Salongorkesteret: Sviramo za hranu i pivo

Norveški bend uoči nastupa na SeaRocku otkriva zašto su njihove svirke prave žurke i zašto kradu muziku
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 19:16h

Gostovanje norveškog sastava "Salongorkesteret" prve večeri SeaRock festa, koji će se u Kotoru održati 27. i 28. jula, u startu predviđa najblaže rečeno neuobičajenu svirku. Naoružani instrumentima koje ne vidimo baš svaki dan, Norvežani obećavaju lud provod, uz njihov iščašeni humor i obrade "Dead Kennedysa", "Napalm Deatha", ali i Britni Spirs.

""Salongorkesteret' imaju sve refrene koje volite, kao i one koje volite da mrzite", poručuju članovi benda teško izgovorljivog imena. Jedan od njih, Bjorn Halvorsen u razgovoru za "Vijesti" pokušao je da crnogorskoj publici predoči šta da očekuje u petak veče na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu.

"Dolazimo u srijedu i nadamo se da ćemo vidjeti što više vaše prelijepe zemlje i napraviti koncert koji će se pamtiti. Kotor i okruženje izgledaju divno, tvrđava San Đovani je fascinantna i biće zabavno. Najviše nas interesuje kako će publika reagovati na naše egzotične verzije pjesama koje će, nadamo se, inspirisati ljude da uče norveški. Ako neko bude želio, rado bi svirali i u lokalnoj konobi za pivo i hranu" kazao je on.

Za one neupućene, kakav zvuk će predstaviti "Salongorkesteret" u petak veče?

Istinski norveški black grass zvuk. To znači da ćemo se pojaviti u klasičnoj blugrass postavi: bendžo, mandolina, ukulele, gitara, harmonika i kontrabas, ali ćemo svirati više na pank rok način. Niko od nas nema tradicionalistički bekgraund, u mladosti smo svirali pank, post-pank, folk, metal, amerikanu i druge stvari. Sve je to uticalo na naš zvuk.

Kako je nastao bend i kakvo značenje se krije iza njegovog imena?

Nastao je prije par godina jer smo svi svirali zajedno, ali u različitim konstelacijama i željeli smo da se konačno okupimo u jedan bend. Neki od nas sviraju još od 90-ih zajedno, a Peder i Bjarne su napisali knjigu za djecu.

Svirali smo ili sviramo u bendovima "Kø", "Schtonk", "Schtonkhammer"... Prije četiri godine počeli smo da nastupamo na žurkama i bio je to super način da upoznaš nove ljude i dobro se napiješ, pa smo samo nastavili to da radimo. Salongorkesteret znači "orkestar za dnevnu sobu".

Koje bi bendove iz Norveške preporučili crnogorskoj publici?

Potražite klasike "Turbonegro" i "Motorpsycho", a oni koji su više hardkor neka poslušaju "Kvelertak" (čiju pjesmu "Mjod" slučajno sviramo). Norveška je najpoznatija po metalu, ali po našem mišljenju black metal je prsnuo, pa potražite metal bendove koji su više umjetnički nastrojeni.

Uzgred, baš smo pitali "Turbonegro" da nam sviraju kao predgrupa u Crnoj Gori i Tomas Selcer (basista) nas je ljubazno odbio. Je*ene rok zvijezde...

"Muzika je svačije vlasništvo i može se svirati na mnogo načina" stoji u vašoj biografiji.

Najjednostavniji odgovor je da mi zapravo krademo tuđu muziku. Uzimamo djelove pjesama koje volimo ili mrzimo ili mrzimo sebe jer ih volimo i onda te djelove sklopimo u jednu pjesmu. Ponekad prevodimo pjesme na norveški, koristeći Google Translate kako bi dobili smiješne pogrešne prevode.

Svirati "normalne" obrade je dosadno, krađa je zabavnija. Imamo kolažni pristup muzičkoj istoriji koju cijelu možete okusiti u samo sat vremena sa "Salongorkesteretom". Dio o "svačijem vlasništvu" je samouslužno intelektualno marksističko brbljanje kako bi opravdali pomenutu krađu.

Koje pjesme volite da mrzite ovih dana?

Pokušavali da budemo na distanci od Eurosonga, ali nam sve slabije ide. Zapravo, već smo svirali dio pjesme grupe t.a.t.u. "Everything She Said", ali smo odustali.

Trenutno radimo na našoj verziji pjesme "Djengis Khan", njemačkog predstavnika na Evroviziji 1979, koja zvuči odlično kad se spoji sa "Rammsteinom" i "Einsturzende Neubautenom".

"Nadam se da ćemo je odsvirati prvi put upravo u Crnoj Gori. Obožavamo Britni Spirs takođe - naša verzija pjesme "Hit Me Baby One More Time" je objavljena kao singl, a mnogi djelovi pjesama poznate američke pjevačice su rasuti po našem repetoaru".

Gej himna za Anđele pakla

Vaše koncerte opisuju kao lude žurke. Da li se možete sjetiti neke zanimljive anegdote?

"O Bože, bilo je mnogo dobrih momenata. Među njima je svirka na žurci bajkera gdje smo posvetili pjesmu YMCA (hit grupe “Village People” koji važi za gej himnu) nekolicini prisutnih članova Anđela pakla".

"Bilo nam je super i kad smo svirali kao predgrupa Vizi prošle zime u Oslu i Gogol Bordellu na Kartfestivalenu. Imali smo gomilu ilegalnih koncerata za skvotere u Oslu i često zasviramo i u tramvaju ili podzemnoj kad se vraćamo kući sa svirke".

Galerija

Bonus video: