Del Arno otkazao, Na Skalinama 27. avgusta sviraju Popečitelji i Zoster

Del Arno bend je nastup otkazao zbog povrede podlaktice njihovog bubnjara Veroljuba Spasića
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 17:05h

Jedan od rodonačelnika balkanskog reaggea, beogradski Del Arno band, otkazao je svoje učešće na Gardens Rock Planet festivalu, koji će se održati 27. avgusta na Skalinama u Podgorici. Umjesto njega nastupiće bendovi Zoster i Popečitelji.

U pitanju je drugo veče festivala, koje je trebalo biti održano 3. jula, ali je odloženo prema riječima organizatora zbog najavljene kiše, koje toga dana ipak nije ni bilo. Ni drugi pokušaj da se u Crnu Goru dovede jedan od najdogovječnijih sastava na prostoru ex-yu, koji bi tom prilikom odsvirao prvi koncert u Crnoj Gori u svojoj 25-ogodišnjoj karijeri, nije urodio plodom, a ovoga puta njihov nastup je otkazan zbog povrede podlaktice njihovog bubnjara Veroljuba Spasića.

Harizmatični frontmen Zostera, Mario Knezović u trenutku kad je razgovarao sa Vijestima nije znao o kakvom se tačno festivalu radi, ali je objasnio da je Damir Ibišević, predsjednik Udruženja za afirmaciju alternativne kulture koje stoji iza organizacije ovog festivala, prijatelj benda.

"A mi smo slobodni i uvijek rado sviramo u Crnoj Gori", dodao je pjevač.

Mostarski sastav, koji je 2009. dobio MTV nagradu za najbolji bend sa ex-Yu prostora, nastupio je ovog ljeta na Lake festu održanom na jezeru Krupac, u blizini Nikšića. Na pitanje koliko će se njihov nastup u Podgorici razlikovati od onog na Lake festu Knezović odgovara da sve zavisi od privatnog stanja benda, ali i od publike. On je istakao da je njegov bend uvijek toplo dočekan u Crnoj Gori, pa ne sumnja da će tako biti i ovaj put.

Ovdje je strašno vruće. Podgorica i Mostar su uvijek bili najtopliji gradovi u Jugoslaviji. Toliko je vruće da se u toku dana ne može raditi, pa radimo noću, a problem je što smo dosta bučni. Tako da nismo baš uvježbali nove pjesme, jer radimo u otežanim uslovima

“Ovdje je strašno vruće. Podgorica i Mostar su uvijek bili najtopliji gradovi u Jugoslaviji. Toliko je vruće da se u toku dana ne može raditi, pa radimo noću, a problem je što smo dosta bučni. Tako da nismo baš uvježbali nove pjesme, jer radimo u otežanim uslovima”, uz osmijeh odgovara Knezović na pitanje da li će se na repertoaru naći i neke od pjesama sa predstojećeg, otkrivši da postoji mogućnost da u Podgorici izvedu jednu ili dvije nove numere.

Zoster se prvi put predstavio publici u Crnoj Gori 2009. upravo na Gardens Rock Planet festivalu koji se tada održavao u Budvi.

Zoster

Godinu dana ranije na istom događaju nastupili su i Popečitelji. U pitanju je instrumentalni rock sastav, koji u svojoj muzici kombinuje elemente funk i folk muzike. Popečitelji su osnovani 1999., iza sebe imaju dva albuma, od kojih je posljednji “Horizonti” objavljen ove godine za etiketu Odličan Hrčak. Bend čine braća Saša i Goran Furunović, kao i bubnjar Rade Vulić.

Pored njih u subotu će na Skalinama nastupiti i crnogorski bendovi Manitou, Shin-ei, Zoon politikon, Dženi blempro, Protocol, Anja Zett i bend, Deaf Voices i DJ Bratski.

Program počinje u 19.00, cijena karte je pet eura, a prema saopštenju organizatora, oni koji posjeduju ulaznice za obje večeri Gardens Rock Planet festivala mogu ući sa njima.

Matić: Ne da nam se

U saopštenju kojim Del Arno sa žaljenjem obavještava svoje poštovaoce u Crnoj Gori da je prinuđen da otkaže koncert navodi se da je Spasić, koji je inače zaposlen u građevinskoj firmi na poslovima izgradnje puteva, početkom nedjelje povrijedio desnu ruku i da su ljekari konstatovali naprsnuće jedne od kostiju i preporučili postavljenje longete i mirovanje najmanje tri-četiri nedjelje.

"Ne da nam se. Po prvi put u životu čujem da se neki festival otkazuje zbog kiše, a sad se desilo i ovo", kaže Jovan Matić u izjavi za Vijesti, dodavši da je nemoguće naći bubnjara koji bi u svega par dana mogao naučiti aranžmane i kvalitetno zamijeniti Spasića. Matić kaže da ta opcija ne dolazi u obzir i zbog toga što ne bi bilo fer prema publici.

"Sramota nas je da dođemo prvi put u Crnu Goru sa ad hoc bubnjarem koji bi tu nešto lupao bezveze", objasnio je pjevač i iskazao nadu da će vrlo brzo njegov bend biti u prilici da konačno posjeti i ove krajeve.

Bonus video: