Soundgarden: Današnji pop ne može biti gori

Ponovo okupljena četvorka iz Sijetla, poznata pod imenom "Soundgarden", priprema dugo očekivanog nasljednika albuma "Down On The Upside" objavljenog davne 1996.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 19:02h

Više od 20 godina je prošlo od kad su grandž pioniri srušili sa trona sveprisutni metal kasnih osamdesetih i reformisali svjetsku muzičku scenu. Danas, ponovo okupljena četvorka iz Sijetla, poznata pod imenom Soundgarden, priprema dugo očekivanog nasljednika albuma "Down On The Upside" objavljenog davne 1996.

Pjevač Kris Kornel smatra da je došlo pravo vrijeme da alternativni rok ponovo zauzme prijesto i iskorijeni isprazne pop formate pogodne za djecu i "morone".

"Uvijek sam smatrao da roku koristi sve što mu se ispriječi na putu. Najgori rok je stvaran tek kad su svi zavoljeli tu muziku, kao kasnih osamdesetih. To je jedino doba kada je hard rok bio najprodavaniji muzički žanr i u većini slučajeva bio je s**** ", priča pjevač u intervjuu za Sun.

"Scena u Sijetlu je bila antiteza toga. Onda su nas motori komercijalnog roka snimili i pomislili - ovo je budućnost, ovaj bend ili bendovi bi mogli prodati milione ploča. Veliki faktor u tome što je grandž tako brzo postao velik je što su ljudi bili zasićeni onim što im se do tad nudilo. Upravo to se dešava i sada. Vrlo je vjerovatno da će u bliskoj budućnosti iz ovog mulja izaći zdrava i vitalna rok scena, zato što postoji nešto na šta treba reagovati", objašnjava Kornel.

Svjetska muzička scena je u krizi

Po riječima Kris Kornela, svjetska muzička scena je u krizi, bar kad je u pitanju kreativnost.

"Moderni pop ne može biti gori nego što je sada. Jedina svijetla tačka je Adel. Njene pjesme su prave pjesme i ona stvarno umije da pjeva. Drago mi je što je njen album bio najprodavaniji prošle godine, jer to znači da tržište i dalje umije da odgovori kada vidi ljudsko biće koje stvara muziku", priča frontmen Soundgardena.

Van žanrova

Članovi njegovog benda razišli su se 1997, a razni tračevi pokušavali su da objasne njihova kreativna neslaganja. Kornel ipak tvrdi da tako nešto nije postojalo, već da su muzičari jednostavno osjetili umor.

"U doba kad je izašao `Down On The Upside` toliko smo svirali da smo jedva čekali odmor. Postali smo dio komercijalnog čudovišta i upali u taj ciklični scenario. Već su htjeli da nam zakažu turneje da promovišemo album za koji još nismo bili napisali nijednu pjesmu. Počeli smo kao skroz nepoznat bend, a završili pod jurisdikcijom velike izdavačke kuće u industriji koja je funkcionisala na način koji nam se nimalo nije sviđao", objašnjava on.

O novom materijalu Kornel priča kao o nečemu što će ponovo srušiti sve granice i biti jednako eklektično kao i prethodna izdanja.

"Ovaj album je vitalan kao i sve što smo do sad radili. Nije nostalgičan, nije povratak u prošlost. To je nova muzika upućena novoj publici. Devedesetih nikad nismo razmišljali o tome šta će se kome svidjeti, stvarali smo pjesmu po pjesmu. Sad je isto. Nikad nismo pričali o tome kakav ćemo album napraviti", tvrdi pjevač.

Skoro 15 godina pauze moglo bi naškoditi Soundgardenovoj kreativnoj vezi, ali takve brige su po riječima Kornela nestale već sa prvim probama. On kaže da su se osjećali kao da su bili na kratkom odmoru.

Bend je prošle godine imao niz uspješnih nastupa po raznim festivalima, ali je činjenica da nikad nije punio stadione poput Nirvane ili Pearl Jama. Kornel smatra da je to zbog šarenolikosti zvuka benda.

"Mi nismo jedan od tih bendova koje lako ukapiraš. Bili smo ekstremno drugačiji i autentični, što nije bilo lako. Često bi nas previđali jer smo pokrivali veliki dio teritorije. Kada je u pitanju komercijalna prihvatljivost, to je loše. Ali ako gledamo to iz perspektive dugotrajnosti i uticaja na kulturu, veoma je dobro. Mi smo van žanrova, niko nije kao mi i niko nas ne može uspješno kopirati", tvrdi pjevač.

Bonus video: