Brit Floyd: Audio-vizuelni vatromet u Nikšiću

Liverpulski sastav sa nevjerovatnom lakoćom interpretirao je lik i djelo kultnog Pink Floyda
84 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 01:28h

Postoje bendovi koji se na koncertima oslanjaju samo na energičnost svirke i postoje oni čiji su koncerti spektakli. Brit Floyd spada u ove druge.

Audio-vizuelni vatromet upriličen u Sportskom centru u Nikšiću opravdao je riječi organizatora Zorana Zonja Markovića da je u pitanju najveći događaj ovog tipa koji je Crna Gora vidjela nakon Madone, Rolling Stonesa i Lenija Kravica.

Liverpulski sastav sa nevjerovatnom lakoćom interpretirao je lik i djelo kultnog Pink Floyda, stvorivši „jednom u životu“ koncertni doživljaj kakvi su uostalom i bili nastupi njihovih idola.

Skoro tri hiljade ljudi

Izlazak na binu je kasnio pola sata, a onda su se na oduševljenje, po procjeni organizatora 2700 duša, ugasila svijetla i čuli otkucaji srca, kao i uvodni taktovi numere „Shine on you crazy diamond“, posvećene legendarnom Sid Baretu, nekadašnjem frontmenu, čiji je rad obilježio ranu eru Pink Floyda.

Trenutak kada su prisutni nakon dugog uvoda zapjevali u glas sa basistom Ijanom Ketlom stiove ove pjesme bio je jedan od onih koji tjera pozitivnu jezu u kosti.

Baretova zaostavština ispoštovana je i izvođenjem numere „See Emily play“, ali se veći dio seta bazirao na središnjoj i najpopularnijoj eri britanskog sastava kada se svijet suočio sa albumima „Dark side of the moon“, „Animals“, „Wish you were here“,“The Wall“...

Lako su se mogli prepoznati favoriti publike, koji su proticali uz nezapamćene ovacije. Frontmen Demijen Darlington izustio je nekoliko riječi na crnogorskom, pozdravio publiku, a zatim objasnio da neće biti puno priče te noći, jer treba dosta toga da se odsvira.

"Ovo se ne gleda svaki dan"

Zoran Marković je bio prezadovoljan tokom večeri, opisavši atmosferu kao veličanstvenu. „Ljudi ovacijama pozdravljaju svaku pjesmu i očigledno je da svi uživamo u ovom jedinstvenom događaju. Mislim da su grdno pogriješili oni koji večeras nisu svratili u Nikšić. Ovo se ne gleda svaki dan“, kazao je on.

Tri sata trajala epska avantura sa Floydima, uz bis i pauzu u sredini koncerta od 20 minuta, koja je kako kako je koncert odmicao postajala sve furioznija.Među prisutnim javnim ličnostima primjećeni su članovi grupe Perper, direktor CNP-a Janko Ljumović, premijer Igor Lukšić i polovina Who See klape Noyz.

Negativne elemente organizacije koncerta osjetila je ekipa „Vijesti“, uz još nekoliko novinarskih timova, koja je sa glavnog ulaza poslata na sporedni, a zatim ljubazno upućena nazad na glavni gdje je trebalo u debati savladati nekoliko prstenova obezbjeđenja kako bi konačno stupila u Sportski centar.

Mogle bi se pomenuti i nepodnošljivo enormne gužve pred WC-ima, dok je na stepenicama između spratova vladao mrkli mrak, koji je mogao da izazove i neprijatnosti.

Nikšić baca rukavicu

Bolje kasno nego nikad - misao je koju su nametnule emocije koje su pratile ovaj koncet. Bio je to, uz ovogodišnja gostovanja rok legendi Markija Ramona i Krisa Ekmana, svojevrstan omaž „godinama koje su pojeli skakavci“, podsjetnik na sve ono što smo propustili u prošlosti dok su mnogi ove prostore zaobilazili.

Prava je šteta što na državnom nivou nemamo za trpezom više ovakvih poslastica, pokazao je sinoćni događaj. Koji je uzgred komotno mogao da se odigra i u glavnom gradu Crne Gore, ali organizatori nisu naišli na veće interesovanje lokalne uprave.

Ostalo je izgleda ponovo (i zasluženo) na Nikšiću da bude taj koji će baciti rukavicu u lice sistemu u kojem su na visokim pozicijama i samoproklamovani ljubitelji rokenrola, ali koji nisu zainteresovani za saznanje da postoji crnogorska mladost koja gladuje i za nečim što nije „fast food“ estradna bulumenta.

„We don’t need no education“ (Ne treba nam obrazovanje“, orilo se iz svih sinoć prisutnih grla. Nekome drugome treba.

Galerija

Bonus video: