Kineska vlada ulaže dvije milijarde dolara u "Muzičku dolinu"

U Kineskoj muzičkoj dolini biće izgrađeni studiji za snimanje, proizvođači instrumenata, muzičke škole, hoteli s pet zvjezdica
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 09:13h

Kinesko selo u oblasti Pingu, smješteno na sat vremena vožnje od Pekinga, ne djeluje kao mjesto velikih investicija - trenutno se tamo mogu vidjeti tek redovi seoskih kuća iz vremena Mao Ce Tunga i nizovi polja zasađenih kupusom.

"Kultura je krvotok nacije", rekao je predsjednik Hu Đintao

Upravo na tom mjestu zvaničnici iz Pekinga planiraju da sagrade "Kinesku muzičku dolinu", budući centar kineske muzičke industrije, što će biti investicija vrijedna oko dvije milijarde dolara.

U Kineskoj muzičkoj dolini biće izgrađeni studiji za snimanje, proizvođači instrumenata, muzičke škole, hoteli s pet zvjezdica i muzička arena u obliku breskve, piše "Gardijan".

Vlada zabrinuta za kulturu

Žao Vei, kineski zvaničnik koji je sve do prošlog mjeseca rukovodio projektom, kaže da vlast želi da muziku pretvori u nešto što možete da vidite i dodirnete.

Centralna vlada u Pekingu zabrinuta je da kineski film, muzika i pozorište ne prate u dovoljnoj mjeri ekonomski razvoj zemlje, pa je kulturu postavila kao jedan od prioriteta u razvoju, uz obećanje o milijardama dolara investicija u ovu oblast.

Stopa piraterije u Kini je "doslovno 100 odsto"

"Kultura je krvotok nacije", rekao je predsjednik Hu Đintao prilikom primopredaje vlasti u novembru, što je događaj koji se dešava jednom u deceniji.

Dok je film tokom decenija izrastao u jednu od vodećih kinematografija svijeta, muzička industrija osjetno kaska, uglavnom zbog piraterije i nedostatka kontrole.

Kina uzvraća udarac

Sada kada je "Gangnam stajl" betonirao vodeću poziciju Koreje na svjetskoj muzičkoj sceni među azijskim zemljama, Kina planira da uzvrati udarac.

"Muzička industrija u Kini je tako mala da mi nemamo dovoljno autora, dovoljno stvaralaca, pjevača, kompozitora i bendova", kaže Skarlet Li, osnivač promotera muzičkih festivala "Zebra Media".

Analitičari kažu da je glavni razlog za ovakvo zaostajanje muzičke industrije ekonomski. Prema podacima Međunarodne federacije fonografske industrije, stopa piraterije u Kini je "doslovno 100 odsto".

Tokom posljednjih nekoliko godina, došlo je do "buma" muzičkih festivala, na kojima nastupaju mlade zvijezde obučene u "konvers" marku

Osim toga, jedan od glavnih razloga je stroga kontrola sadržaja koju sprovodi vlada. U Kini je ipak nemoguće da se na državnim medijima pojavi pjesma poput "Gangnam stajla", koja satirično komentariše stvarnost u Južnoj Koreji.

Intelektualna svojina

Ipak, stvari se kreću naprijed. Centralna vlast je prošle godine oformila komitet za poštovanje intelektualne svojine, na čijem je čelu zamjenik premijera. Dvije vodeće muzičke onlajn kompanije, "Baidu mjuzik" i "Tensent mjuzik" pristale su da od početka 2013. godine počnu sa naplatom daunloudova.

Tokom posljednjih nekoliko godina, došlo je do "buma" muzičkih festivala, na kojima nastupaju mlade zvijezde obučene u "konvers" marku, sa kosom ofarbanom u "neonskim" dezenima i s mnoštvom kožnih narukvica...

Li kaže da uprkos ovakvom izgledu, i ovakvi muzičari nastupaju pod pokroviteljstvom lokalnih vlasti, koje i na taj način žele da razviju turizam.

Galerija

Bonus video: