Crna Gora teško na Eurosong: Para ni na vidiku

Učešće na sljedećem Eurosongu otkazale Grčka, Portugal, Poljska, Kipar i Slovačka, a možda će i Slovenija
60 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 11:50h

Nakon što su učešće sljedećem Eurosongu otkazale Grčka, Portugal, Poljska, Kipar i Slovačka, velika je mogućnost da ta sudbina zadesi i Crnu Goru.

"Postoji velika mogućnost da zbog teške finansijske krize u kojoj se nalazi RTCG, ove godine ni mi ne učestvujemo na Eurosongu. Trenutno na vidiku nema sredstava koja bi omogućila da se naša zemlja dostojno reperzentuje na tom takmičenju", potvrdio je juče “Vijestima” Sabrija Vulić, PR crnogorske delegacije Eurosonga.

Međutim i pored toga što je do potvrde da li ćemo učestvovati na ovom muzičkom takmičenju ili ne ostalo još nekoliko dana, on ne gubi nadu.

"Do 15. decembra imamo fore da učešće na Eurosongu otkažemo bez finansijskih posljedica. Nadamo se da će za ovih nekoliko dana neko imati sluha i podržati ovaj veoma značajan projekat. Šteta bi bilo da odustanemo, jer je u pitanju ipak prestižno takmičenje i da prekinemo ono što smo započeli prošle godine. Odustajanje od Eurosonga nije dobro ni za Crnu Goru, ali ni za RTCG", smatra Vulić.

Na 58. Eurosongu koji će se u maju održati u u Švedskoj, učestvovaće znatno manji broj država, a sve su odustale zbog nedostatka novca.

Grci, koji su do prethodne dvije godine su vijek bili među favoritima, a pored popularnih pjevača iz te zemlje na Eurosongu su imali i dobar scenski nastup koje je znala da prati i posebna scenografija, nijesu uspjeli pronađu sponzore koji bi pokrili trošak participacije od 100.000 eura.

Portugal i Poljska odustaju jer bi ih eventualna evrovizijska pobjeda, zavila u crno, dok na Kipru strahuju da bi odlazak na takmičenje, mogao da izazove nezadovoljstvo građana, jer su nedavno potražili finansijsku pomoć i postigli sporazum s MMF-om.

Slovačka, čiji predstavnici, kao i crnogorski, nikad nijesu došli do finala, od takmičenja su odustali zbog krize.

Pored Crne Gore, nedoumicu da li će nastupiti u Švedskoj za sada imaju i Slovenci koji se nadaju da će do 15. decembra ipak uspjeti da pronađu sponzore.

Eurosong će biti održan u švedskom gradu Malmeu od 14. do 18. maja 2013.

Bonus video: