Biograf Dejvida Bouvija tvrdi da je on defintivno napustio muziku

Bouvi je 2010. objavio lajv album "A Reality Tour", dok je ove godine na Internet procurio neobjavljeni "Toy", snimljen još 2001. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 16:37h

Popularni Dejvid Bouvi objavio je posljednji studijski album "Reality" još 2003, a sudeći po riječima Pola Trinke, njegovog biografa , pjevač koji je obilježio gotovo svaku dekadu u muzici od šezdesetih do početka novog milenijuma, odlučio je da se povuče.

"Srce mi kaže da će se vratiti jednog dana, ali mi razum govori da se to baš neće lako desiti. Mislim da bi se vratio jedino u slučaju da može da napravi nešto spektakularno. To bi bilo čudo, ali čuda se događaju", kazao je za Spin magazin biograf koji je nedavno objavio novu knjigu o slavnom umjetniku "Starman".

On je u svojoj knjizi opisao Bouvijevo putovanje u Ameriku 1971, kada je prvi put čuo Igi Popa i Stoogese i sreo Dag Jula iz Velvet Undergrounda, za kojeg je mislio da je Lu Rid. Po povratku u domovinu, Bouvi se preporodio kao muzičar.

"Bio je pun ideja. Smatram da se te godine rodio Dejvid Bouvi kakvog znamo. Pretvorio se u talentovanog autora", kaže Trinka koji je u knjizi otkrio i neke detalje iz Bouvijeve ranije karijere.

"Nakratko je bio član benda Small Faces. U pitanju je jedna od najpoznatijih grupa 60-ih. Ali nije bio dovoljno dobar za njih, pa su ga izbacili iz benda. Sam taj podatak može da ukaže na to kako je postao to što jeste", objašnjava on.

Biografija nije mogla proći ni bez mračnog perioda Bouvijevog života, obilježenog kokainskom zavisnošću i svađom sa Toni Defrisom, vlasnikom kompanije koja je imala pravo na Bouvijeva studijska izdanja. Dobar dio "Starmana" bavi se i odnosom između poznatog muzičara i Igi Popa.

"Njihovo prijateljstvo, između ostalog, čini srž knjige. Na mnogo načina njih dvojica su bili veoma slični. Imali su slične kvalitete, vještine. Oboje su pjevači, ego manijaci. Dejvid je u suštini uvijek želio sve najbolje Igiju. Mislim da ljudi to ne shvataju. Kao mlađi sam mislio da Dejvid eksploatiše Igija, ali sad shvatam da mu je dao neke od najboljih pjesama, kao što je recimo Nightclubbing", kaže nekadašnji urednik Mojo magazina.

Bouvi je 2010. objavio lajv album "A Reality Tour", dok je ove godine na Internet procurio neobjavljeni "Toy", snimljen još 2001. godine.

Zadnje koncertno pojavljivanje Bouvi je imao 2006. kada se pridružio Ališi Kiz na njenom koncertu.

Bonus video: