kosa za koju nam je Brodonačelnik Nebojša Babović objasnio da je pravi rokenrol instrument.

"Prvi dan smo odlučili da ne radimo ništa", objašnjava Đaković. Roštilj i piće koji se spremaju, te gosti koji dolaze ukazali su nam da će se prvi dan ipak pretvoriti u proslavu početka snimanja.

Prije proslave slijedi fotografisanje za novine uz dosta smijeha, dok Bojan "proziva" svog brata kapetana Vladimira Đakovića da se uvijek slika sa naočarima za sunce.

Luka Berane snima album u Primorskoj, a?

"Jer me žene vole tako. Osim moje žene, što mi je i cilj", u šali mu odgovara ovaj.

Dok se jede i pije u bašti iz zvučnika se čuje pjesma grupe The Books of Knjige.

"Evo ih oni što liče na Luku Berane", komentariše jedan od gostiju Dragan Lučić, poznatiji široj javnosti kao basista pank sastava DST, za šta kasnije saznajem da je "peckanje" na račun za Berance iritantnih komentara njihovih poznanika da ih podsjećaju na TBOK.

"Mi ne ličimo uopšte, čak ni humor nije sličan", brani se Bojan kroz smijeh, a zatim konstatuje kako mu je hladno, dok mu neko dobacuje da je to zato što se navikao na život u Podgorici.

"Nema više bijelih brava"

On, Brakočević i Lučić uzimaju gitare i uz pomoć Blaža Šekularca, inače bubnjara Luke Berane, animiraju prisutne svirajući od numera Pink Floyda do hitova Miroslava Ilića. Nakon nekog vremena Đaković odbija da svira obrazlažući to činjenicom da je Brakočević previše dobar. Osim što je gitarski virtuoz, priča se i da su Novove producentske sposobnosti na cijeni.

"Zvao me jedan narodni pjevač da me pita da mu snimim pjesmu. Kaže on ime i prezime, ja mu kažem da mi nije poznato, a on mi odgovara nervozno 'A nemaš ti kad od one tvoje Luke Berane'", prisjeća se Brakočević kroz smijeh i dodaje u šali da za B stranu demo snimka naplaćuje deset hiljada eura.

Iako je Đaković potpisniku ovih redova noć ranije objašnjavao kako ne žele da robuju snimanju, to se ipak moralo desiti - dan nakon proslave početka rada na albumu, iscrpljeni od prošle večeri, članovi Luke Berane nisu djelovali previše entuzijastično.

Na debiju se može očekivati šest novih pjesama, kao i ranije objavljene „Pusta tama“, „Beranska sirena“ i „Balada mornara“ (posljednje dvije kao bonus, jer se koncepcijski razlikuju od ostatka materijala), a „Nema više bijelih brava“ biće snimljena u novom aranžmanu

Što se tiče pušenja i pića, pravila u Kosmo studiju barem taj dan nisu bila naročito rigorozna. Đaković je zaključio da se "mora zapalit' da se ne zamjere novinarima".

Članovi Luke Berane su se u početku kolebali da li da popiju po pivo ("Jer ako krenemo..."), ali su ipak odlučili da obrnu turu. I još jednu. I još jednu. I još jednu...

„Ovo će bit' album za pijane ljude – takvi su ga pravili, takvi će ga slušat'“, govori Đaković u jednom momentu. Par piva djelovalo je inspirativno i u 75 minuta dobar dio materijala je sklopljen. Tu je netipična za ovaj sastav „Socijala“, mračna i melanholična, gotovo “blockoutovska“ sa lokalpatriotskim stihovima. Slijedi veseli rep o evropskim integracijama. Nakon što Đaković zafalšira, Brakočević mi u šali objašnjava da ne treba da brinem – to će neko drugi pjevati. Nakon EU repa, naredna pjesma o tome kako je danas popularno udati se za dedu – komični stihovi ređaju se preko džez podloge, na tragu Ramba Amadeusa.

"Beranska sirena", Luka Berane i Petar Dević

„Ovo je bio džez, a sad idu narodnjaci, pa vi vidite što vam je ljepše“, kaže Šekularac, a zatim Luka Berane kreće da svira „Vesele devedesete“ omaž jasno je već čemu.

Sve je to snimljeno, a zatim momci iz LB preslušavaju materijal i razmišljaju što bi mogli da dodaju, što da oduzmu. “Tako je Smak snimao albume”, objašnjava mi Brakočević, dok Đaković komentariše kako bi, da su nastavili da rade još šest sati, osmislili i treći album. Da mi ipak pričekamo ovaj prvi, pa ćemo onda vidjeti. Iz grupe kažu da se njihov prvijenac može očekivati tokom jula.

Album, pa u pečurke

"Cilj koji smo postavili je da kompletan album izađe 10. jula. Za kraj snimanja je određen 1. jul. Od 1. do 10. moramo da idemo da kosimo kako bi obezbijedili sredstva za život, a poslije kada počne skupljanje pečurki ako bude kiše, mirni smo do zime, kada pripremamo drva za pare“, objašnjava Đaković.

Na debiju se može očekivati šest novih pjesama, kao i ranije objavljene „Pusta tama“, „Beranska sirena“ i „Balada mornara“ (posljednje dvije kao bonus, jer se koncepcijski razlikuju od ostatka materijala), a „Nema više bijelih brava“ biće snimljena u novom aranžmanu.

Bend planira da objavi najmanje jedan singl prije albuma, a još nisu sigurni ko će sve od gostiju biti zastupljen na njihovom prvom studijskom izdanju.

"Za sada je definitivno samo da će u pjesmi ’Vesele devedesete’ gostovati Petar Dević, jer do sada nije imao priliku da pokaže svoj puni kapacitet, kako izgleda kad se jedan Dević razgrlati. Jedini problem je što Petar traži 10 hiljada, a mi mu za sada nudimo između 5 i 17 eura. Nadamo se da nećemo ići do 17“, kazao je Đaković.

Galerija

Bonus video: