čudo sa islanda

Srećan rođendan drugarice Björk Guðmundsdóttir!

U solo karijeri, koliko god zvučalo kao kliše, Bjork je jedna od rijetkih autorki koja se ne da lako svrstati u muzičke klasifikacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 13:05h

Kada po slavnim ličnostima mjerimo vrijeme, čini nam se da leti: Bjork je danas napunila 46. godina.

Kao da je bilo juče kada se pojavila samostalno 1993. godine sa antologijskim albumom "Debut".

Interesovanja su joj išla od pop muzike, triphopa, alternativnog roka i džeza pa do ambijentalna muzike, elektronike, klasike.

Osim toga, glumila je kod Von Trira (Dancer In The Dark, 2000) i dobila, ni manje ni više nego nagradu Festivala u Kanu

Još kao dijete, Bjork je komponovala muziku u svojoj glavi dok je pješačila ka školi

Velike stvari počinju sredinom osamdesetih, kada njen bend The Sugarcubes snima prvi singl.

U solo karijeri, koliko god zvučalo kao kliše, Bjork je jedna od rijetkih autorki koja se ne da lako svrstati u muzičke klasifikacije. Riješena da pomjera granice, u jednom intervjuu Čarli Rouzu, rekla je da nema vremena, da mora još mnogo toga da uradi. Fascinirana vozovima i insektima, egzorične ljepote i divljeg vokala, Bjork nas je sve pošteno zadužila svojom umjetnošću koja se i dalje razvija.

Još kao dijete komponovala je muziku u svojoj glavi dok je pješačila ka školi. Zvuk njenih koraka bio je ritam. Predivni pejzaži Islanda, njene domovine, bili su inspiracija.

Na svom novom albumu Bjork kaže da je stvorila fuziju tog svijeta prirode i iPad aplikacija kako bi izmislila novi muzički žanr koji naziva "appbox".

Ovogodišnja "Biophilia," je predstavljena uz aplikacije koje su predstavljale svaku pjesmu sa albuma pojedinačno, a prema zamisli pjevačice trebalo bi da utopi slušaoce u kompletan audio-vizuelni doživljaj.

Ipak, poslušajte nešto raritetno, snimak kada je Bjork imala 11 godina i otpjevala "I love to love".