Ejmi Vajnhaus: Diva ili falsifikat?

Neki se već plaše mita i upozoravaju ljubitelje muzike da "ne bi trebalo da kvare djecu mitologizacijom"
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 17:12h

U istoriji muzike Ejmi Vajnhaus ima svoje prethodnice, genijalne umjetnice koje su voljele čašicu. Živjelo ih je nekoliko u 20. vijeku i sve su zasluženo ušle u istoriju.

Ejmi je još jednom ponovila takav život. Nakon Ejmi, biće ih još nekoliko, sigurno.

O muzici Ejmi Vajnhaus svjedočiće godine koje dolaze. Za 50 godina biće jasno zaslužuje li mjesto koje je već dobila. Da li će za pola vijeka uz ime Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, biti i ime Ejmi Vajnhaus, ko dočeka, znaće.

"Ejmi nije pevačica"

Publika u Beogradu bila je nezadovoljna nakon koncerta Ejmi Vajnhaus. Odlazili su sa Kalemegdana prema beogradskim kafićima i klubovima i komentarisali nastup zvijezde koja se gasila.

Sad je užasnuta beogradska publika nezasluženo privilegovana

Među publikom je bilo poznatih glumaca, muzičara, svi su bili loše raspoloženi i stali su pred kamere: „platili smo da je čujemo kako peva a ne da je gledamo pijanu“, „razočarani smo, očekivali smo mnogo više“, „ne znam kako može da dozvoli sebi ovako nešto“, „ovo je neukusno“, i tako dalje.

Sad je užasnuta beogradska publika nezasluženo privilegovana, prisustvovali su posljednjem koncertu umjetnice koja je umrla mlada i priredila sebi najbolju reklamu.

Uprkos ogorčenoj publici, Biljana Srbljanović se prva sjetila da beogradski nastup Ejmi Vajnhaus stavi u kontekst zvijezde koja se gasi. Bila je u pravu, "Ejmi Vajnhaus nije pevačica, Svetlana je pevačica", i prva je najavila gašenje zvijezde.

Ne mitologizirajte!

Neki se već plaše mita i upozoravaju ljubitelje muzike da "ne bi trebalo da kvare djecu mitovima".

Mit, ipak, treba zaslužiti.

Ljubitelji muzike se već dva dana opraštaju od Ejmi Vajnhaus

Ejmi Vajnhaus nije dočekala da pjeva u Crnoj Gori. Lijepo bi bilo vidjeti Ejmi Vajnhaus kako se osvrće oko sebe dok sa ramena skida nevidljive bube, umjesto skupocjene Madone koja skače po sceni od milion lampica i više miliona dolara.

Da je Ejmi došla na Jaz raštan joj sigurno ne bi značio mnogo. Lako bi se odrekla organske salate za bure vrhunskog Vranca.

Zbog toga je Ejmi prešla u Klub 27 i u legendu, a zdrave pjevačice 21. vijeka okružene djecom svih boja i dalje nazdravljaju uz dupli botoks i žitarice, u kućama bez ogledala.

Ljubitelji muzike se već dva dana opraštaju od Ejmi Vajnhaus. Oni koji vjeruju, žele joj lak život nakon smrti. Neki šalju pozdrave za Dženis i Džimija.

Galerija

Bonus video: