Britanski muzičari od Putina traže pravdu za "Pussy Riot"

"Disidenstvo je pravo u jednoj demokratskoj državi i potpuno je nepravedno da im se za 'huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom' prijeti sedmogodišnjom kaznom, što smatramo grotesknim", pišu muzičari
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2012. 18:57h

Grupa britanskih muzičara, među kojima su Pit Taunzend (Pete Townshend, The Who) i članovi benda "Pet Shop Boys", danas su od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji stiže u London, otvorenim pismom zatražili pošteno suđenje ženskoj ruskoj pank grupi "Pussy Riot".

U pismu objavljenom u "Times"-u, dvanaest muzičara izrazilo je ogorčenje zbog grotesknih optužbi protiv mladih žena koje su u februaru u moskovskoj crkvi Hrista Spasitelja izvele pjesmu "Holy Shit", u znak protesta protiv navodne podrške koju je ruska pravoslavna crkva pružila Putinu koji je u decembru izabran za predsjednika Rusije na izborima koje su mnogi proglasili neregularnima.

"Disidenstvo je pravo u jednoj demokratskoj državi i potpuno je nepravedno da im se za 'huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom' prijeti sedmogodišnjom kaznom zatvora, što smatramo grotesknim", pišu muzičari.

Članicama "Pussy Riot"-a prijeti sedam godina zatvora zbog optužbi za narušavanje javnog reda i mira. Među potpisnicima apela su i članovi benda Pulp, Aleks Kapranos iz "Franz Ferdinand"-a, Džoni Mar (Johnny Marr) iz "The Smithsa" i pjevačica Korin Bejli Re.

Tri članice benda, Nadežda Tolokonikova, Marija Alehina and Ekaterina Samutsevič, u pritvoru su od marta. One su organizovale svojevrstan protest protiv ruskoga predsjednika. U petak 20. jula sud se izjasnio protiv njihova puštanja na slobodu, odredivši da u pritvoru moraju ostati do 12. januara 2013.

Bonus video: