NAKON PAUZE

Mravi ponovo snimaju: Pjesme sada bolje dišu

"Skupili smo se, odsvirali, snimili probu, otišli kući i preslušali to i bili u fazonu - super zvučimo iako ne sviramo godinama"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2011. 21:12h

Beogradski sastav Mravi nakon duže pauze vratio se spotom za pjesmu "Mlad čovek", koji najavljuje predstojeći studijski album. Bend je iza sebe imao samo album "Na travi", koji je objavljen 1998. i stekao status kultnog u underground okvirima, da bi ubrzo nakon toga praktično nestao sa scene.

"Niko živi u stvari ne umije da objasni šta se desilo (smijeh). Jednostavno smo prestali da sviramo i okupili bismo se samo kad bi nas neko eksplicitno pozivao negdje da dođemo da nastupimo, kao što su nas zvali u Sarajevo i Banjaluku i par puta u Beograd", priča Saša Ivanović, frontmen.

Kako su prestali sa radom, jednako spontano Mravi su se ponovo pojavili.

"Danas je sve dostupnije, možeš album kod kuće da snimiš, pa je sa te tehničke strane mnogo lakše djelati"

"Jedno veče kad smo svi bili slobodni bubnjar nas je nazvao da dođemo da sviramo. Skupili smo se, odsvirali, snimili probu, otišli kući i preslušali to i bili u fazonu - super zvučimo iako ne sviramo godinama, pa ajde nešto da radimo (smijeh)", kaže Ivanović. Od tada je, prema njegovim riječima, bend imao sve češće probe i sada već ima puno materijala.

Trinaest godina prošlo je od objavljivanja albuma "Na travi", a pjevač kaže da se okolnosti danas dosta razlikuju u odnosu na one tad.

"Tad nismo imali ni odgovarajuće instrumente, jedva smo uspjeli da kupimo pojačala, gitare i ostalo. Takođe je bio potreban ozbiljan novac za album, snimalo se analogno, na traku i to je koštalo dosta vremena i para.

Danas je sve dostupnije, možeš album kod kuće da snimiš, pa je sa te tehničke strane mnogo lakše djelati. Ali postoji drugi problem, a to je što danas teže nalazimo vremena za sviranje. No dobro, tu je iskustvo koje sve to pokrije", priča on.

Sve se svelo na bas, gitaru i bubanj

Mravi na novom albumu već rade punom parom, snimajući ga u studiju "Underground". Ivanović kaže da će se vjerovatno dosta razlikovati u odnosu na prethodnika - krasiće ga ista atmosfera, ali drugačija kombinacija žanrova.

"Nekad je tu bila klavijatura, dvije gitare, udaraljke, duvači koji su gostovali. A sada je sve svedeno na bas, gitaru i bubanj. Vratili smo se na bazični zvuk rokenrola i to nam se sviđa, koristimo isključivo stare pedale, nemamo procesore, sintisajzere, semplere...

Prema riječima Ivanovića, bend još nije našao izdavača, niti se zna kada će album biti gotov

I snimamo uživo, tako da je i tu velika razlika. Pjesme bolje dišu, osjeća se gruv, jedinstvo. Mnogo je ljepše kad bend snima istovremeno, onda je gruv homogeniji", objašnjava pjevač.

Uzevši u obzir da "Na travi", koji sadrži eklektičnu kombinaciju funka, reggaea i post-punka, ima status kultnog izdanja na beogradskoj rock sceni, postavlja se pitanje da li se Mravi plaše sindroma drugog albuma koji nije na nivou prethodnika.

"Nema pritiska, osjećamo da stalno napredujemo i nemamo problem ispunjavanja nivoa i kriterijuma. Sve se odvija prirodno, zadovoljni smo i osjećamo da je to što radimo sve luđe i luđe (smijeh).

Ne vraćamo se mnogo na prošli materijal, već razmišljamo striktno o budućnosti. Puno novog materijala imamo i glavni "problem" su nam selekcije tipa šta snimati, šta ostaviti po strani", priča frontmen.

Prema riječima Ivanovića, bend još nije našao izdavača, niti se zna kada će album biti gotov, ali je u planu da izađe do septembra sljedeće godine. Što se formata tiče, bend je uzeo sve opcije u obzir, pa će najvjerovatnije biti dostupan i na disku i na vinilu, kao i na Internetu za besplatno preuzimanje.

Izgubljeni spot se pojavio završen

Spot za numeru "Mlad čovek" prvi je objavljeni video Mrava, koji se od prošle nedjelje našao na Internetu. Sniman je na sceni pozorišta "Duško Radović", a za njegovu realizaciju bili su zaduženi "prijatelji benda", kaže Ivanović.

Režirao ga je Staša Tomić, a direktor fotografije bila je Bojana Andrić.

"Snimalo se filmskom kamerom, pa je to bio komplikovan proces, odužilo se"

"To je visokobudžetni spot koji je malo koštao, zato što nam prijatelji puno pomogli. Super je bilo na na snimanju, jedino što su ovi drugari zamalo umrli pod teškom šminkom cijeli dan(smijeh)", prisjeća se Ivanović. Ali to nije jedini spot Mrava.

Oni su još krajem 90-ih snimili video za pjesmu "Disanje", koji spletom okolnosti nikad nije objavljen, ali će izgleda ipak uskoro ugledati svjetlost dana. "Spot je bio snimljen, doduše ne u cjelosti, falio je još dan snimanja. Igor Stojmenov je režirao.

Snimalo se filmskom kamerom, pa je to bio komplikovan proces, odužilo se. Zatim je falilo para za kraj snimanja, sve je izmaklo kontroli. Na kraju je bend prestao sa radom i više se niko nije interesovao za to, a materijal je bukvalno iščezao.

Međutim, desilo se pravo čudo prije desetak dana, kada mi je drugar poslao na mejl taj spot - izmontiran. Materijal je pronađen na nekom VHS-u, ne znam tačno priču... Tako da ćete uskoro imati priliku da uživate i u tom spotu, što je nevjerovatno.

To je za sve nas bio šok, jer smo mislili da je davno izgubljen. A sada se pojavio niotkuda, izmontiran i odlično izgleda", uz osmijeh priča pjevač.

Preporučujemo za Vas