Elvis Prisli - 35 godina od smrti kralja roka

Tokom 20-ak godina karijere objavio je 97 ploča, na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja, a prodao je više od 150 miliona albuma
131 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 09:19h

Na današnji dan prije 35 godina preminuo je legendarni američki muzičar, "kralj roka" Elvis Prisli.

Rođen je u Tupelu, država Misisipi, 8. januara 1935. a sa 13 godina se sa porodicom preselio u Memfis, Tenesi.

Muzičku karijeru počeo je 1954. u diskografskoj kući ''Sun Records".

Diskografska kuća ''RCA Victor'' je sa njim potpisala ugovor 1955. prema kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer sledeće dvije decenije.

Prislijev prvi singl za tu izdavačku kuću, ''Heartbreak Hotel", izašao je u januaru 1956. i odmah je postao veliki hit.

Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih, ali i najkontroverznijih izvođača.

Filmsku karijeru započeo je filmom ''Voli me nježno", a igrao je u 33 filma. Od 1957. do 1966. Prisli se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. kod njega se javljaju zdravstveni problemi poput dijabetesa i gastritis, a bio je zavistan od raznih ljekova i droga.

Elvis Prisli je umro 16. avgusta 1977. u svom domu u Memfisu.

Preminuo je u 42. godini od bolesti srca i zbog konzumiranja prepisanih ljekova.

Prisli je još za života postao legenda - tokom 20-ak godina karijere objavio je 97 ploča, na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedelja, a prodao je više od 150 miliona albuma.

Elvis je postao jedna od najznačajnijih ličnosti popularne kulture 20. vijeka.

Na desetine hiljada pjevačevih fanova očekuje se da će odati poštu "kralju roka" u Grejslendu kako bi obilježili 35 godina njegove smrti.

Prisila i Liza Mari Prisli prisustvovale bdenju u Grejslendu

Pojavljivanje bivše supruge Elvisa Prislija Prisile i njihove ćerke Lize Mari na bdenju u Grejslendu oduševilo je obožavaoce "kralja rokenrola".

Prisila i Liza Mari su pozdravile Elvisove obožavaoce i zahvalile im na neprolaznom divljenju prema ikoni rokenrola.

To je bio prvi put da su se njih dvije zajedno pojavile na obilježavanju godišnjice Elvisove smrti, koje se od 1980. svake godine godine održava u Memfisu.

Prisila, koja se od Elvisa razvela 1973. godine, izjavila je da je pogled na hiljade obožavalaca sa svijećama u Elvisovu čast nevjerovatan prizor i da je to nešto za šta Prisli nikad ne bi povjerovao da može da se desi.

Liza Mari je poručila okupljenim ljudima da ih voli zbog njihove posvećenosti njenom ocu.

Galerija

Bonus video: