Dobra pjesma (ni)je dovoljna za plasman na Eurosongu

Žižićeva priznaje da se plašila da li će se dobro uklopiti u priču Who See klape, ali kaže da su se našli "na prvu"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 16:53h

Dan nakon što je predstavljena "Igranka" kojom će Who See klapa uz pomoć Nine Žižić reprezentovati Crnu Goru na ovogodišnjem Eurosongu u Malmeu, za "Vijesti" su svoja mišljenja o ovoj kompoziciji iznijele njihove kolege sa muzičke scene, muzički kritičari i novinari.

I dok neki smatraju da Crna Gora nikada sa boljom pjesmom nije pošla na prestižno muzičko takmičenje, drugi bi više voljeli da je "Igranka" bliskija crnogorskoj muzičkoj tradiciji umjesto zapadnoj, a naši sagovornici gotovo su unisoni u pohvalama na račun Žižićeve.

Danijel Alibabić je za "Vijesti" kazao da je više puta čuo pjesmu i nada se da je Crna Gora konačno ubola dobitnu kombinaciju za Eurosong.

"Drugačija je, moderna, dobar je zvuk i super mi je kombinacija sa Ninom Žižić, tako da im držim fige i iskreno se nadam da napokon imamo pravu pjesmu za tu manifestaciju", smatra nekadašnji učesnik Eurosonga.

I Milanu-Minju Periću, koji je radio tekst za pjesmu "Zauvijek moja" kojom se No Name predstavio na Eurosongu 2005, se pjesma mnogo dopada. "To je novi trend koji se u svijetu poštuje i nadam se da će dobro da prođe, da će da uđe u finale", kazao je on.

Periću jedino smeta što se Nina Žižić u cijeloj priči drži po strani i mišljenja je da je njena uloga bitnija nego što se predstavlja. Sa druge strane, tekstopisac Ljubo Jovović je za "Vijesti" kazao da je očekivao više.

On smatra da bi bolje bilo da Who See klapa nije sarađivala sa Sky Wikluhom, već da bi bili zapaženiji kada bi ponudili neki stil bliskiji domaćoj muzičkoj tradiciji. "Čini mi se da su oni sami to radili, kao i do sad, da bi mnogo bolje izašlo.

"Znam na kakav će prijem naići pjesma, neće oni nikoga oduševiti, jer mi taj stil prezentujemo onima koji su to napravili. Ne možemo mi to napraviti bolje od njih", smatra on. Jovović misli i da će jezička barijera biti veliki problem.

Kompozitor Miško Tamindžić je imao samo riječi hvale za Žižićevu. On je kazao da je najbolji utisak na njega ostavio refren, koji je urađen trendovski i po svjetskom standardu.

"Evrovizijsko glasanje je apsurdno - prvo zbog afiniteta prema komšijama i drugo što to danas gledaju i glasaju norveške domaćice i poljski rudari, tako da morate biti ekstremni da zadovoljite njihove muzičke potrebe", objašnjava on.

Tamindžić kaže da je ipak najbitnije predstaviti državu na najbolji mogući način, a da je ostalo stvar lobiranja, reklame i malo sreće.

Muzički kritičar i publicista, koji je svojevremeno bio usko specijalizovan za Eurosong Željko Milović smatra da će "Igranka" i za Evropu predstavljati iznenađenje, kao što je bila i za veliki dio crnogorskog auditorija. Po njemu su kompozitor i producenti prije svih obavili izvanredan posao, a napravljen jei i dobar spoj između hermetičnosti, angažovanosti i melodičnosti koju donosi.

Ipak najbitnije predstaviti državu na najbolji mogući način, a da je ostalo stvar lobiranja, reklame i malo sreće

"Rekao bih da je najveći šok projekta nevjerovatna glasovna ekvilibristika bivše Negre, jer je malo ko očekivao da će njen alt biti ovako impresivan u visokim registrima", kaže Milović. Najveći peh za pjesmu, po njegovom mišljenju, je što je premijerno puštena na TVCG "koja ima očajan izlazni zvučni signal". Milović je dodao da ipak za ulazak u finale nije dovoljno što je pjesma odlično urađena, već da treba i mnogo više od toga, iz razloga nemuzičke prirode.

Urednik muzičkog portala “Mulj” Dragan Lučić kazao je za "Vijesti" da Who See klapa u svom katalogu ima znatno boljih stvari, ali da treba imati na umu činjenicu da je u pitanju namjenska pjesma, pa mu je drago što nisu značajno odstupili od onoga što inače rade. U cijeloj priči oko Evrovizije i Crne Gore Lučiću je najzanimljiviji taj subverzivni element koji će Who See napraviti i na neki način se nadovezati na ono što je uradio Rambo Amadeus prošle godine.

"Malo ko je to očekivao od jedne male zemlje na obodu evropskih granica sa ne baš razvijenom muzičkom scenom. Jedva čekam da vidim reakcije i žirija i publike kada, kao što smo to radili do prije dvije godine, pošaljemo neki pravi evrovizijski pjesmuljak. Ako nas do tada ne izbace zbog omalovažavanja manifestacije", kazao je on.

Ivan Vukčević, nekadašnji novinar muzičkog radija "Pro FM" i radija "Vijesti", jedini je kojem se učešće Nine Žižić nije svidjelo - on bi ženski vokal promijenio, a pjesma je po njemu defintivno drugačija i ima autentičan pečat Who See klape.

Foto: Risto Božović

"Mislim da imaju šanse u top pet da se plasiraju, jer koliko god Eurosong gajio jednu žanrovsku tradiciju, ponekad zna da istupi iz tih okvira", objašnjava on.

Nina razuvjerila sumnjičave

Nina Žižić oduševila je sve načinom na koji je ispjevala refren za "Igranku", no mnogi se pitaju da li će uživo zvučati jednako ubjedljivo kao na studijskom snimku. Pjevačica je za "Vijesti" kazala da joj neće biti lako da to izvede, ali da smatra da je mjesec i po dana dovoljno vremena da se to uvježba.

"S obzirom da je tamo apsolutno sve uživo treba da se pjeva i nema nikakvog semplovanja po pitanju glasa, moraću malo sintetički da zvučim kao što je to na samom početku pjesme", kazala je ona.

Pjevačici je veoma drago zbog pozitivnih komentara na njen račun. Žižićeva priznaje da se plašila da li će se dobro uklopiti u priču Who See klape, ali kaže da su se našli "na prvu".

Žižićeva priznaje da se plašila da li će se dobro uklopiti u priču Who See klape, ali kaže da su se našli "na prvu"

"Kad sam tek čula demo snimak, nekako sam se odmah pronašla. Kasnije kad sam ispjevala oni su rekli da je apsolutno to to. Iskreno, nisam očekivala toliko dobre reakcije, najviše zbog toga što sam drugačijeg senzibiliteta od Who See klape i prvi komentari poklonika njihove muzike su bili sumnjičavi. Ali nadam se da sam razuvjerila te ljude koji su sumnjali u mene", otkrila je ona.

Pjevačica je za "Vijesti" kazala da će od 25. marta početi ozbiljnije pripreme za nastup u Malmeu. Činjenica da će se samo njih troje naći na sceni u Švedskoj kaže da im malo sputava maštu, ali je pjesma energična, a i ona i reperi iz Who See, pa se nada da će to uspjeti da prenesu na publiku.

Crnogorsku delegaciju na Eurosongu uz Who See i Ninu Žižić činiće Zoran-Zonjo Marković koji će biti reditelj scenskog nastupa, Lidija Backović kao šef delegacije, Sabrija Vulić u ulozi PR-a i kamerman RTCG.

Vrtjeće se bez obzira na plasman

Impresije publike povodom Who Seejeve "Igranke" uglavnom su pozitivne. Na YouTube servisu dosta je komentara i stranaca iz Rusije, Velike Britanije, Švedske, Danske, Hrvatske koji su najavili da će glasati za bokešku klapu, a oko poena iz Srbije crnogorska delegacija ne bi trebalo da brine s obzirom da je "12 points from Serbia" komentar koji se više puta ponavlja.

Slično je i na društvenim mrežama, gdje su svoju podršku crnogorskim reperima objavili Aleksandra Radović koja je napisala da je iznenađena pjesmom, muzičkim pravcem, a ponajviše spotom, dok su iz Zemlje gruva na svojoj Facebook stranici saopštili da će se "Igranka" vrtjeti bez obzira na plasman, a Zoran-Marković Zonjo okarakterisan je kao trenutno najjači reditelj muzičkih spotova na Balkanu.

Foto: Luka Bošković

Pozitivne utiske imali su i ljudi koji su bili u publici preksinoć u emisiji u kojoj je "Igranka" premijerno emitovana, pa se u komentarima išlo toliko daleko da su neki pjesmu nazivali trenutno najmodernijom kompozicijom koju crnogorska muzička scena može da ponudi. Sa druge strane, dvije djevojke koje su bile statistkinje u spotu kazale su da im se pjesma sviđa, ali da sumnjaju da će proći u finale zbog jezičke barijere.

Na portalu "Vijesti", gdje je tekst o premijeri "Igranke" bio jedan od najčitanijih, mišljenja su podjeljena - jedni gledaju na pjesmu kao na genijalnost, drugi smatraju da Who See klapi na Eurosongu nije mjesto, a tu je i dobra stara nacionalistička priča pa pojedini podržavaju sve što je iz Crne Gore i one kojima se ne sviđa "Igranka" nazivaju mrziteljima države.

Spot za "Igranku" na YouTube servisu trenutno ima preko 250 hiljada pregleda, a objavljivanje pjesme nije uticalo na rejting Who Seea na kladionicama, gdje je oko tridesetog mjesta.

Galerija

Bonus video: