Ejmi Vajnhaus, zvijezda koju su ugasili sopstveni demoni

Pjesme koje je snimila i nagrade koje su joj one donijele svjedoče o tome kakav je talenat bila
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 07:44h

Navršava se godinu dana od smrti britanske pevačiće Ejmi Vajnhaus, koju su zbog napuklog glasa i specifičnog stila mnogi poredili sa nekim od najvećih džez pjevačica svijeta, kao što su Sara Von i Nina Simon.

Tada, 27-godišnja Vajnhaus, pronađena je mrtva u svojoj kući u Londonu, a uzrok njene smrti, kako je kasnije saopšteno, bila je prevelika količina alkohola.

Ejmi Džejd Vajnhaus je rođena 14. septembra 1983. godine u uglednom kvartu Sautgejt, na sjeveru Londona.

Otac Mičel je bio taksi vozač, ali i veliki poklonik džeza i često joj je pjevao te pjesme dok je rasla.

Od osme godine je pohađala pozorišnu školu Suzi Ernšo, a sa deset je sa prijateljima formirala rep grupu.

Njen pobunjenički karakter je došao do izražaja kada je izbačena iz prestižne Škole za teatar Silvija Jang, zbog toga što je u nos stavila minđušu. Kasnije je postala poznata i po tetovažama.

Počela je da piše muziku sa 14 godina, a njen dečko je traku na kojoj je pjevala sa džez bendom poslao jednom stručnjaku, što je dovelo i do njenog prvog ugovora sa jednom producentskom kućom i dogovora o objavljivanju njenih pjesama sa muzičkom kućom EMI.

Prvi album Frank pojavio se 2003. godine i bio je nominovan za muzičku nagradu Merkjuri za 2004. godinu.

Ipak, ključna faza njene karijere bio je album "Back to Black", objavljen oktobra 2006. koji ju je vinuo na svjetsku muzičku scenu.

Prva pjesma sa tog albuma "Rehab", za koji je snimila i spot, našla se na sedmom mjestu britanskih singlova.

Ta pjesma o odbijanju liječenja u rehabilitacinom centru za alkoholizam, doživjela je veliku popularnost, iako je Vajnhaus često bila slikana kako pije na sceni ili u pabovima.

Februara 2007. proglašena je za najboljeg ženskog pjevača u Britaniji, a novembra iste godine za pjevača godine na MTV.

Kako je rasla njena popularnost, njeno zdravlje je počelo da se narušava, a njeno ponašanje postaje hirovito i na nekoliko manifestacija počela je da se pojavljuje pijana.

Tajno se maja 2007. godine udala za Blejka Filder Sivila tokom boravka na Floridi.

Priznala je da je napala svoju obožavateljku tokom jedne džez sesije u Londonu i dečka koji je pokušao da je smiri, kao i da se samopovređivala.

Šokirala je novinara magazina Spin kada je, tokom intervjua, djelićem ogledala urezala ime svog momka po stomaku.

Juna 2011. povukla se na početku planirane evropske turneje, poslije neuspjelog koncerta u Beogradu na kojem se pojavila isuviše pijana da bi mogla da pjeva

Mjesec kasnije poslata je u rehabilitiacioni centar, a prije toga jedan tabloid je objavio slike žene za koju je tvrdio da je Ejmi koja puši krek kokain.

Godine 2008. mnogo je nastupala, ali je postalo očigledno da njena privatna nesreća ugrožava njenu sposobnost da nastupa.

Uspjela je da održi dobar nastup na koncertu povodom 90. rođendana Nelsona Mandele juna 2008.

Ali, njen nastup nekoliko dana kasnije u Glastonberiju, gdje je takođe napala obožavaoca, označen je kao katastrofa.

Neko vrijeme se povukla iz javnosti, a 2009. godine je oslobođena optužbe da je napala jednu igračicu na dobrotvornom balu u Londonu, podsjećaju agencije.

Oktobra 2010. iznenada se i bez buke pojavila u lokalnom pabu u Londonu, a početkom 2011. priznala je da se liječila na klinici u Londonu.

Juna 2011. povukla se na početku planirane evropske turneje, poslije neuspjelog koncerta u Beogradu na kojem se pojavila isuviše pijana da bi mogla da pjeva.

Tokom kratke karijere Ejmi Vajnhaus je pokazala samo djelove onoga što je mogla biti, prije nego što su je odnijeli sopstveni demoni.

Ali pjesme koje je snimila i nagrade koje su joj one donijele svjedoče o tome kakav je talenat bila.

Galerija

Bonus video: