Dragan Koprivica: Političar sam honorarno a umjetnik iz ljubavi

Mislim da će pjesme koje sam komponovao biti baš dobre, iako se prvi put bavim tim
285 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 10:47h

Ako ne bude nikakvih problema sa realizacijom njegovih planova, izgleda da ćemo Dragana Koprivicu ubuduće češće sretati na stranama posvećenim estradi, nego politici. A i, kako sam kaže, u umjetnosti se više prepoznaje.

Profesor Univerziteta Crna Gora, prozni i dramski pisac i aforističar, reditelj u alternativnom teatru, TV scenarista, književni i pozorišni kritičar i esejista, kao i član SNP-a odlučio je da pronađe mjesto za sebe i na estradnom nebu Crne Gore, pa je nedavno objavio spot za "Crna Goro najmilija", singl koji najavljuje njegov debitantski album.

Koprivica je u razgovoru za "Vijesti" otkrio da će album objaviti i promovisati krajem novembra kada planira i da organizuje svoj solistički koncert. Prema njegovim riječima, na svom debiju predstaviće osam pjesama od čega će četiri biti nove, dok će drugu polovinu albuma činiti stare crnogorske tradicionalne pjesme.

"Neke od njih sam radio ja, jednu je radio poznati autor narodne muzike u Crnoj Gori Miladin Mišo Marković, koji je pobjeđivao na mnogim festivalima tako da je riječ o renomiranom kompozitoru. Mislim da će pjesme koje sam ja komponovao biti baš dobre, iako se prvi put bavim time. Autor sam i tekstopisac, u svakom slučaju odgovara mi za tu tekstualnu stranu", kazao je on.

Koprivica kaže da je za sada izuzetno zadovoljan prijemom njegovog prvog singla, koji je prema njegovim riječima odslušalo oko hiljadu i po korisnika YouTubea, dok je spot za pomenutu numeru već prikazivan na gotovo svim televizijama u Crnoj Gori.

Tekst, muziku i aranžman za numeru "Crna Goro najmilija" je radio Marković, dok je spot, koji obiluje crnogorskim narodnim obilježjima i kadrovima crnogorskih prirodnih bogatstava, režirao Nikola Vojvodić.

Očekuje ozbiljan prijem

"Stižu komplimenti sa svih strana, tim prije što se bavim muzikom od djetinjstva, u srednjoj školi sam dugo vremena bio u raznim narodnim orkestrima, tako da za mene to nije ništa novo, samo sam napravio ogromnu pauzu", objašnjava profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

On je istakao da se više prepoznaje u umjetnosti nego u politici, te da mu nije problem da bude posvećen na više frontova.

Na pitanje da li se plaši da bi ga birači mogli neozbiljno shvatiti, s obzirom na to da na ovim prostorima članovi političkih stranaka rijetko imaju i estradni angažman Koprivica kaže:

"Ja u politici nisam nešto specijalno, već honorarno, šef sam medijskog centra SNP-a Crne Gore, zadužen sam u tom tehničkom dijelu za kontakte sa svim medijima.

Tako da nijesam posebno eksponiran u politici, ali s obzirom na čestitke koje dobijam na ulici, u kafani, na autobuskim stanicama, bilo gdje, od ljudi koji su vidjeli moj spot mislim da i kad bih se ozbiljnije bavio politikom to bi samo bio plus, a ne minus".

Nikad u rijalitiju

S obzirom da je među estradnim ličnostima u posljednje vrijeme sve popularnije učestvovati u rijaliti emisijama, pitali smo Koprivicu da li bi ga mogli vidjeti i u nekoj sličnoj emisiji uskoro.

On je negirao da postoji mogućnost da dođe do toga, jer kako kaže nijedan rijaliti do sad nije ispunio osnovni kriterijum, a to je da se poštuje dostojanstvo učesnika, jer se takve emisije po njemu često pretvaraju u šaradu i farsu.

"Meni je mnogo draže da radim pozorišne predstave. Upravo posljednjih nekoliko mjeseci traje 'Garderoberka' sa zaista fenomenalnim kreacijama Adrijane Žolje, koju su i moji profesionalni glumci pohvalili za ulogu garderoberke u tom mom projektu.

Do sad je predstava imala oko 20 izvođenja van Podgorice, u Nikšiću, Bijelom Polju, Ulcinju, Kotoru i drugim gradovima. Ići ćemo i van Crne Gore.

Tako da se upravo u pozorištu osjećam kao u mom rijalitiju, ali onom koji poštuje dostojanstvo onoga koji radi to i onoga koji posmatra", kaže Koprivica, inače dobitnik više književnih priznanja.

Zbog žanrovskih razlika ne pjeva sa sinom

Branko Koprivica, sin Dragana Koprivice, basista je u bendu Senkina đeca, koji je nedavno nastupio na Festivalu prirode i kulture Vidra u Virpazaru.

Na pitanje da li bi se mogla očekivati muzička saradnja između oca i sina, Dragan smatra da ta opcija nije moguća zbog njihovih različitih žanrovskih usmjerenja.

On se bavi potpuno drugom vrstom muzike. Nije narodnjak, što bi se reklo. Ja sam ostao vjeran narodnoj muzici i crnogorskoj uopšte, muzici sa ovih prostora.

Tako da se, na svu sreću, naši putevi razilaze", kaže nova (stara) zvijezda crnogorske estrade.

Bonus video: