Nikšićki Punkreas na prestižnom punk festivalu

Čini se da će ovog puta biti godina Punkreasa - Nikšićani najavljuju dokumentarac, album, kao i turneju
102 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 11:50h

Nikšićki pank sastav Punkreas nastupiće na festivalu Punk Rock Holiday u Tolminu u Sloveniji. U pitanju je jedan od najboljih punk festivala u Evropi koji će se ove godine održati od 10. do 14. jula, a Nikšićani su odabrani da nastupe na ovoj manifestaciji putem konkursa u kojem je učestvovalo oko 140 bendova sa svih meridijana.

"Na Facebook glasanju bili smo četvrti, a onda smo čekali da organizatori preslušaju najbolje pozicionirane bendove jer mora i njima da se svidi. Preksinoć su nam javili da smo prošli", kaže za "Vijesti" Mihailo Bulajić, gitarista Punkreasa.

On ističe da je Punk Rock Holidey prije dvije godine bio proglašen za najbolji punk festival u Evropi, te da su gotovo sva velika svjetska punk imena do sada svirala na toj manifestaciji. Nikšićanima će ovo biti prvo gostovanje u Sloveniji.

"Mogu ti reći da smo presrećni i jedva čekamo da sviramo tamo. Nadali smo se da ćemo proći jer smo već bili u kontaktu sa organizatorima i oni su reagovali pozitivno na naše pjesme, svidjelo im se, jer je u pitanju pravi punk. Ali morali smo da prođemo na glasanju", kazao je Bulajić.

Punkreas je i jedini bend iz Crne Gore koji se prijavio, dok se iz ostalih zemalja bivše Jugoslavije prijavilo po pet-šest grupa. Gitarista Punkreasa kaže da je njegov bend imao više glasova nego svi bendovi iz Srbije i Hrvatske zajedno.

"Za to su zaslužni definitivno ljudi koje poznajemo, naši drugari, naša publika, njima najviše zahvaljujemo. Mada svega ovoga ne bi bilo da nije naše muzike koja je čistokrvni punk i kao takva je odgovarala organizatorima i koncepciji festivala", objašnjava Bulajić.

Čini se da će ovog puta biti godina Punkreasa - Nikšićani najavljuju dokumentarac, album, kao i turneju po državama bivše Jugoslavije.

"Trebalo bi da prije Tolmina, usput obiđemo neke gradove po Hrvatskoj. Prethodno imamo u planu i pet, šest svirki u Srbiji, par u BiH, a trebalo bi još dva festivala da potvrdimo, ali vidjećemo, o tom potom", priča gitarista.

Dokumentarac povodom deset godina postojanja benda je skoro gotov, kako otkriva Bulajić, a u pripremi je i novo studijsko izdanje.

"U pitanju je neki presjek našeg dosadašnjeg djelovanja, informacije o bendu - šta je i kako je bilo. Trebalo bi fino da ispadne. To je radio naš prijatelj, bubnjarev brat Predrag Njunjić. Dokumentarac vjerovatno nećemo slati na televizije, ali možda pošaljemo na neki festival dokumentarnog filma. Takođe, radimo i na albumu koji bi trebalo da bude brzo gotov, nadamo se do ljeta, jer smo našli izdavače u Rusiji koji su raspoloženi da to objave", priča gitarista.

U međuvremenu, po njegovim riječima, mogu se uskoro očekivati svirke Punkreasa u Podgorici, Nikšiću i Trebinju.

Galerija

Bonus video: