ROK MITOVI

(Ne)završena priča o "Klubu 27"

"Nisu godine zajedničke Hendriksu, Džonsu, Dženis, Morisonu, Kobejnu i Ejmi", napisao je Brag na društvenom sajtu Tviter. "Zajednička im je, nažalost, zloupotreba droge"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 12:16h

Ejmi Vajhaus je objavila samo dva albuma od kojih je jedan prodat u više od milion primjeraka, koji je osvojio pet Gremija i najavio povratak soula.Skromna "produkcija" disproporcionalno mala prema njenom ogromnom talentu, učinila je da njena smrt, u subotu u Londonu, bude još tragičnija.Obožavaoci će moći samo da zamišljaju numere koje nikada neće biti snimljene, koncerte koji nikada neće biti održani i obećani "povratnički" album koji nije izašao.

To je, međutim, već viđen scenario iz svijeta rok muzike iz kojeg su mnogi veliki talenti otišli prerano.

Tek što se saznalo za vijest o smrti Ejmi Vajhaus, obožavaoci su požurili da je uvrste u Klub 27, panteon muzičkih talenata koji su umrli sa 27 godina.

Tek što se saznalo za vijest o smrti Ejmi Vajhaus, obožavaoci su požurili da je uvrste u Klub 27

Godine 1970. i 1971. desile su se tri smrti koje su potresle svijet.

Umrli su Džimi Hendriks 8. septembra 1970, Dženis Džoplin 4. oktobra 1970. i Džim Morison 3. jula 1971. sve troje u 27. godini, muzičari i sve troje na vrhuncu karijere.Britanski pjevač i tekstopisac Bili Brag, međutim, upozorava da se pogrešan parametar koristi kad se govori o koincidenciji njihovih slučajeva."Nisu godine zajedničke Hendriksu, Džonsu, Dženis, Morisonu, Kobejnu i Ejmi", napisao je Brag na društvenom sajtu Tviter. "Zajednička im je, nažalost, zloupotreba droge".U Klub 27 nazivan i Klub zauvjek 27, uvršteni su talentovani muzičari kojima su godine bile zajedničke, ali ne i uzrok smrti.

Gitarista "Roling Stonsa" Brajan Džons je pronađen mrtav na dnu bazena u svojoj vili 1969, a smrt je proglašena nesrećnim slučajem.Džimi Hendriks je poslije obilne mješavine pića i pilula, umro u kadi u hotelskoj sobi u Londonu 1970.

Dženis Džoplin je takođe umrla 1970. u svom "poršeu" u Los Anđelesu, a za smrt je okrivljen heroin.

Morison je umro od srčanog udara u kadi u svom stanu u Parizu 1971, a Kobejn je 1994. izvršio samoubistvo.

Posthumna prodaja ploča Ejmi Vajhaus će sada sigurno uslijediti, njena zaostavština će ostati, ali kako kaže stručnjak za pop kulturu Čak Klosterman, treba se nadati da će priča odoljeti mitologizaciji.

Njenu smrt treba zapamtiti ne kao samo još jedan tragičan gubitak već kao poruku koliko su rok mitovi neistiniti

Njena smrt je žalostan ali predvidiv kraj dugog sunovrata koji treba zapamtiti ne kao samo još jedan tragičan gubitak već kao poruku koliko su rok mitovi neistiniti, navodi on.

Inspirisan mitovima rokenrola, Holivud nije izostao sa filmskim ostvarenjem.

2008. godine snimljen je film pod nazivom "Klub 27".

Glavnu ulogu tumači britanski glumac Džo Anderson.

Galerija

Preporučujemo za Vas