Vrijeme je za pravdu, vrijeme je za istinu u Podgorici!

Poznati basista je u nekoliko navrata pokazao i plesne sposobnosti, a pola sata prije ponoći poručio je: "Hvala, bilo je jako lijepo. Biće još malo"
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 15:37h

Buka je, u Podgorici, ponovo u modi. Ili je to možda oduvijek i bila, samo je do nedavno bila potisnuta u drugi plan. Na takvu pomisao navodi prizor gotovo do kraja popunjene terase KIC-a "Budo Tomović", na prvom koncertu legendarnog sastava Disciplin A Kitschme u Podgorici. U publici, kako je frontmen ovog tria Dušan Kojić - Koja predvidio, i mlado i staro.

Koja je sa svojom ekipom svim skepticima stavio do znanja da je rokenrol još živ

Među prisutnima bilo je od srednjoškolaca do onih koji su bili tinejdžeri kada je ovaj kultni sastav davne 1983. objavio debi "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno", i svi su jednako uživali u dvočasovnom "heavy bass bluesu".

DAK je, čini se, bio pravi izbor za kraj ovogodišnje sezonu koncerata bendova koje nismo imali prilike da čujemo u glavnom gradu Crne Gore u posljednjih par decenija.

Malo prije 22 časa uz ovacije publike beogradski trio, svi obučeni u crno i Koja naravno sa cigaretom u ustima, izašao je na binu i numerom "Prestani da mrziš!" sa aktuelnog albuma "Uf!" zapljusnuo prisutne svojom vizijom "tamne strane rokenrola".

Bend sa druge planete

U naredna dva sata bila je to poslastica par ekselans za sve ljubitelje gitarske buke, a Koja je sa svojom ekipom svim skepticima stavio do znanja da je rokenrol još živ.

Publika nije mogla da priušti sebi da ostane ravnodušna

Rijetko se obraćajući publici između pjesama, legendarni sastav bio je u potpunosti posvećen onome što zna najbolje - stvaranju i predstavljanju svog autentičnog, masivnog zvuka koji je natjerao i one u posljednjim redovima na pomjeranje.

Prosto je nevjerovatno sa kakvom lakoćom, sa dva instrumenta, ova ekipa stvara muziku kakvu niste nigdje prije čuli. Naravno, ima tu raznih žanrovskih upliva, poput d’n'b-a i hip hopa, sve to bazirano na osnovnim rock postulatima, ali upakovano na takav način da poslije svega što smo čuli ove godine, a čuli smo dosta odnosu na prethodne, Disciplina zvuči kao bend sa druge planete.

Publika nije mogla da priušti sebi da ostane ravnodušna. Poslije početnog opipavanja situacije, već sa pjesmom "Čovjek koji ne nosi sat", prisutni su počeli da prave ršum pred binom, a često u navijačkom stilu pjevali numere poput "Iza devet brda", "Neukusu treba reći NE!", "Neko mora to da spreči" i druge.

Nisi se valjda umorio?

U nizu rafalno, bez pauze, izvedenih pjesama, preovladavale su one sa posljednja dva studijska izdanja, na kojima je radio upravo ovaj sastav, koji uz Koju čine bubnjar Miloš Velimir i pjevačica Manja Đorđević.

Po završetku numere "Betmen, Mandrak, Fantom", bend se ponovo povukao sa stejdža, ali uz bučno dozivanje publike

Poznati basista je u nekoliko navrata pokazao i plesne sposobnosti, a pola sata prije ponoći poručio je: "Hvala, bilo je jako lijepo. Biće još malo", i zatim se sa ekipom povukao sa bine.

"Nisi se valjda umorio?", šaljivim tonom je poručio neko od prisutnih, a Dušan Kojić kao da je ovo čuo ubrzo se prvi vratio na binu, zatim i ostatak benda. Upravo u tom trenutku vjetar je jako dunuo, a uz moćan zvuk i svjetlosne i dimne efekte, izgledalo je kao da DAK stvara oluju na bini. "Svi za mnom!", povikao je Koja na oduševljenje prisutnih.

Po završetku numere "Betmen, Mandrak, Fantom", bend se ponovo povukao sa stejdža, ali uz bučno dozivanje publike, izašao je i na drugi bis.

Buka u modi

"Hvala, drugarice i drugovi. Šta, ruka u vodi? Ima šanse, za ekipu", prokomentarisao je Koja nakon što mu je neko iz publike dobacio da odsviraju pjesmu "Buka u modi". Želja je ubrzo ispunjena i ovom numerom zatvoren je koncert malo prije ponoći.

Uz ovogodišnji porast ponude alternativnih muzičkih dešavanja na terasi KIC-a, čini se da je vrijeme za pravdu zaista stiglo

"Možemo ovako do sjutra... Ali evo skoro da je već sjutra", poručio je frontmen Discipline prije nego što će konačno napustiti prostor pred publikom.

Posebno upečatljiv momenat na koncertu bio je kada je publika zapjevala stihove "Vreme je za pravdu! Vreme je za istinu", a Koja klimajući glavom nekoliko puta pogledao na sat. DAK započela je svoj put ranih osamdesetih prošlog vijeka, a stigla u Podgoricu tek u trećem milenijumu. Bolje kasno, nego nikad.

Uz ovogodišnji porast ponude alternativnih muzičkih dešavanja na terasi KIC-a, čini se da je vrijeme za pravdu zaista stiglo, a da je to prava strategija dokazuje i posjećenost ovakvih programa.

Galerija

Bonus video: