Tereza Kesovija: Hiljadu je razloga zašto volim Cetinje

Koncert Kesovije organizuju Prijestonica Cetinje i gradska turistička organizacija. Početak je zakazan za 20 časova, a ulaz će biti besplatan
454 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 03:28h

Hrvatska diva Tereza Kesovija 1. septembra održaće koncert na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, kojim će biti zatvorena manifestacija "Ljeto u Prijestonici". Ovo će biti njeno prvo druženje sa publikom na Cetinju nakon 26 godina. Takođe, biće to njen prvi koncert “za narod” nakon rata, jer je od tada pjevala samo za zvanice Vlade u CNP prošle jeseni.

"Prije svega, oduvijek mi je Cetinje nekako u srcu zbog mnogo čega. Sjećam se posljednjeg koncerta prije 26 godina kada je na moj plakat neko štampanim slovima napisao 'čuvajmo je kao zjenicu oka svog'. Zar to nije dirljivo? Sačuvala sam tu malu sličicu skupa s knjigom uspomena u fotografijama koju sam na brzinu uzela iz moje kuće i tako ih otela zaboravu. Tu je i moj prijatelj, slavni slikar Dimitrije Popović koji je bio i ostao ponosan na svoje rodno Cetinje. Pa Mirko Bratičević, moj mili prijatelj kojeg više nema", priča Kesovija i dodaje da bi mogla nabrojati još hiljadu razloga zašto voli Cetinje, ali bi se onda, kako kaže, ovaj članak pretvorio u roman.

Prema njenim riječima, očekivanja su joj pred svaki koncert ista.

"Očekujem da od publike dobijem uzvraćenu ljubav, onu koju ja njoj dajem. Jednako tako crnogorska publika ima pravo da očekuje od mene sve ono zbog čega mi je toliko godina ostala vjerna", kaže ona.

Kultna vokalistkinja gostovala je prošle godine u CNP-u u Podgorici, što je bio njen prvi poslijeratni koncert u Crnoj Gori, zemlji za koju je početkom raspada Jugoslavije tvrdila da nikada u njoj neće nastupiti.

Ipak, pjevačica se u međuvremenu predomislila, a za koncert u CNP-u se u prodaji našlo svega 25 ulaznica, dok su ostale podijeljene zvanicama organizatora , Vladi Crne Gore i sponzorima. Zato je njen predstojeći koncert na Cetinju dobio epitet "koncerta za narod".

"Ovaj koncert će se razlikovati u toliko što je u ovom slučaju puno veći kapacitet gledališta od onog u Podgorici, zbog čega očekujem veliki broj mojih poklonika koji nisu mogli doći do ulaznica za moj prvi koncert u Crnoj Gori", kazala je pjevačica.

Osim što je njen prošlogodišnji koncert u CNP-u privukao dosta pažnje zbog činjenice da je prvi poslijeratni i gotovo zatvorenog tipa, dosta prašine digao je i dio javnosti, između ostalog i neke poznate ličnosti poput Slavka Perovića, koji je kritikovao Kesoviju zbog toga što će pjevati i ljudima koji su u Crnoj Gori bili na vlasti kada su Crnogorci u redovima JNA u ratu uništili njenu kuću na Konavlima.

“Kako sam mogla da znam ko sjedi u dvorani i ko je bio u Konavlima, nikome nije na čelu pisalo ko je i kakav je? Ja pjevam ljudima i zbog toga sam sjetna. I još nešto, krivo se interpretira moj dolazak u Crnu Goru, kažu 'predomislila sam se'. Nije istina, nisam se ni morala 'predomišljati', samo sam sebi rekla - hoćeš li dovijeka tako? Nemaš pravo svojim nedolaskom kažnjavati one dobre ljude koji su ti godinama bili vjerni”, odgovorila je ona na kritike.

Pjevačica kaže da svi oni mogu doći na koncert na Cetinju da ih zagrli i objasni im da za to što nisu mogli na njen koncert u Podgorici je najmanje ona kriva.

"Znamo kakva je situacija u cijeloj regiji. Željela sam da dođem u Herceg Novi zbog nezaboravnih svakogodišnjih koncerata na onoj prekrasnoj tvrđavi. Nadajmo se da će uskoro svima biti bolje"

"Ulaznice nisu bile u mojoj nadležnosti. Jedino na čemu sam insistirala jeste dolazak mojih dragih prijatelja iz Novog - Laze i Duška Seferovića sa kojima sam toliko puta pjevala i divno se družila kao sa članovima klape 'Bokelji'. Molim vas, kako bi izgledalo da na koncertu čiji je inicijator Vlada ne budu prisutni i njeni članovi? Bilo bi to, najblaže rečeno, nepristojno", objašnjava ona.

Kesovija je nakon pomenutog koncerta izjavila da "to duguje Vladi Crne Gore", mada sada kaže da se te izjave ne sjeća, no i pored toga tvrdi da je to moralo biti iz “veoma objektivnih razloga”.

"Vlada Crne Gore na čelu sa ministrom Mićunovićem je pokrenula i finansirala taj projekat. Ako to ranije nisam rekla, sad ću reći - da, dugujem Vladi Crne Gore što me je nakon toliko godina i žalosnih iskustava pozvala u svoju zemlju. Hvala joj!", saopštila je pjevačica.

Koncert Kesovije organizuju Prijestonica Cetinje i gradska turistička organizacija. Početak je zakazan za 20 časova, a ulaz će biti besplatan.

Novljani nisu imali za honorar

Na pitanje da li postoji mogućnost da do kraja godine nastupi u još nekom crnogorskom gradu, Kesovija kaže da je bilo poziva iz Herceg Novog, ali ne i finansija za ”skroman honorar od kojeg ona živi”.

"Znamo kakva je situacija u cijeloj regiji. Željela sam da dođem u Herceg Novi zbog nezaboravnih svakogodišnjih koncerata na onoj prekrasnoj tvrđavi. Nadajmo se da će uskoro svima biti bolje", poželjela je Kesovija.

Galerija

Bonus video: