Dubioza u KIC-u: Poznajete l' osjećaj, zove se sramota!

Pax fest je, na Dan studenata, organizovao Fakultet za državne i evropske studije
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2012. 08:42h

Ovogodišnje izdanje Pax festa, koji je održan u srijedu u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici, zatvoreno je vrlo energičnim nastupom popularnog bosansko-hercegovačkog sastava Dubioza kolektiv.

Iako je zbog loših vremenskih prilika koncert umjesto na terasi, održan u Velikoj sali KIC-a, to nije uticalo na atmosferu, ali na posjećenost jeste, jer su brojni obožavatelji grupe, zbog manjeg kapaciteta sale, ostali bez karata koje su se rezervisale i dobijale besplatno.

Oni koji su imali sreće da dobiju svoj primjerak ulaznice uživali su u Dubiozinom dvočasovnom miksu gitarskih rifova, reggae i hip hop dionica i balkanskih tradicionalnih muzičkih motiva. O atmosferi na koncertu najbolje govori podatak da ni redovni posjetioci KIC-a ne pamte nastup na kojem u Velikoj sali niko nije sjedio!

Festival je u podne otvorio ministar kulture Branislav Mićunović, a tom prilikom je premijerno projektovan novi reklamni spot Vladinog Koordinacionog tima na temu evroatlantskih integracija Crne Gore.

Takmičarski dio festivala započeo je "Žvrlj artom", izložbom radova "nastalih kao rezultat žvrljanja u toku časova, predavanja, dosadnih razgovora ili jednostavnih trenutaka provedenih na mjestima gdje se autor okuplja sa društvom".

I pored toga što je po prvobitnom planu trebalo da bude izloženo 20 odabranih radova, selektovano je njih 16 zbog, kako su naveli organizatori, tehničkih problema. Treće mjesto na ovom takmičenju osvojio je Filip Matović, drugo Maša Lečić, a za pobjednika je proglašena Milica Đurović. Oni su dobili novčane nagrade u iznosu od 50, 100 i 150 eura.

Uslijedilo je takmičenje "Umjetnost govora", u kojem u narednih sat vremena deset takmičara držalo govore na temu evroatlantskih integracija, a nagrađeni su Asllan Llunji (treća nagrada - 100 eura), Boris Maslovski (druga nagrada - 150 eura) i Milica Starović (prva nagrada - 200 eura).

Ranije najavljeni takmičarski program pod nazivom "Kroz objektiv kamere", u sklopu kojeg je bilo potrebno da učesnici kroz petominutne video klipove izraze svoje viđenje aktuelne situacije i položaja mladih u Crnoj Gori, nije održan zbog slabog interesovanja.

Za razliku od koncerta, takmičarski segment festivala, nije bio toliko interesantan za posjetioce, pa ga je ispratilo nekoliko desetina njih, uglavnom studenata sa raznih fakulteta.

Suprotan slučaj bio je kada je u pitanju revijalni program u sklopu kojeg je, uz koncert Dubioze kolektiv, održana i projekcija dugometražnog omnibus filma "Oktobar" u sali Dodest koju je publika ispunila gotovo do posljednjeg mjesta.

U pitanju je diplomski projekat studenata režije Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda, rađen povodom 10 godina petooktobarske revolucije kada je srušen režim Slobodana Miloševića.

Pax fest je, na Dan studenata, organizovao Fakultet za državne i evropske studije.

Mladi da razmišljaju i rade na sebi

Nina Novalić, jedna od studentkinja iz organizacionog tima, za "Vijesti" je kazala da je veoma zadovoljna kako je protekao fest. Ona je istakla veliku posjećenost i interesovanje studenata za ovaj festival i najavila da se sljedeće godine može očekivati da program traje više od jednog dana.

"Naravno da razmišljamo o tome kako da unaprijedimo naš festival i sljedeće godine definitivno se može očekivati da program traje najmanje dva dana.

Potrudićemo se da podignemo nivo svakog aspekta Pax festa", kazala je ona.

Dubiozin stih “Na ivici života vama bitna svota, poznajete l' osjećaj zove se sramota” iskorišćen je kao parola na nedavnim protestima građana, između ostalih i studenata.

Na pitanje da li je slučajno to što je revijalni dio u kojem je bila i projekcija “Oktobra”, antisistemski obojen, Novalićeva je kazala da njen fakultet nema nikakve veze sa protestima, te da su organizatori samo željeli da podstaknu mlade da razmišljaju i prije svega rade na sebi, jer "mijenjajući sebe mijenjamo i sredinu u kojoj živimo".

Galerija

Bonus video: