Iva Kostić se u Bjelorusiji predstavlja pjesmom "Poljem se vije"

"Moj glavni cilj je da dobro predstavim svoju zemlju, a što se tiče uspjeha i nagrada o tome ne razmišljam”, priča Kostić
356 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 17:48h

Iva Kostić, jedina Crnogorka koja pohađa “Berklee College of Music” u Bostonu, predstavljaće Crnu Goru na festivalu “Slavjanski Bazar” koji se ovog mjeseca održava u Vitebsku u Bjelorusiji. Talentovana džez pjevačica kaže da je velika je čast što učestvuje na ovoj manifestaciji, tokom koje će nastupiti sa dvije pjesme.

“Izvešću našu izvornu pjesmu 'Poljem se vije', ali u modernom aranžmanu koji je uradio Veselin-Frenki Bogićević i jedva čekam da je publika čuje u modernom izvođenju. U drugom dijelu festivala ću pjevati njegovu kompoziciju, za koju je tekst napisala Vesna Milačić Kaja - 'Mogu da nestanem'“, objašnjava Kostić koja smatra da je to veoma dobar potez, jer joj je jedan od ciljeva da što više nastupa.

Ona dodaje da je konkurencija na festivalu, koji će biti održan sredinom jula, veoma jaka, te da su učesnici uglavnom poznate ličnosti iz Evrope.

“Radujem se prilici da ih čujem uživo, jer sam o učesnicima čula samo najbolje. Moj glavni cilj je da dobro predstavim svoju zemlju, a što se tiče uspjeha i nagrada o tome ne razmišljam”, priča Kostić.

Privilegija i čast

Otkriva da je od šest hiljada studenata Bostonu jedina dobila priliku da vokalno zastupa svoju akademiju na festivalu u Portoriku.

“Velika je čast kada te izaberu profesori sa Berklija. Sa bendom iz iste akademije sam otvorila 'Puerto Rico Heineken Jazz' festival”, govori Iva, koja je, dodaje, prezadovoljna školom u Bostonu.

“Odgovara mi to što ima puno da se radi jer je to prilika da se razvijam i kao osoba i kao muzičar. Velika je privilegija što studiram sa ljudima koji su iz raznih zemalja, pa imam priliku da upoznam njihova kulturna nasljeđa i muziku, što je korisno za razvijanje mog muzičkog stila”, pojasnila je Kostić, koja jedva čeka da se vrati školovanju kako bi nastavila započete projekte.

Pored smjera “vokalno izvođenje”, ona pohađa i pravac savremenog komponovanja i produkcije.

“Velika je čast kada te izaberu profesori sa Berklija", kaže Iva

U svoju biografiju upisala je i rad sa Elijem Jaminom na njegovom mjuziklu.

“Upoznali smo se prije dvije godine, kada je gostovao u Podgorici povodom mjeseca poštovanja džeza. Potom me je kontaktirao kako bih radila na njegovom mjuziklu”, priča džez pjevačica koja je tom prilikom snimala u čuvenom studiju “Avatar” u Njujorku, u kojem su radili Majkl Džekson, Sting, Ališa Kiz, Bijonse i grupa “U2”.

Svira gusle

Kostić je nastupala na imenovanju počasnog crnogorskog konzula u Sloveniji, ali i na Svjetskoj izložbi EXPO u Šangaju, gdje je pjevala džez obrade crnogorskih izvornih pjesama.

“Obrade pjesama koje sam izvodila sa 'Montenegro džez' kvartetom u Šangaju su publici bile veoma interesantne. Ljudi koji ne razumiju ni riječ našeg jezika su veoma pozitivno reagovali”, prisjeća se mlada džez pjevačica.

Ona ističe da joj je veoma drago što je imala priliku da na akademiji pored crnogorske muzike, predstavi i nošnju, ali i tradicionalni instrument, gusle.

“Na Berkliju će se organizovati 'Balkanski festival', tamo ću kao i u Bjelorusiji nositi crnogorsku nošnju i gusle koje sam tek počela da sviram”, kaže ona.

Galerija

Bonus video: