"Royal Music" festival ispunio Ljetnju pozornicu

Rock in peace, Zoon politikon, Vertigo, Naiva i Shin-ei zaslužili su mjesto u finalu po mišljenju stručnog žirija
89 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 23:33h

Prvo veče “Royal Music” festivala zatvoreno je svirkom popularne sarajevske grupe Letu štuke, uz čije hitove je plesala i pjevala do kraja ispunjena Ljetnja pozornica na Cetinju, a odabrano je i pet bendova koji su prošli u finale takmičarskog dijela ove manifestacije.

Rock in peace, Zoon politikon, Vertigo, Naiva i Shin-ei zaslužili su mjesto u finalu po mišljenju stručnog žirija, pa će se večeras boriti za glavnu nagradu i pobjedničko postolje. Pored njih, prve večeri festivala cetinjskoj publici su se predstavili i budvanski Goddamn, Utopija srednje klase iz Herceg Novog i Sky Code iz Bara. Iako je bilo predviđeno da u takmičarskom dijelu nastupi i Predrupa meze, bend iz Zelenike je diskvalifikovan nakon što je zakasnio na tonsku probu, a i nije “skinuo” dodijeljenju pjesmu Perpera.

Bendovi su se inače predstavili sa po dvije pjesme po izboru i jednom obradom pomenute popularne crnogorske rock grupe, čiji članovi nisu odslušali verzije svojih pjesama u izvođenju mladih crnogorskih grupa, jer su u tom periodu bili na probi kako bi se što bolje spremili za koncert koji ih očekuje završne večeri festivala.

Festival je otvorio nikšićki Rock in peace koji je odsvirao dvije strane obrade, a zadata pjesma od Perpera bila im je “Ljubav”. Zoon politikon se predstavio sa dvije autorske numere - “Brate moj” i “Mačak”, kao i Perperovom “Sve je to danas”.

Budvanski Goddamn pripremio je jednu autorsku, jednu stranu obradu i “Zastave”, dok se Sky Code predstavio obradama Nirvane i Partibrejkersa i hit numerom popularnih Cetinjana “Seks”.

Podgorički Shin-ei odsvirao je dvije autorske pjesme sa njihovog albuma “Oprostite što nam je dobro”, numere “Zadnji ples” i “Rocket baby”, a pokazali su i kako bi zvučao “Dobrovoljac” kada bi se izvodio u hip hop fazonu. Utopija srednje klase odsvirala je dvije obrade i “Sa dušom od kamena”, Vertigo takođe dvije obrade i “Tattoo”, a Naiva dvije autorske i “Golub za 086”.

Ko će dalje u finale odlučio je žiri u čijem sastavu su između ostalih bili i kantautor Vanja Radovanović, kao i klavijaturista grupe Letu štuke Slobodan Ćosić.

Štuke su bez podužeg namještanja vrlo brzo zasvirale nakon crnogorskih bendova, otvorivši svoj koncert sa “Kao na zapad”, a frontmen Dino Šaran čestitao je Perperu dvadeseti rođendan.

To je bila prva svirka sarajevskog benda u Prijestonici. Organizatori su inače priredili prve večeri pet sati muzike za ljubitelje rokenrola, a kako je program odmicao tako se Ljetnja pozornica punila. Početak programa kasnio je 40-ak minuta.

Večeras će nakon nastupa bendova finalista revijalni koncert imati Kiki Lesendrić i Piloti.

Galerija

Bonus video: